Bijgewerkt: 7 augustus 2022

Rembrandtweg 122-124-126-128
Ros Modezaak
De heer en mevrouw J.J. Ros - 1955

Foto's -> Straatgezichten -> Rembrandtweg

Rembrandtweg 122-124-126-128Ros ModezaakDe heer en mevrouw J.J. Ros
(Amstelveenweb.com - Lustrumboekje Rembrandt - 1960)

Damesmodezaak van de heer en mevrouw J.J. Ros aan de Rembrandtweg op de nrs 122-124-126-128

De heer en mevrouw Ros openden hun eerste modezaak in Amstelveen aan de Rembrandtweg en in later jaren zouden er nog twee andere winkels volgen. De kleding was gericht op een moderne collectie voor het jonge Amstelveense publiek. Voor de kenners onder u: Ros adverteerde met 'Danlon wintersets voor kinderen en volwassenen, behaaglijk warm en zeer charmant'. Ook verkochten zij nylons vanaf fl 2,95. Toen het Binnenhof zijn deuren opende, verhuisde Ros met zijn zaak.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Lustrumboekje Rembrandt - 1960)

Een ander type advertentie, maar wel duidelijk

Rosmode in Amstelveen viert haar 65-jarig jubileum
Bron: Pieter Valk/Stadshart Amstelveen - 27-10-2021

Voor veel Amstelveners is Rosmode een begrip. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de familie Ros 65 jaar geleden de deuren openden van hun winkel aan de Rembrandtweg. Niet lang daarna, in 1959 zijn er nog 2 winkeltjes bijgekomen op de Amsterdamseweg en in 1960 kwam er een groot filiaal bij in het gloednieuwe winkelcentrum, dat sindsdien is uitgebreid tot het huidige Stadshart Amstelveen. Dat maakt Rosmode een icoon in het Stadshart en één van de weinige nog bestaande winkels van het eerste uur. Inmiddels hebben zoon Jos en zijn vrouw Michelle het bedrijf overgenomen.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Lustrumboekje Rembrandt - 1960)

Advertentie van J.J. Ros uit 1960

Het begin
Bij de opening in 1956 heette de winkel J.J. Ros. Vader en moeder Ros verkochten hier fournituren, stoffen, huishoudelijk textiel en accessoires, daarna snel gevolgd door een bescheiden basis collectie kleding en ondermode voor vrouwen en kinderen. “Modewinkels zoals we die nu kennen bestonden nog niet”, aldus Jos. “Men maakte kleding nog veel zelf en er was ook domweg minder aanbod. In de grote steden waren modehuizen wel in opkomst, maar in Amstelveen was het daar nog te vroeg voor”.
Daar kwam snel verandering in. Rond 1960, tegelijk met de verhuizing, wordt de naam veranderd in Rosmodes en komen er meer verschillende kledingstukken en modeartikelen in het assortiment. Ook kunnen klanten er voortaan terecht voor een uitgebreide collectie lingerie en badmode. Nog steeds is Rosmode één van de weinige winkels waar het aanbod hierin zo groot is.

Trouw
Niet alleen klanten blijven Rosmode trouw. Veel personeelsleden werken al langer dan 20 jaar voor het bedrijf en sommigen zelfs al langer dan 25 jaar. Michelle: “We zien het personeel als onderdeel van de familie, dat is logisch als je elkaar al zo lang en daardoor zo goed kent”. Het vertrouwen van zowel de klanten als de mensen die er werken kenmerkt het succes van Rosmode. Het bedrijf bestaat tegenwoordig uit twee winkels en een goedlopende webwinkel. De vroegere, kleine winkels zijn opgegaan in het grote filiaal. Maar 20 jaar geleden openden Jos en Michelle Donna by Rosmode. Dit kleine zusje van de grote winkel zit aan de Rembrandtweg. Niet ver van waar het ooit allemaal begon, 65 jaar geleden. En ook hier kunnen Jos en Michelle rekenen op een trouwe schare klanten die de weg naar Donna al vanaf het begin weten te vinden. 

Foto Amstelveen
(Bron Stadshart Amstelveen - 2021)

Jos Ros (links) en Michelle (midden) en het personeel voor hun winkel in het Stadshart Amstelveen ter ere van hun jubileum

Familiebedrijf
Zo’n 35 jaar geleden namen Jos en Michelle het bedrijf over. Michelle werkte hier toen al enige tijd. Ze is geboren in Engeland en kwam na haar opleiding tot stoffeninkoopster, bij het befaamde warenhuis Liberty, naar Nederland. Jos hield de boot nog even af en stond niet meteen te trappelen om samen met zijn moeder het bedrijf voor te zetten. Na een loopbaan bij verschillende agenturen in België hakte hij alsnog de knoop door om het succes van het bedrijf voort te zetten.

Powervrouw
Michelle is vol lof over haar schoonmoeder.'Ze was eigenlijk één van de eerste powervrouwen. Mijn schoonvader is jong overleden, waarna ze er ineens alleen voor stond. Ze heeft de winkel echter al die tijd, met succes, draaiende gehouden. Dat komt omdat ze goed begreep wat klanten wilden en hen daarin tegemoet kwam'. De oude mevrouw Ros (bijna 94 jaar) is nog steeds erg geliefd en bekend in Amstelveen. Jos: 'Ze kan nog nauwelijks over straat zonder door allerlei mensen aangesproken te worden voor een praatje.' Zelf hebben ze nog geen concrete plannen om te stoppen of de winkel over te dragen. Ze hebben het voorlopig ook nog te veel naar hun zin.

Feest Het jubileum werd uitgebreid gevierd op zaterdag 29 oktober 2021. Er was feest in de winkel, compleet met mannequins en een cocktailbar. Klanten werden van harte uitgenodigd samen met Jos en Michelle te proosten op de afgelopen 65 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid kregen klanten het hele weekend een waardebon ter waarde van € 25,- bij een besteding van minimaal € 100,-. Jos: 'Op deze manier vierden we dit mooie jubileum samen met onze klanten. Zonder hen waren de afgelopen jaren zeker niet zo mooi en bijzonder geweest.'

Adres: Rosmode Fashion Rembrandthof 15, 1181 ZL Amstelveen en Donna by Rosmode Rembrandtweg 74, 1181 GW Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten