Bijgewerkt: 24 april 2024

Aad Baas en Broer Hartkamp
al 50 jaar weekmarkt Amstelveen - 2020

Foto's -> Stadshart -> Weekmarkt

Aad Baas en Broer Hartkamp  al 50 jaar weekmarkt Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De jubilarissen poseren voor een groepsfoto met de wethouder en de marktmeesters

Er woei een aardig windje, maar gelukkig viel er geen regen op vrijdag 31 januari 2020 met de Amstelveense weekmarkt op het Stadsplein. Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken kwam met een delegatie naar Day Foodbar, het verzamelpunt, ook voor de marktmeesters en journalisten. Samen met de Anne Mast marktmeester die het stokje binnenkort gaat overgeven aan een nieuwe marktmeester, liep het hele gezelschap naar de marktkraam van Aad Baas, 72 jaar jong, die zoetwaren en chocola verkoopt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het Stadsplein Amstelveen met de weekmarkt op vrijdag 31 januari 2020


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Daan Kroone eigenaar van Day Foodbar Amstelveen sinds kort voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amstelland ontving het gezelschap

Vanaf 10 januari 1969 staat de snoepkraam al ruim 51 jaar op de markt. Aad trouwde met Corinne Ruitenburg en vertelde Floor Gordon dat zijn schoonvader de heer Dreiers, deze kraam al had. Toen zijn schoonouders de heer Dreiers en mevrouw Troost wilden stoppen hebben ze de kraam ongeveer 35 jaar geleden overgeschreven op zijn naam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Aad Baas 'De Dropkoning' (72) in zijn marktkraam


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Deze kraam van 'De Dropkoning' ligt helemaal vol met zoetigheden, netjes gesorteerd en opgesteld
Helaas zullen de diabetes patiënten deze plek moet mijden

Floor vroeg wat Aad Baas hier op de markt hield, wat er zo bijzonder is. Aad antwoordde dat het de gezelligheid is en de mensen, er komen altijd veel klanten, soms zelfs al de kinderen of achterkleinkinderen van de klanten die er vanaf het begin kwamen. Aad Baas is een heel klantgerichte man en altijd aanwezig, door weer en wind en het is een hele klus om op je 72ste de hele vrachtwagen met snoep en chocola uit te pakken en netjes neer te zetten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tussen de tussen de marktmeesters Rob Schaut en Anne Mast staan Corinne en Aad Baas
en ernaast wethouder Floor Gordon

Floor zei tegen Aad: 'Dus u heeft 3 generaties bediend, echt heel bijzonder! En ik hoorde dat u ook hele trouwe klanten heeft, want als u met vakantie was vroegen de klanten: Waar is de kraam?' Aad heeft het altijd met veel plezier gedaan en was een beetje ontroerd, toen Floor hem de bloemen samen met zijn vrouw Corinne en schoonmoeder Cock aannam. Aad gaat op Goede Vrijdag 2020 stoppen, zodat de mensen nog net voor Pasen de paashazen en alles wat erbij komt kunnen kopen. De kraam wordt niet door een ander overgenomen en alles wordt meegenomen naar de winkel van zijn vrouw in Nieuw Vennep. Floor zei tot slot tegen Aad dat er zeker veel families hem echt gaan missen. Er komt wel een andere snoepkraam op de markt, maar die kan (helaas voor de zoetekauwen) niet tippen aan de kraam van Aad Baas.

Na het gesprekje bij de snoepkraam liep het hele gezelschap inclusief de jubilaris, naar de kraam van de familie Hartkamp. Aan de kraam worden allerlei rijwielbenodigdheden verkocht en aangezien fietsen weer helemaal in is, loopt dat goed. Ook de heer Hartkamp staat al vanaf 10 januari 1969 op de markt. Alles wat je nodig hebt voor je fiets kun je bij de kraam kopen. Van mandjes, regenkleding, banden, fietsbellen te veel om op te noemen is hier verkrijgbaar. De heer Y. Hartkamp repareerde ook jarenlang nog fietsen, maar hij is ondertussen 80 jaar en stopte daar mee.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het volgende actiepunt van de delegatie is een bezoek aan de kraam van de heer Ynze Hartkamp met van alles en nog wat voor en aan de fiets


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Ynze Hartkamp op een oude, verkleurde foto, maar hij wordt altijd Broer genoemd

Floor zei tegen het echtpaar: 'U staat altijd samen met uw vrouw klaar voor de klant, u heeft ook altijd een positieve uitstraling en bent goed met het vak bezig. Het is bewonderingswaardig dat u nog steeds wilt doorgaan op de markt. Volgens mij bent u er ook altijd, weer of geen weer, sneeuw, storm of hagel. Misschien bent u wel de oudste marktkoopman van Nederland, heel bijzonder. Ik zou bijna zeggen op naar de volgende 10 jaar. Succes!' En ook hij kreeg samen met zijn vrouw een mooi boeket overhandigd. Tot slot gingen de 50-jaar markt jubilarissen met Floor en de marktmeesters op de foto en kon men eindelijk aan het gebak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Vlnr.: Anne Mast marktmeester, de heer Hartkamp en zijn echtgenote met Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken

Weekmarkt van 1970 tot 2020
De beide marktkooplieden hebben sinds 1970 de markt zien veranderen. Plein 1960 was voor een groot deel in gebruik als parkeerterrein waarop op vrijdag markt werd gehouden en onder meer de jaarlijkse kermis plaatsvond. Ook waren er de haltes van busonderneming Maarse & Kroon, later Centraal Nederland, en overstapgelegenheid op de bussen die op de Keizer Karelweg hun halte hadden. In 1988 werd winkelcentrum Binnenhof overkapt. Tussen 1995 en 1999 heeft het plein een metamorfose ondergaan en zijn er in het kader van het nieuw ontwikkelde stadshart van Amstelveen winkels, woningen en een parkeergarage annex busstation Amstelveen bijgebouwd. Nadat Plein 1960 voor een deel bebouwd was veranderde men de naam van het overblijvende deel in 'Stadsplein' en de weekmarkt op vrijdag bleef bestaan. In 2023 is dat alweer 70 jaar!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Stadshart