Bijgewerkt: 24 april 2024

IJssalon Gia Gelato - 2019

Foto's -> Oude Dorp -> Restaurants en Catering

IJssalon Gia Gelato
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

IJssalon Gia Gelato in de Dorpsstraat

De Amstelveense ondernemers Danilo Giannotta en Tawros Aslanjan horeca -ondernemer (D66-Amstelveen) raadslid, hebben goed rondgekeken in het Oude Dorp van Amstelveen en ze constateerden dat er nog een echte Italiaanse IJssalon miste. Dus werd op de bloedhete zondagmiddag 25 augustus 2019 onder enorme publieke belangstelling de Italiaanse IJssalon Gia Gelato aan de Dorpsstraat 68 geopend door Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken en goed bevriend met beide heren.

Het pand stond al langere tijd leeg en de heren hebben het erg mooi laten opknappen. Aan de ene muur hangt een deel van een echte Italiaanse scooter, de andere muur deels bekleed met een specifieke steen en daartussen ‘besmeerd met Italiaans ijs’, althans zo kun je het inbeelden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In de muur van de ijssalon is de voorkant van een Italiaanse scooter gemetseld


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het ijs smaakt het heerlijk


Al veel eerder dan de officiële opening liepen de mensen naar binnen om uit de vele smaken één of meerdere ijsbolletjes uit te zoeken voor in een bakje of in een oubliehoorn. Amstelveenweb.com had doorgekregen dat de ijssalon rond 15.00 uur geopend zou worden, dus was een redactielid al tijdig aanwezig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De sfeer wordt door deze jonge dames in de kleuren van de Italiaanse vlag versterkt,
die later heel veel ijs aan het publiek uitdelen


Er kwamen heel wat raadsleden, wethouders, familieleden en andere bezoekers ijs smikkelen, maar geen Floor Gordon die de zaak zou openen. Het publiek, waaronder de trotse moeder van Danilo, Edith, en veel familieleden van Tawros en er kwamen twee prachtig geklede dames in Italiaanse kleuren bakjes met ijs ronddelen en ondanks dat het storende verkeer van fietsers en auto’s, bleef de de sfeer heel feestelijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Veel familieleden, waaronder de zus en de moeder (l) van Danilo, zijn aanwezig voor de opening


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Leden van de lokale VVD zijn massaal toegestroomd


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Veel mensen proberen in de schaduw te blijven, want in de zon is het zeker 40 graden.


Eindelijk kwam Floor, maar die ging ook gezellig met iedereen babbelen, terwijl de aanwezige pers, net als de ijsjes, aan het smelten was. Er werd wel fris, wijn en bier rondgedeeld zodat de aanwezigen nog beter konden genieten van dit feest en op een gegeven moment kreeg iedereen een glas Prosecco om na de opening te kunnen proosten. Echter dat duurde nog even dus alle glazen waren al bijna leeg, toen Floor Gordon rond 15.45 het podium opkwam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tawros (li) en Danilo samen met de dames


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon (D66) wethouder samen met Danilo op de foto


Floor riep Danilo en Tawros bij zich op het podium en heette iedereen welkom. Zij vertelde dat het een aanwinst is om in het Oude Dorp tussen alle andere ondernemers deze zaak op te zetten. De horecaondernemers hebben zich verenigd in BIZ Oude Dorp, Bedrijven Investering Zone en natuurlijk zijn Danilo en Tawros daar ook bij aangesloten. De kinderen van Floor mochten vrijdag al ijs komen voorproeven en zo zei ze: ‘ze vonden het heerlijk, want als dat niet het geval zou zijn geweest, had ik natuurlijk niet  kunnen komen om deze zaak te openen!’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken opent de nieuwste ijssalon van Amstelveen


Verder had Floor uitgezocht sinds wanneer de Italiaanse ijscrème bestaat en ontdekte dat het dateert uit de 16de eeuw, maar dat er niet bekend was waar en door wie het werd uitgevonden. Men nam aan dat het Bernardo Buontalenti is geweest, een inwoner van Florence. In de loop van de eeuwen is het Italiaans ijs verspreid over de rest van Europa, mede dankzij de Siciliaan Francesco Procopio dei Coltelli, maar die naam was ze even kwijt. Tot slot kreeg Tawros nog even het woord en toen verrichte Floor de officiële handeling en was de zaak geopend nadat er glitterende confettislierten uit de buizen waren geknald. Er volgde natuurlijk groot applaus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Harmen van der Steenhoven (r) fractievoorzitter van D66-Amstelveen brengt een grote bos bloemen naar de opening


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jong en oud genieten van het lekkere ijs
Ook na de opening kon iedereen weer genieten van de gratis drankjes en ijsjes. Het gezellige feest duurde nog voort, maar de redactie van Amstelveenweb fietste naar huis om aan de reportage te beginnen. Het was weer eens een gezellige middag in het Oude Dorp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Leden van de fracties VVD- en D66-Amstelveen op de stoep voor de ijssalon


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tawros en Danilo met Herbert Raat (VVD) wethouder


Gelato (Italiaanse uitspraak: [dʒeˈlaːto]) is een populair bevroren dessert van Italiaanse oorsprong. Het wordt meestal gemaakt op een basis van 3,25% melk en suiker. Het is over het algemeen lager in vet dan andere diepvriesdesserts. Gelato bevat doorgaans 70% minder lucht en meer smaak dan andere soorten diepvriesdesserts, waardoor het een dichtheid en rijkdom heeft die het onderscheidt van andere ijsjes. Reeds tijdens de Tang-dynastie (618-907) in China hebben de onderzoekers gegevens gevonden over bevroren zuivelproducten, waaronder een gerecht bereid met koemis, verwarmde en gefermenteerde melk, met toevoeging van bloem en kamferbladeren en gekoeld voor het serveren.

Gelato, zoals we die kennen en Floor Gordon al deels aanhaalde, wordt toegeschreven aan de Italiaanse chef-kok Francesco Procopio dei Coltelli, die eind jaren 1600 zijn 'Café Procopio dei Coltelli' opende in Parijs en gelato introduceerde in zijn café, waarbij hij eerst in Parijs en vervolgens in de rest van Europa de aandacht trok. Dankzij zijn gelato verkreeg Procopio niet alleen het Franse staatsburgerschap, maar kreeg hij ook een exclusieve koninklijke vergunning van de Zonnekoning Lodewijk XIV, waarmee hij op dat ogenblik de enige producent van het diepvriesdessertje van het Koninkrijk was.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De prachtig vormgegeven ijscrème in de koeling nodigt straks veel mensen uit om het ook te proeven


De naam van IJssalon Gia Gelato is afkomstig van de eerste drie letters van de achternaam van Danilo, gia en gelato betekent eigenlijk bevroren dessert. Er zijn in  de ijssalon niet alleen heel veel verschillende ijssmaken te verkrijgen, maar ook heerlijke koffie Buscaglione en Italiaanse lekkernijen. Gia Gelato is zeven dagen in de week geopend van 12.00 tot 22.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Oude Dorp