Bijgewerkt: 20 juli 2024

Hart van Medeleven
Tijdelijke gedenkplaats - 2020

Foto's -> Gebeurtenissen -> Herdenkingen

Hart van Medeleven  Tijdelijke gedenkplaats
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De gedenkplaats het 'Hart van Medeleven' voor alle Amstelveense slachtoffers van het coronavirus,
naast de vijver in de Stadstuinen

Bron: Gemeente Amstelveen/Conchita Willems - 07-07-2020

Een lange rij van mensen bewoog zich met een bloem in de hand op dinsdagmiddag 7 juli 2020 naar de centrale plek naar de vijver in de Stadstuinen van Amstelveen. Nadat ieder een bloem in een vaas had geplaatst, groepeerden de mensen zich rondom het hart in de vijver. En luisterden bewogen naar de woorden van de burgervader. Het was een moeilijke en verdrietige periode rondom de 37 Amstelveense overledenen aan de ongrijpbare virus in onze woonplaats.Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen, loopt als eerste langs de gedenkplaat met bloemen


Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2020)

Floor Gordon, Marijn van Ballegooijen en Herbert Raat wethouders, de leden van het college B en W van Amstelveen leggen bloemen neer voor de gedenkplaat


Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2020)

Gemeenteraadsleden leggen ook bloemen neer

Onder een zachte zon en wolkenhemel sprak burgemeester Tjapko Poppens staande voor het Hart van Medeleven in de vijver van de Stadstuinen in Amstelveen troostende woorden:

'Beste leden van de gemeenteraad, leden van het college van B en W, Amstelveners, dames en heren, fijn dat u hier allen bent. Bij dit Hart van Medeleven. Een hart midden in onze mooie Stadstuinen, ter nagedachtenis aan alle mensen die afgelopen tijd zijn overleden. En als hart onder de riem voor de nabestaanden. Wij hebben net bloemen neergelegd. De komende twee weken kan iedereen bloemen neerleggen. Dit Hart van Medeleven ligt hier in de vijver tot en met 24 juli.

Ik wil graag samen met u een moment stilstaan bij de afgelopen periode. Onze stad, of dorp zoals sommige Amstelveners zeggen, is weer tot leven gekomen. We zijn opgelucht dat het aantal Coronabesmettingen is afgenomen, althans in ons land. Dit hebben we samen bereikt. Dit is goed nieuws, maar voor veel mensen is het nog niet voorbij. Het verdriet en het gemis van een dierbare is er nog iedere dag.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2020)

Burgemeester Poppens tijdens zijn toespraak

Daarom hebben we dit Hart van Medeleven. Hoe de weken en maanden eruit zien, weten we niet. Maar we vinden het belangrijk een moment te creëren - in de vorm van dit tijdelijke monument - om stil te staan, te herdenken en het gemis een plek te geven.

Laten wij alle mensen herdenken die in deze coronatijd zijn overleden. We kennen allemaal de verhalen van mensen die hun vader, moeder, partner alleen naar het ziekenhuis moesten laten gaan. Niet bij hen kunnen zijn op een moment, dat je er juist wel voor hen wilt zijn. Dit raakt mij en dit raakt ons allen. Voor medewerkers in het ziekenhuis en in de verpleeghuizen was dit ook een zware tijd. Zij hebben patiënten en hun families zo goed mogelijk bijgestaan, maar hadden dat ook liever gedaan zonder de afstandelijkheid van een wit pak en plastic handschoenen.

Laten we ook stil staan bij de nabestaanden die nauwelijks afscheid konden nemen van hun dierbaren. Niet samen aan de rand van het bed zitten, geen hand vastpakken, geen laatste omhelzing.

En daarna de uitvaart in kleine kring. Voor veel mensen was dit niet de manier waarop zij afscheid hadden willen nemen. Ook hier geen omhelzing, niet even samen kunnen zijn met iedereen die je er op dit soort momenten bij wilt hebben. Ook voor mensen die een dierbare verloren aan een andere oorzaak dan corona, was dit een verdrietige tijd. Dit Hart van Medeleven is ook voor hen.

We hebben een bijzondere tijd achter de rug. Kunt u zich zondagavond 15 maart nog herinneren, toen ons leven plotseling tot stilstand kwam: de uitgestorven straten en pleinen, de verstilde stad, de televisiebeelden van overvolle IC's en bezorgde deskundigen. Gelukkig gaat het nu beter, maar het zijn beelden die in ons geheugen gegrift staan. Voorzichtigheid blijft geboden. Geef elkaar de ruimte om gepaste afstand te kunnen houden. Het is gek hoe snel we weer gewend zijn aan de situatie van nu.

De stilte die het overlijden van een dierbare nalaat is echter nog elke dag voelbaar. Zij keken niet naar de beelden, zij zaten er midden in. Voor hen was deze tijd een persoonlijk drama. En dat is nog niet voorbij. In de afgelopen tijd was er saamhorigheid en waren we solidair met elkaar, zeker ook in Amstelveen.

Het hart staat symbool voor deze tijd. Hart voor de zorg, hart voor elkaar en hart onder de riem. En nu .... een hart van medeleven. Laten wij alle Amstelveners die afgelopen tijd een dierbare verloren niet vergeten. Laten wij hen tot steun zijn. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en daarna. Dit hart is een uiting van medeleven voor hen. Laten we daarbij met elkaar 1 minuut stil zijn.'

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2020)

Stadsdichter Matthijs den Hollander leest zijn gedicht voor

Stadsdichter Matthijs den Hollander raakte ons aan met zijn ontroerende gedicht:

Voor de ouders, de kinderen,
de tante, de oom, de opa, oma,
vriend, vriendin, de liefste,

Je had nog zoveel willen zeggen,
praten, plannen, doen. Haar
ruime hart, zijn warme gebaar
dat je omarmt, opneemt, liefhebt, steunt, weet wie jij bent, je ogen
toelacht met lachende ogen.

Zoveel met jou gedaan,
geleefd, geweten, al die
beelden van dit leven samen
op grote momenten of juist
die kleine even tussendoor,
je kent ze. Wat kan je veel
van iemand houden.

En plots vraagt iets dit nu
te accepteren, terwijl je
niet zo, niet zonder hen
versneld wil leren dat
afscheid voor altijd
is of schijnt.

Wie verzacht de pijn?
Niemand weet het echt.

Maar zo lief als ik je had,
zo warm spreekt het hart,
dat zo groot is als wij het

hier en nu voor u
willen laten zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Na de herdenking staat Tjapko Poppens de burgemeester van Amstelveen nog even stil voor het 'Hart van Medeleven'

Het ‘Hart van Medeleven’ is een gedenkplaats voor iedereen die de afgelopen tijd een dierbare heeft verloren. Het hart ligt tot en met vrijdag 24 juli 2020 in de vijver van de Stadstuinen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen