Bijgewerkt: 15 april 2024

Expositie
Willem van Veldhuizen - 2019

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

ExpositieWillem van Veldhuizen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Willem van Veldhuizen: Sofa, 1997 acryl op linnen 85 x 105 cm

Van 13 maart tot en met 2 juni 2019 toont Museum Jan van der Togt in Amstelveen een overzichtstentoonstelling van de kunstschilder Willem van Veldhuizen (1954). De opening van de tentoonstelling werd op 12 maart 2019 verricht door Marieke Uildriks directeur van het museum. Helaas konden onze redactieleden tijdens de officiële opening niet aanwezig zijn, maar wel ‘s middags tijdens het uurtje voor de pers. Zodoende was er gelegenheid om een inleidend verhaal van de museumdirecteur Marieke Uildriks over de expositie op te nemen en een kort interview met de kunstenaar zelf. Deze gesprekken zijn te beluisteren en te zien op de video in dit item.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marieke Uildriks directeur van Museum Jan van der Togt vertelt over het werk van de kunstschilder Willem van Veldhuizen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Willem van Veldhuizen: 'Gezicht van Rotterdam' 2009 - acryl op linnen 160 x 200 cm


Van Veldhuizen beoogt het gevoel vast te leggen dat hij ervoer toen hij de ruimte van het Museum Jan van der Togt betrad en bestudeerde. Hij zocht naar die ene hoek die hem emotioneel raakte en streefde daarbij naar de perfecte balans in zijn compositie. Het resultaat is ‘almost unreal’ (bijna onwerkelijk). In deze tentoonstelling wordt een beeldend commentaar gegeven op het architectonische werk van Van Veldhuizen door het plaatsen van ruimtelijke kunst- en designobjecten van onder meer Iris van Herpen, Scholten en Baijings, Rive Roshan en Judith Roux. Door de schilderijen en de kunstobjecten te combineren spelen die op eigen wijze ook met licht, kleur en ruimte. Een multidisciplinair ensemble van schoonheid en verstilling. Het werk dat te zien is, is vanaf de tijd dat Van Veldhuizen in de jaren 1970 de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam verliet. Ook zijn er ontwerpen van andere hedendaagse kunstenaars. Zij geven een beeldend commentaar op zijn architectonische schilderijen. Met behulp van een virtual reality-bril is het in het museum ook mogelijk om een schilderij van Van Veldhuizen 'binnen te treden'. Je zet de bril op, kijkt om je heen en waant je in het afgebeelde museum. Terwijl je luistert naar de kunstenaar die je meeneemt in zijn gedachten over hoe de wanden aan te kleden, wandel je rond in een andere realiteit. Een unieke educatieve tool voor jong en oud, gemaakt door zijn zoons.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Kunstschilder Willem van Veldhuizen vertelt over zijn manier van werken
Achter hem zijn schilderij met het fictieve Rotterdam, waar hij woont


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De muren van de zalen in het museum hangen vol met de prachtige kunstwerken van Willem van Veldhuizen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Willem van Veldhuizen: Hercules, The Archer, 1993 - acryl op linnen 120 x 95 cm


De gemeente Amstelveen steunde het project en overhandigde daarom een subsidie van € 5.000,- en de tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Wealth Management Partners en Organism Studios. Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur bezocht aan het eind van de middag ook de tentoonstelling en zei over het virtual-reality project: 'Een nieuwe beleving in Museum Jan van der Togt. Bezoekers worden met deze bril letterlijk het schilderij ingezogen en krijgen zo een exclusief kijkje in de wereld van de kunstenaar. 'Goed dat het museum hiermee bezig is. Ik kijk uit naar andere innovatieve projecten in de toekomst.'

Voorgeschiedenis
Na de middelbare school in Krimpen aan den IJssel, studeerde Van Veldhuizen van 1972 tot 1977 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam samen met o.a. Frank Dam, Jos Looise en Anton Vrede. Van 1991 tot 2005 werd Van Veldhuizen vertegenwoordigd door kunsthandel Loek Brons. Sinds 1992 werd zijn werk praktisch elk jaar geëxposeerd op TEFAF te Maastricht. De compositie van Van Veldhuizens schilderijen is in het algemeen opgezet volgens een vast patroon. Hij verklaarde in 2005: 'Het bovenste, smalle gedeelte van het doek toont de achterwand of een glazen wand, waardoorheen een tuin of een stedelijk landschap zichtbaar is met op de voorgrond een groot vloeroppervlak. De werkelijkheid van het gebouw of van de wereld daarbuiten weerspiegelt zich in de vloeren. Het achterste gedeelte is tot in precisie geschilderd.' 40 jaar geleden raakte van Veldhuizen gefascineerd door de bijna lege vertrekken die hij in musea vindt. De harmonie, de zalen, waar niks overbodigs te vinden is, de focus op de kunst: ze houden hem nog altijd bezig. In zijn schilderijen vind je geen mensen, maar stilte en een overrompelend persoonlijke visie op ruimtelijkheid.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het is een fantastisch idee om met een virtual reality bril het werk van een kunstenaar op een totaal andere manier te bekijken


Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

vlnr: Partner van Willem, een zoon van Willem, Marieke Uildriks de museumdirecteur, wethouder Herbert Raat,
Willem van Veldhuizen en zijn andere zoon, bij de VR-bril


Nadat de grondlaag is op het doek en de schaduwen zijn aangebracht, 'spat' hij de verf tegen het doek: kleur over de kleur, laag op laag - waarbij hij subtiel onderscheid maakt in licht en donker tegen de achterwand. Van Veldhuizen gebruikt deze techniek zodanig dat de verf in elliptische druppels op het doek spat. Dit is van groot belang om het perspectief effect te creëren. (Tijdens de laatste slagen worden de tegels zichtbaar). Tot slot brengt de kunstenaar ongeveer 40 lagen glazuur aan op het vloeroppervlak om dit typische glanzende driedimensionale effect te creëren. Discipline en grote technische vaardigheden zijn vereist voor het soort schilderijen dat Van Veldhuizen maakt.Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Toegangsprijzen: volwassenen € 11,50, 13 t/m 18 jaar € 6, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea