Bijgewerkt: 17 april 2024

Lita Cabellut - 2018

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Lita Cabellut
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Kunstschilderes Lita Cabellut in het Museum Jan van der Togt tijdens haar overzichtstentoonstelling 'De Zwarte Tulp' op 21 september 2015

Van 17 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut. In de loop der jaren ontwikkelde Cabellut een unieke techniek, waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf. Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Hiermee wil Cabellut hetgeen we kunnen herkennen en beheersen, loslaten. 'Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.' Het ontstane beeld is vrij ontstaan en heeft een nieuwe essentie gekregen.

Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena in Spanje) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. Ze werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid, waar ze in contact kwam met de oude meesters. De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad. Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Barçelona. Twee jaar later – op 19-jarige leeftijd – verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, waar ze nog steeds woont en werkt. Het werk van Cabellut wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2018)

Lita Cabellut: 'Secret behind the veil' ('Het geheim achter de sluier') - 2012 gemengde techniek op doek


Publicatie Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en met dank aan Volvo Bangarage Amstelveen.

Sinds haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou in Barcelona in 1978, vond in 1987 haar eerste solotentoonstelling plaats in de 'Arte e Industriae' in Den Haag. Lita's werk is wereldwijd geëxposeerd, onder meer in steden als New York, Dubai, Miami, Singapore, Hong Kong, Londen, Parijs, Venetië, Monaco en Seoul. Andere opmerkelijke tentoonstellingen waren Trilogy of the Doubt (2013) bij de Vilacas Foundation in Barcelona en het Noordbrabants Museum in Den Bosch, Nederland; Here to Stay (2014) in het Seoul Art Centre; Black Tulip (2014) in het State Visit Okura Hotel in Tokio, Japan; en Blind Mirror (2015) in het Halsingland Museum in Hudiksvall, Zweden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en met dank aan Volvo Bangarage Amstelveen. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen  € 10, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea