Bijgewerkt: 4 oktober 2023

Eenzame 75ste Dachau Herdenking - 2020

Foto's -> Gebeurtenissen -> Herdenkingen

Eenzame 75ste Dachau Herdenking
(Amstelveenweb.com - 2020)

De 'Kampstraat' in het Amsterdamse Bos

Op zaterdag 18 april 2020 zou weer een groot aantal mensen, leden van de Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers, genodigden en sprekers, de bevrijding van de  Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau herdenken. Het kamp werd op 29 april 1945 door Amerikaanse legereenheden bevrijd. De herdenking vindt altijd plaats bij het Nationaal Dachau monument in Amstelveen in het Amsterdamse Bos.

Dit jaar 2020 berichtte de heer Tullenaar mede namens het bestuur van de Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers het volgende: 'Na ampel overleg en met inachtneming van het regeringsstandpunt betreffende het Coronavirus heeft het bestuur besloten de herdenking en reünie op 18 april aanstaande geen door gang te laten vinden. Op dringend advies van de verschillende externe partijen die aan onze herdenking meewerken wordt een verplaatsing naar een later tijdstip dit jaar afgeraden. De normaal al overvolle agenda’s laten dit eenvoudigweg niet toe. Het spijt ons u niet anders te kunnen berichten, maar hopen u volgend jaar wederom te mogen begroeten' eindigde de brief van Thom Tullenaar secretaris, namens het bestuur van de Stichting.

Voor velen was deze mededeling natuurlijk een enorme teleurstelling aangezien de bevrijding 75 jaar geleden plaatsvond en er speciale gasten waren uitgenodigd om te spreken. Ook voor de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens zou deze herdenking bij het Dachau monument de eerste keer zijn in zijn ambtsperiode.

De redactie van Amstelveenweb.com ging in maart naar het monument en maakte een korte opname. Zo kunt u toch even ‘door het monument lopen’ en in gedachten een bloemetje in de heg steken.


Wandel mee door de lange straat van het Dachau Monument


Op 29 april 2020 schreef de heer Mesdag dat een afvaardiging van zowel het Nederlands Dachau Comité als de Vriendenkring van Oud-Dachauers die ochtend, exact 75 jaar na de bevrijding van KZ Dachau, de symbolische bloemenhulde verzorgd. Dit was een sober maar plechtig moment. Vanwege de coronacrisis konden er verder geen aanwezigen zijn, dus later die dag is de redactie van Amstelveenweb.com naar het monument gegaan om foto's te nemen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2020)

Er zijn enkele bloemen in de haag gestoken, veelal bij de naam van het kamp waar men iemand herdenkt


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2020)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2020)

Tekst van de kaart die in het bloemstuk stond

Wilt u nog eens de herdenking van 2019 bijwonen, kijk dan bij: Dachau Herdenking 2019.
Zie ook de website van Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen