Bijgewerkt: 17 april 2024

Na Sluitingstijd
Klaas Gubbels - 2019

Foto's -> Kunstwerken -> Na Sluitingstijd

Na SluitingstijdKlaas Gubbels
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Klaas Gubbels: 'Na sluitingstijd' aan de Burgemeester Wiegelweg op 11 maart 2023
Het beeld laat zien dat na sluitingstijd de stoelen op tafel worden gezet

Het laatste nieuws staat bovenaan

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb - 21-03-2023

Het stalen kunstwerk van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels: 'Na sluitingstijd'- (2019) Hommage aan Cézanne - aan de Burgemeester Wiegelweg werd op 21 maart 2023 onder grote belangstelling onthuld door de kunstenaar zelf. Klaas Gubbels (1934) geniet (inter)nationale bekendheid door onder meer zijn grote roestbruine koffiekannen die al op verschillende plekken in Amstelveen hebben gestaan. De Burgemeester Wiegelweg in Westwijk is als locatie uitgezocht, omdat deze wijk de minste kunst per inwoner heeft. Er was regen voorspeld, maar het bleef droog, totdat de bezoekers naar de opening kwamen van 'Na Sluitingstijd'. Niet alleen kregen ze een 'natje' het begon ook een beetje te miezeren. Dat mocht de pret echter niet drukken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het kunstwerk van Klaas Gubbels 'Na sluitingstijd' vanuit een ander perspectief


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur met zijn communicatieadviseur Anne-Fleur Pel

Er was een heuse tent-bar opgezet waar iedereen een drankje aangeboden kreeg en aangezien de 5 in de klok zat, werd daar gretig gebruik van gemaakt. Na wat nieuwtjes te hebben uitgewisseld en nog een drankje te hebben genomen, liep iedereen de steiger op, die midden in een moeras gebied ligt. Gelukkig was iedereen nog stabiel en kon de openingsceremonie beginnen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Buurtbewoners met Marieke Uildriks directeur van het Museum JAN en Alphons Böggeman notaris vinden het erg gezellig de onthulling van het kunstwerk

Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur heette iedereen welkom en vertelde over de keuze voor het kunstwerk. Daarna sprak Frits Barend over de vriendschap die hij met Klaas Gubbels heeft en zijn werk. Klaas Gubbels zelf heeft geen sterke stem meer, maar sprak toch nog enkele woorden, met name over het feit dat hij nog steeds werkt in zijn atelier. Van een onthulling was niet echt een sprake, maar het was wel een gezellige bijeenkomst. Zelfs de zon brak nog even door.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het stalen kunstwerk 'Na sluitingstijd' met de buurtkinderen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Rein Schurink voorzitter adviescommissie beeldende kunst Amstelveen, Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur, beeldend kunstenaar Klaas Gubbels en journalist Frits Barend een goede vriend van de kunstenaar genieten van de onthulling

Over de kunstenaar
Klaas Gubbels (1934) volgde van 1949 tot 1951 een opleiding reclameschilderen aan de Technische School te Rotterdam en van 1951 tot 1952 een avondopleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 1952 verhuisde hij met zijn moeder naar Arnhem, waar hij tot 1958 de ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem volgde, evenals avondcursussen beeldhouwkunst. In 1954 was hij assistent van Louis van Roode en Wally Elenbaas (1912-2008), met wie hij de mozaïekwanden in het Huis der Provincie in Arnhem maakte.

In 1959-1960 werd hij assistent van Marius van Beek en Dick Grossman. In de jaren zeventig was Klaas Gubbels lid van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en de beeldhouwer Kees French. In 1963 werd hij lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en doceerde hij enkele jaren aan de Willem de Kooning Academie. In 2005 maakte hij met hulp van glasblazers een abstract glassculptuur in Adriano Berengo's Berengo Studio op het eiland Murano bij Venetië. Zijn werken, die zowel grote muurschilderingen als kleine prenten bevatten, bevatten vaak een theepot, die meestal op een tafel wordt geplaatst.

In verloop van tijd werden zijn kunstwerken steeds abstracter. Sommige mensen zullen zijn werk in eerste instantie als eenkennig omschrijven, vanwege het beperkte aantal aan visuele thema's, maar dit is juist ook weer de kracht en charme van zijn kunstwerken. Daarnaast gebruikt hij voor deze onderwerpen een veelvoud aan technieken en materialen, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, glas en metaal. Zijn werk heeft raakvlakken met kunstwerken van kunstenaars als Giorgio Morandi en Amedeo Modigliani en lijkt beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal. In 2005 had Klaas Gubbels een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. De Kunstuitleen Amstelveen heeft een aantal van zijn werken in de collectie opgenomen, waaronder een zeer grote houtsnede (120 x 160cm) uit de serie 'precious prints', diverse sculpturen, collages en grafiek.

De Stoelen van Klaas Gubbels is de favoriet bij de Amstelveners

Bron: Gemeente Amstelveen - 19-11-2019

Zo'n 750 Amstelveners hebben gestemd op hun favoriete kunstwerk van Klaas Gubbels. Vijf van zijn kunstwerken, waaronder het winnende beeld, waren dit jaar te zien tijdens de beeldenroute ArtZuid Annex Amstelveen. De ‘Stoelen’ van Gubbels krijgen volgend jaar een plek in Amstelveen zodra een Adviescommissie Beeldende Kunst is ingesteld. 'Ik ben blij dat zoveel Amstelveners gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om mee te denken over welke kunst in onze buitenruimte komt te staan. Kunst op straat is belangrijk. Zo komen zowel kinderen als volwassenen op een ongedwongen manier in aanraking met kunst en cultuur. Hier zetten wij ons graag voor in. Het college zou graag zien dat op den duur iedere wijk in Amstelveen zijn eigen kunstwerken heeft waar de inwoners herinneringen mee kunnen opbouwen'- zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het stalen kunstwerk van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels: 'Na sluitingstijd'- 2019 (Hommage aan Cézanne) - aan de Bovenkerkerkade op 7 juni 2019

Het winnende kunstwerk is onlangs aangekocht door gemeente. Nu heeft de gemeente er een tweede Gubbels bij. De Burgemeester Wiegelweg in Westwijk is als locatie uitgezocht, omdat deze wijk de minste kunst per inwoner heeft. Slechts 1 op 7.364. Ter vergelijking: De wijk Groenelaan heeft 1 kunstwerk op 981 inwoners. Daarnaast heeft de gemeente meerdere verzoeken van inwoners ontvangen om de toegangsweg van de wijk te voorzien van kunst. De inzenders maakten kans op 10 door Klaas Gubbels gesigneerde catalogi van ArtZuid Annex Amstelveen en een miniatuur van het winnende kunstwerk. De winnaars zijn op de hoogte gesteld en hebben hun prijzen in ontvangst genomen.

Amstelveners mogen een kunstwerk van Klaas Gubbels kiezen

Bron: Gemeente Amstelveen - 07-06-2019

Speciaal voor de kunstroute ARTZUID Annex Amstelveen staan er beelden van de bekende beeldend kunstenaar Klaas Gubbels op de Bovenkerkerkade. De gemeente kan één beeld aankopen om in Amstelveen te behouden. Inwoners van Amstelveen kunnen vanaf vandaag kiezen welk kunstwerk de gemeente gaat kopen. 'Buitenkunst is van heel Amstelveen. Het staat in de buurt en is toegankelijk voor iedereen. Het is daarom belangrijk inwoners te betrekken bij kunst en cultuur. Ik hoop dat inwoners massaal gebruik maken van de mogelijkheid om te stemmen. Zodat we straks een door Amstelveen gekozen werk van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels in onze gemeente hebben staan.' – aldus Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Inwoners van Amstelveen kunnen vanaf 7 juni 2019 kiezen welk kunstwerk van Klaas Gubbels de gemeente moet kopen

Hoe werkt het?
Inwoners kunnen uit vier beelden kiezen. Daarbij maken ze ook nog kans op mooie prijzen. Stemmen kan via www.amstelveen.nl/klaasgubbels. Na het invullen van postcode en huisnummer kan een keuze worden gemaakt. Kans maken op de prijzen kan door het achterlaten van een e-mailadres. Voor inwoners zonder internet is er de mogelijkheid hun keuze per post kenbaar te maken. Het antwoordformulier is te vinden in de eerstvolgende edities van AmstelveenZ magazine (7 juni) en het Amstelveens Nieuwsblad (12 juni). Meedoen kan t/m 10 juli 2019. Onder de inzendingen verloot de gemeente éénmaal een miniatuur van een kunstwerk en tien door Klaas Gubbels gesigneerde ARTZUID Annex Amstelveen catalogi. Het gekozen kunstwerk komt op de Burgemeester Wiegelweg in Westwijk. Deze wijk heeft de minste kunst per inwoner. Slechts 1 op 7.364. Dit is in vergelijking met bijvoorbeeld de wijk Groenelaan waar er 1 op de 981 staan erg weinig. Daarnaast ontving de gemeente verzoeken uit de buurt om de toegangsweg van de wijk te voorzien van kunst. De beelden zijn op de Bovenkerkerkade nog tot 15 september 2019 te bewonderen tijdens de beeldenroute ARTZUID Annex Amstelveen.

Metershoge stalen koffiekannen op het Stadsplein van Amstelveen

Bron: Gemeente Amstelveen / Kunstuitleen Amstelveen / Amstelveenweb 12-06-2012

De gemeente Amstelveen werd in de gelegenheid gesteld, om tijdelijk de beelden 'Née de la Terre' ('Geboren uit de aarde') van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934) binnen de gemeentegrenzen te plaatsen. De beelden kregen hun plek op het Stadsplein voor de fontein.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De twee stalen koffiekannen van Klaas Gubbels op het Stadsplein van Amstelveen op maandag 11 juni 2012

De openingshandeling vond plaats op dinsdagmiddag 12 juni 2012 en werd verricht door wethouder John Levie in aanwezigheid van kunstenaar Klaas Gubbels en een aantal betrokkenen. De heer Gubbels is zonder enige twijfel één van de belangrijkste levende Nederlandse beeldend kunstenaars. De door hem gemaakte kunstwerken zijn voor velen iconen geworden: serieuze maar lichtvoetige voorstellingen die herkenbaar zijn, maar ook steeds de grenzen van het realisme aftasten.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Levie leest een gedicht voor van Jules Deelder: 'Koffie is de troost des volks'

De beelden stonden al een jaar lang in Amsterdam op het op het Gustav Mahlerplein zuid, maar omdat Stichting ArtZuid met het organiseren van een nieuwe openlucht tentoonstelling bezig is, moesten ze daar weg. Toen Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen dit hoorde, heeft ze direct met wethouder Levie contact opgenomen om hem te vragen, hoe hij tegenover het plan stond, om de metershoge stalen koffiekannen naar Amstelveen te halen.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hetty Tjalkens directeur van de kunstuitleen, Gerard Lohuis directeur van P60 en Linda Reuters-du Prie, beleidsadviseur cultuur van de gemeente Amstelveen en Jan de Bruin, art consultant luisteren naar wethouder Levie

Het antwoord was positief en door de medewerking van een aantal tussenpersonen was het mogelijk geworden, om de stalen beelden hiernaartoe te transporteren en te installeren. Het extra pluspunt was natuurlijk, dat de in Arnhem en in Frankrijk wonende kunstenaar, Klaas Gubbels ook bereid was gevonden, om de beelden persoonlijk te onthullen. Van een echte onthulling was hier natuurlijk geen sprake, want de beelden staan hier sinds maandag en vele Amstelveners hebben ze al bewonderd. Maar waarom de beelden hier geplaatst werden, wisten niet zo veel mensen. Gubbels heeft al een grote blauwe koffiekan staan in de vijver voor het hoofdkantoor van Zwitserleven Verzekeringen aan de Burgemeester Rijnderslaan.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het gezelschap poseert voor de reusachtige koffiekannen. Helemaal links staat Jeroen Dijkstra,
galeriehouder Livingstone Galerie in Den Haag

Omdat de vijver met de blauwe koffiekan van de weg af bijna niet te zien is, weten veel Amstelveners niet eens dat hier al jaren een typische Gubbels beeld staat. Na de 'onthulling' gingen de aanwezigen naar restaurant Popov om een kopje koffie te drinken. Dus Amstelveen heeft nu, weliswaar tijdelijk, zelfs drie gigantische koffiekannen van Klaas Gubbels.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Beeldend kunstenaar Klaas Gubbels tijdens de onthulling


koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hoewel de koffiekannen behoorlijk verroest zijn, dit zijn de typische beelden onder andere,
waarmee Gubbels heel bekend is geworden

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken