Bijgewerkt: 24 april 2024

Groengebied Amstelland - 2019

Foto's -> Natuur -> Elsenhove Speelboerderij

Groengebied Amstelland
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Vlnr.: Joyce Langenacker, burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel en bestuursvoorzitter van Groengebied Amstelland met Henk Meuleman, locatiebeheerder en Floor Gordon wethouder Duurzaamheid in de deuropening van het boerderijgebouw van Elsenhove op 17 oktober 2019

Bron: Gemeente Amstelveen 18 oktober 2019

De organisatie van Groengebied Amstelland heeft een nieuw onderkomen gevonden in het tot kantoor omgebouwde woonhuis/boerderij bij speelboerderij Elsenhove. Tijdens de feestelijke opening op donderdag 17 oktober 2019 overhandigde Floor Gordon (D66) wethouder de sleutel aan Joyce Langenacker, burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel en bestuursvoorzitter van Groengebied Amstelland en Henk Meuleman, locatiebeheerder. Daarmee is het eerste gemeentelijke pand van het gas afgekoppeld en officieel weer in gebruik genomen.

Na 30 jaar gehuisvest te zijn geweest in buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55, verhuizen de medewerkers van Groengebied Amstelland vandaag officieel naar het nieuwe adres aan de Bankrasweg 1 te Amstelveen. Vanuit dit centrale punt organiseert Groengebied Amstelland het beheer, onderhoud en toezicht in meerdere recreatiegebieden tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Amstelveense Floor Gordon wethouder Duurzaamheid: 'Mooi dat Groengebied Amstelland zich op Elsenhove gaat vestigen. Zij komen in het eerste bestaande pand van de gemeente dat volledig gasvrij is gemaakt en van energielabel G naar het energiezuinige label A gaat. Dit duurzame kantoor heeft warmtepompen voor de verwarming en koeling, dak- , gevel- en vloerisolatie, zonnepanelen en het regenwater vangen we ook op. We zijn actief bezig om ons gemeentelijk vastgoed te verduurzamen.'

Gemeente Amstelveen is eigenaar is van het pand en heeft de verbouwing tot duurzaam en toekomstbestendig kantoorgebouw gefinancierd. Het verbouwde kantoor kan helemaal zonder gas verwarmd worden, dankzij de installatie van twee warmtepompen. Zomers zorgen de warmtepompen voor verkoeling, waardoor er een energiezuinig werkklimaat ontstaat. Sinds 2013 ligt het dak van de boerderij vol met zonnepanelen. Via een infobord op het erf van de boerderij kunnen bezoekers zien hoeveel energie de 56 zonnepanelen opleveren. Deze opbrengst is genoeg om circa acht tussenwoningen van elektriciteit te voorzien. De gemeente Amstelveen hoopt haar inwoners te inspireren om zelf ook duurzame aanpassingen in en rondom het huis te doen.

Groengebied Amstelland, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland, is de organisatie die het landelijk gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal beheert. Tot deze gebieden behoren naast natuurgebieden ook recreatieplassen en weilanden. Tot de recreatiegebieden die de organisatie beheert behoren onder meer de Ouderkerkerplas en de Holendrechter en Bullewijkerpolder in Ouder-Amstel, en de Hoge dijk, Gaasperzoom en Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost. Naast een groot aantal fiets- en wandelpaden zijn er in het groengebied ook veel faciliteiten voor beoefening van de paardensport.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur