Bijgewerkt: 30 juni 2022

38 - Openbare Lagere School - 2019

Foto's -> Straatgezichten -> Dorpsstraat

38 - Openbare Lagere School
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Openbare Lagere School

De oudste school van Amstelveen naast de Dorpskerk was de Piet Hein school. Later gebruikte de Amstelveense Muziekschool het gebouw, toen de Piet Hein school verhuisde naar de Wibautlaan 46, haaks op de Dr de Visserlaan

O.B.S. Piet Hein is  niet alleen verreweg de oudste school van Amstelveen, maar ook één van de oudste scholen van Nederland. Het vermoeden bestaat dat de school al bestond voordat de latere naamgever Piet Hein in 1578 geboren werd. Over die allereerste jaren is weinig bekend, maar dat de voorloper van de huidige school zo’n driehonderd jaar naast de kerk in het Oude Dorp van Amstelveen gevestigd was is een feit. De laatste versie van dat “schoolhuis” dat tussen 1907 en 1949 in gebruik was, is nog steeds te herkennen aan het opschrift O(penbare) L(agere) school. Later gebruikte de Amstelveense Muziekschool het gebouw, toen de Piet Hein school verhuisde naar de Wibautlaan 46, haaks op de Dr. de Visserlaan. Zie Piet Hein School O.B.S. Darna waren in het gebouw lange tijd diverse kunstenaars gehuisvest, die er atelier hielden. Zie Atelierroute 2005. Inmiddels anno 2018 zijn nieuwe plannen, onderdeel van het Museum Jan van der Togt nog niet uitgevoerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb - 2019)

Gevelstenen van de O L School


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb - 2019)

De kastanjeboom naast de school is sinds 1907 flink uit de kluiten gewassen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb - 2019)

Zijaanzicht van de school

Heeft u meer informatie over het gebouw toen er nog een school in was gehuisvest, of van de tijd dat er muzieklessen werden gegeven en/of foto's van klassen en/of foto's van voorheen?
Mail dan naar José van Amstelveenweb.com, met dank


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten