Bijgewerkt: 21 juli 2024

186 - Schoenhersteller
Cor van den Heuvel - 2019

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

186 - Schoenhersteller  Cor van den Heuvel
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Cor van den Heuvel, schoenhersteller-84 jaar, voor zijn zaak aan de Amsterdamseweg nr 186

Cor van den Heuvel, schoenmaker/reparateur aan de Amsterdamseweg nummer 186 in Amstelveen, werd op 5 april 1935 geboren en groeide op in Bovenkerk. Vader Cees (Cornelis Wilhelmus 1904-1972) woonde samen met echtgenote Barbara (van Wanrooy - 1907-1986) aan de Noorddammerlaan 112 en samen kregen ze 8 kinderen, 6 zoons en 2 dochters. Vader Cees was schoenhersteller en werkte achter het woonhuis in een kleine werkplaats. Moeder Barbara zorgde voor de acht kinderen, wat in die tijd heel gewoon was.

Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

Het woonhuis aan de Noorddammerlaan 112


Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

De werkplaats om de schoenen te herstellen achter het woonhuis


Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

Ouders van Cor in 1959 - Barbara en Cees van den Heuvel

Vier van de zes zoons leerden het vak van schoenmaker en Cor (Cornelis Vincentius) was één van hen. Na de lagere school ging hij als 12 jarige naar de ambachtsschool in de Westerstraat in Amsterdam om het vak van schoenen maken te leren. Dat was iets wat hij altijd al wilde. Toen Cor 13 was liep hij stage bij schoenmaker Boekhoff aan de Gelderse kade en bracht onder andere schoenen terug bij de ‘vrouwtjes van plezier’. Die vonden hem een leuk ventje en daarom kreeg hij veel fooi. Cor vertelde dat zijn fooi meer was dan het geld dat hij van zijn baas kreeg voor zijn werk. Op 15-jarige leeftijd was hij klaar met de opleiding, kon nu zelfstandig schoenen maken en repareren en werkte bij verschillende bazen.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Het behaalde diploma Schoenhersteller in augustus 1954
Behalve dit diploma behaalde Cor ook nog een middenstandsdiploma en enkele andere vakdiploma's


Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Dit bord hangt nog voor het raam

Vanaf de Noorddammerlaan fietste Cor met vrienden wel naar de Nieuwe Karselaan waar Kees Mus een ijssalon had, de eerste winkelier die zelf zijn ijs maakte. Daar at hij dan zijn ijsje en ontmoette ook wel de kinderen van de bloemenzaak van Van Kempen, waaronder Tootje van Kempen.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Oude Karselaan


Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

Tootje

Zoals vroeger gebruikelijk was, moest Cor in dienst op zijn 18de  en ging naar de Oranje-Nassau Kazerne in Amsterdam. Het liefst had hij daar van alles willen leren, maar hij werd aangesteld als schoenmaker, omdat er een tekort was aan mensen die dat vak beheersten. Na anderhalf jaar zat de dienstplicht er op en aangezien Cor het liefst eigen baas was, trof hij het dat hij To van Kempen wat vaker ontmoette. Soms was er dansen in het Patronaatsgebouw in Bovenkerk en daar was To ook regelmatig te vinden. Hij had al een oogje op haar, maar tijdens het dansen werd het wel serieus.

Zoals gezegd woonde To met haar ouders en broers en zussen aan de Oude Karselaan nummer 5 alwaar van Kempen een bloemenwinkel had met de naam ‘Bloemenlust’. Cor vroeg To ten huwelijk en zij trouwden op 3 november 1959, toen To 22 en Cor 24 jaren jong waren.

Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

3 november 1959 Trouwdag Cor en To

Vader van Kempen had voldoende financiële middelen om voor Cor en To een woonhuis aan de Amsterdamseweg nr 186 te kopen, met een voortuintje en ruime achtertuin. De voortuin werd opgedoekt en de begane grond werd verbouwd tot winkel voor schoenreparaties. Boven kwam toen de huiskamer, een keukentje en een kleine zijkamer, waar het paar ging wonen. Op 21 november 1959, nog geen drie weken na hun trouwdag, werd de winkel ‘Schoenreparatie’ geopend.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Amsterdamseweg 186


Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Boerderij van Blaaderen bevond zich naast het pand van Cor
dat achter de Volkswagen in beeld is

Tijdens zijn opleiding als schoenmaker had Cor geleerd hoe schoenen te maken, dus niet alleen hoe te herstellen en dat kon hij als de beste. In zijn zaak kwamen zware machines te staan en veel houten schoenmallen voor de diverse maten schoenen. Hij wilde zelf nooit een baas boven zich en heeft daarom ook nooit personeel gehad. Als het moest werkte hij van 6 uur ‘s morgens tot 22 uur ’s avonds. Vooral vroeger was er veel werk dat snel gedaan moest worden. De reden hiervoor was dat veelal de mensen maar twee paar schoenen hadden, één paar voor door de weeks en één paar voor zon- en feestdagen.

Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

Cor spijkert een nieuwe zool onder een schoen


Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)


Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Achter in de winkel was een deel afgezet voor To, die daar pedicure deed. Zo waren ze veel samen. Makkelijk was ook dat ze boven de zaak woonden, want Cor was zo op zijn werk en zo ook weer snel thuis en de kinderen waren altijd in de buurt. Cor en To kregen namelijk twee kinderen, een zoon Eric geboren in 1963en een dochter Anja, geboren in 1965. Het echtpaar van Hilst had hun zaak ‘de Wolbaal’ naast Cor en To. Dochter Hanna van Hulsen - van Hilst nam de zaak over en haar kinderen waren van dezelfde leeftijd als Eric en Anja.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2015)

De winkel van de buren en links stukje van Cor?s winkel


Aangezien beide echtparen druk met werken waren speelden de kinderen veel met elkaar. Zoon Peter van Hulsen vertelde eens dat zijn ouders net als vele andere middenstanders op de Amsterdamseweg in die tijd besloten hadden om tussen de middag gewoon open te zijn. Dat had vooral een economische reden, want dan winkelde al het kantoorpersoneel dat in de buurt werkte en het hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V. was een grote werkgever met meer dan 100 mensen in dienst.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2015)

Werknemers van de Van Leer fabriek verlaten het pand tijdens de lunchpauze

De lunch werd daarom om beurten door zijn moeder mevrouw van Hulsen en zijn buurvrouw mevrouw van den Heuvel verzorgd. Zo kwam het dat Peter de eerst 10 jaar van zijn leven in de schoolpauze meestal lunchte bij buurvrouw ‘Tootje’, met Eric en Anja en buurman Cor als er geen klanten waren. Buurvrouw ‘Tootje’ had zich vrijwillig opgeworpen om lunchmoeder te zijn en Peter noemde haar in zijn jonge jaren, zijn tweede moeder.

Amstelveen
(Foto: Particuliere collectie Van den Heuvel)

Cor en To tijdens een beurs met een vertegenwoordiger

De Amsterdamseweg was in de jaren 50 van de vorige eeuw dé winkelstraat van Amstelveen en iedereen kende elkaar wel. Dit veranderde wel toen in het centrum het winkelcentrum Binnenhof werd gebouwd. Alle winkeliers werden gevraagd om eventueel daar naar toe te verhuizen, maar niet iedereen had daar zin in.

Amstelveen
(Foto: Ansichtkaart - bron onbekend)

Winkelcentrum het Binnenhof waar van de Amsterdamseweg onder meer de winkels van Van Dun schoenen,
Boekhandel Merks en Blokland schoenen naar toe verhuisden

De Amsterdamseweg was gewoon een gezellige winkelstraat, waar vanaf het gebouw van Leer, de toenmalige vatenfabriek, Sinterklaas vertrok, het bloemencorso maakte speciaal een bocht om door de Amsterdamseweg te kunnen rijden en het was altijd een gezellige drukte op Koninginnedag (heden nog op Koningsdag). Boerderij van Blaaderen werd opgekocht door Mercedes en vervolgens gesloopt om plaats te maken voor een grote zaak van Mercedes, later Formido een bouwmarkt en anno 2019 bevindt zich in dat pand supermarkt Lidl.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Toen de kinderen groter werden, was het huis te klein. Uitbreiden in de achtertuin werd niet toegestaan door de gemeente dus dan maar een woonlaag op het huis gebouwd. Zo kregen de kinderen een eigen slaap-studeerkamer en badkamer en hoefden ook Cor en To niet meer op de slaapbank in de woonkamer te slapen.

Amstelveen
(Particuliere collectie Van den Heuvel)

Winkel annex woonhuis met extra woonlaag


Amstelveen
(Particuliere collectie Van den Heuvel)

Cor en To tijdens het huwelijk van één van de kinderen

Cor en To hadden afgesproken dat als To haar 65ste verjaardag had gevierd, ze met pensioen zouden gaan. Helaas ging dat niet door, want To overleed in 2002 op 64 jarige leeftijd! Cor vertelde dat het contact met de buurt en de klanten hem op de been hield, dus daarom stopte hij ook maar niet met werken. In het Amstelveens Nieuwsblad van 2008 staat een interview van Cor toen hij 73 jaar was, waarin hij zei dat hij misschien eind van dat jaar zou stoppen als de zaak 50 jaar zou bestaan. Anno 2019, Cor is inmiddels 84, werkt hij nog steeds! In november 2019 bestaat de zaak 60 jaar, dus dat zal vermoedelijk groot feest zijn en een afscheid? Bij Cor weet je het nooit! Naast zijn werk geniet hij ook van zijn kinderen met aanhang en zijn 5 kleinkinderen, dus we gaan het zien.

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit de krant van 2008

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Winkel anno 2019

Er komen tenslotte nog altijd trouwe klanten bij Cor in de zaak en het liefst zet hij onder mooie schoenen nog leren zolen. Hij is echter van alle markten thuis en de machines bieden daarbij ondersteuning. Eén ding dat Cor altijd wilde is dat het stof uit de zaak niet op de gerepareerde en gepoetste schoenen zou komen, dus als een klant zijn schoenen ophaalt zitten die netjes in een papieren zak verpakt. Dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Die service tref je nergens meer.

Amstelveen
(Foto: Particuliere Collectie Van den Heuvel)

Alle gerepareerde schoenen liggen te wachten op de eigenaar,
netjes verpakt zodat er geen stof op komt

In de loop der tijd heeft Cor heel wat miniatuurschoentjes en andere verwante spulletjes verzameld, die in de etalage en de toonbank tentoongesteld staan. De zaak valt eigenlijk niet zo op, maar het is de moeite waard om een kijkje te nemen en je schoenen te laten herstellen. Al is Cor flink op leeftijd, een praatje maakt hij sowieso en uw schoenen worden piekfijn hersteld, want Cor is tenslotte al vanaf zijn 15de jaar een echte vakman!

Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Cor lijmt een hakje


Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Cor is nog steeds druk met schoenreparaties


Amstelveen
(Foto: Amstelveenweb.com - 2019)

Cor van den Heuvel zal voorlopig nog wel zijn zaak blijven runnen, want hij is goed van geest, goed in zijn vak en is gewoon een bekend figuur voor de hele omgeving die node gemist kan worden!


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten