Bijgewerkt: 26 februari 2024

Voormalige Telefooncentrale - 1967

Foto's -> Gebouwen -> Diversen

Voormalige Telefooncentrale
(Bron Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb - 2014)

De telefooncentrale van Amstelveen in september 1964 aan Schokland 14

De voormalige telefooncentrale in Randwijck in Amstelveen aan Schokland 14 is aangewezen tot gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde. De buitenkant van het gebouw is gaaf behouden gebleven en daardoor monumentwaardig, oordeelt de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland.

Foto Amstelveen
(Bron: Gemeentearchief NA -Amstelveenweb.com)

Indienststelling van de telefooncentrale Amstelveen in september 1964 door burgemeester Dirk Rijnders (r). In hetzelfde jaar werd de naam van de gemeente Nieuwer-Amstel naar Amstelveen veranderdFoto Amstelveen
(Bron Herbert Raat - 2020)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke
Ordening in de binnenplaats van het gebouw op 7 april 2020


Geschiedenis
'De voormalige telefooncentrale is een ankerpunt binnen de ontwikkeling van de telefonie in de 20ste eeuw en laat zien hoe zorgvuldig de Rijksgebouwendienst dit soort voorzieningen ontwierp. In samenhang met de omringende bebouwing uit de jaren 1960 is het ook van grote stedenbouwkundige waarde. Het laat goed de historische ontwikkeling van het gebied zien. Wij hechten er grote waarde aan om de geschiedenis van Amstelveen zoveel mogelijk te bewaren voor latere generaties.' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het Europees GO Centrum aan Schokland 14 in 2019


Tot december 2019 deed het pand dienst als Europees Go Centrum. Het interieur van de voormalige telefooncentrale is zodanig gewijzigd dat het in zijn geheel buiten de bescherming als gemeentelijk monument valt. 'Dit maakt mogelijke herbestemming van het gebouw makkelijker. De buitenzijde is helemaal gaaf gebleven.' -aldus Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen