Bijgewerkt: 22 juli 2024

22 - Noorddammerlaan
Ratterman - Klompenmakerij - 2004

Foto's -> Straatgezichten -> Noorddammerlaan

22 - NoorddammerlaanRatterman - Klompenmakerij
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

BlekerijKlompenmakerij Ratterman aan de Noorddammerlaan 22
Sloot haar deuren op 31 oktober 2009


Ooit stond hier de Blekerij van der Bijl. Het was een uit hout opgetrokken bedrijfsruimte met een woning ervoor. Na van der Bijl vestigde Wasserij de Zwaan, van de familie Slenders, zich in het pand. De klompenmakerij vestigde zich in 1930 in Bovenkerk. In dat jaar betrok de vader van de huidige eigenaar een houten schuurtje dat toebehoorde aan Bakkerij Koolhaas. De bakkerij en het schuurtje stonden op de hoek Noorddammerlaan - Handweg. Aanvankelijk werden daar klompen gemaakt voor de boeren in Amstelveen en de bloemenkwekers in Aalsmeer. In de oorlogsjaren werd het houten schuurtje vervangen door een stenen gebouwtje. In 2003 werd de voormalige bakkerij inclusief het bijbehorende schuurtje gesloopt. Op deze plaats staat nu een accountantskantoor.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2009)

Herman Ratterman sr. onvangt klompenkopers in de jaren dertig in zijn schuur


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2009)

Oprit naar de ingang van de schuur


In de jaren vijftig, ten tijde van burgemeester Rijnders, heeft de gemeente diverse panden op dit stuk van de Noorddammerlaan aangekocht om daar op den duur een recreatieve bestemming aan te geven. Zover is het echter nooit gekomen en hebben na de wasserij diverse bedijven hier een tijdelijk onderkomen gehad. Zo heeft de firma Stulz er een aantal jaren koelkasten opgeslagen. Vervolgens vestigde het aardappelschilbedrijf van Henk van der Meer zich op deze plaats. Later verkocht hij het pand aan Cor de Jong. Nadat de Jong zijn activiteiten stopte heeft de heer Herman Ratterman senior de grond met opstallen van de gemeente gekocht. De klompenmakerij verhuisde naar dat pand, bestaande uit een woonhuis met daarachter een schuur waar de de klompen werden gemaakt. Later maakte men er ook een winkel in.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2018)

Voorgevel van de woning met klompen in de gevelsteen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2018)

Voorgevel van de woning met klompen in de gevelsteen


Ratterman sr
(Amstelveenweb.com - gefotografeerd van winkelfoto, met toestemming van Ratterman Jr)

Herman Ratterman Sr, oprichter van de klompenmakerij,
met één van zijn houten klompen.

Kort na de oorlog kwamen de eerste toeristen al een kijkje nemen hoe klompen werden gemaakt. Sedert die tijd hebben honderdduizenden buitenlanders van alle nationaliteiten, de deur van dit schuurtje gepasseerd. Het werd echter veel te klein en er was geen parkeergelegenheid. De touringcars stonden langs de kant van de Noorddammerlaan geparkeerd. Dit veroorzaakte vaak veel verkeersoverlast. Er werd besloten het pand te herbouwen, mede vanwege het slechte fundament en in december 1978 werd het huidige pand betrokken met ruime parkeergelegenheid. Inmiddels had Herman Ratterman junior de zaak van zijn vader overgenomen.

Boerderij Ratterman sr
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Klompenmakerij Ratterman


Glas in lood
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Prachtig glas-in-lood raam van de Klompenmakerij Ratterman


Houtblokken zagen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)


Met behulp van een lintzaag worden de populierenstammen gezaagd tot blokken van verschillend formaat. De maat hangt af van de grootte van de klomp die moet worden vervaardigd. Het blok hout wordt geplaatst in een zogenaamde kopieer machine. In de kopieermachine wordt een model van een klomp met daarnaast een blok onbewerkt hout. Op ingenieuze wijze wordt het model door een pal afgetast. Dat aftasten houdt gelijke tred met de bewegingen van een snel ronddraaiende sleufbeitel. De machine begint te draaien en enkele minuten later is de klomp al voor het grootste gedeelte klaar.

Werkplaats
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De werkplaats van de klompenmakerij Ratterman


Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Klompenmakerij Ratterman aan de Noorddammerlaan 22 op 10 oktober 2009


Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Klompjes voor de kleine toeristen


Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Klompen voor iedere smaak


Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Gekleurde klompen


Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De klompenmakerij met antieke machines


Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een trots bord met de tekst: 'Ratterman klompen makerij 1933-1983 -50- jaar'
Waarom de datum 1933 werd gehanteerd is onbekend, want in de gevelsteen staat 1930

Overname van 'Ratterman Wooden Shoes & Gifts'
De klompenmakerij en winkel aan de Noorddammerlaan 22, werden in maart 2008 overgenomen door kaasboer Henri Willig uit het Noord-Hollandse Catwoude. Tegenvallende bezoekersaantallen deden de 65-jarige Ratterman jr. besluiten de klompenmakerij, die in goede jaren ongeveer 200.000 bezoekers per jaar trok, de uit 1930 stammende klompenmakerij te verkopen.
Einde van de Klompenmakerij aan de Noorddammerlaan
De heer Henri Willig, de nieuwe eigenaar van 'Klompenmakerij Ratterman' heeft ondanks zijn grote kaasimperium in Noord-Holland met 1 miljoen bezoekers per jaar op zijn 'hoeves', nu besloten een punt te zetten achter deze roemruchte klompenmakerij geschiedenis. Ondanks de verbouwing op de boerderij zelf en de toevoeging van een kleine kaasfabriek, trok de boerderij te weinig bezoekers om het rendabel te kunnen laten draaien. Volgens één van de medewerkers zijn de tijden in de toeristische industrie ook veranderd en de toeristen die Amsterdam aandoen hebben minder geld en tijd. In een halve dag wordt Amsterdam snel bekeken en daarna eventueel naar de Zaanse Schans gereden, waar ook een klompenmakerij staat. Dus de behoefte om een ommetje te maken naar Amstelveen is veel minder geworden. En zo eindigt een kleurrijk klompensprookje uit Amstelveen.

Nico Schilder Public Relations Manager van Henri Willig Kaas BV meldt ook dat de afgelopen tien jaar de bezoekersaantallen al flink teruggelopen waren. Door de economische crisis en de veranderingen in het hedendaagse toerisme zijn de resultaten voor het tweede jaar in Amstelveen dusdanig verslechterd, dat het onverantwoord zou zijn de activiteiten te continueren. Anno 2018 is er een kinderdagverblijf gevestigd.

Ratterman Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Deze klompen staan klaar om ze verder af te werken. Alleen de vraag is, wie zou ze nog gekocht hebben?


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten