Bijgewerkt: 24 april 2024

Tramlijnen 5 en 51 - 2007

Foto's -> Vervoer -> Metro-Tram Amstelveenlijn

Tramlijnen 5 en 51
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het eindpunt van tramlijn 5 achter het Binnenhof aan het Handelsplein

Door de komst van de tram naar het Binnenhof en de sneltram naar Middenhoven, is Amstelveen veel beter bereikbaar geworden. De afstand Amsterdam Centraal Station - Amstelveen Middenhoven legt de sneltram in ongeveer 36 minuten af. De reistijd vanaf het Leidseplein tot het Binnenhof bedraagt rond de 32 minuten. Sinds 2004 is de eindhalte aan de Loethoelielaan in de Westwijk, waardoor het spoor met 1800 meter is verlengd.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Tramtunnel onder de Bovenkerkerweg met een lengte van 300 meter


De tramtunnel is aangelegd om het traject van sneltram 51 te verlengen. De eindhalte was in Middenhoven, bij de Poortwachter. Het tracé is met 1800 meter verlengd met een nieuwe eindhalte aan de Loethoelielaan in de Westwijk. De tunnelbouw is gecombineerd met een tunnel voor fietsers en voetgangers. Voor een tunnel onder de Bovenkerkerweg werd gekozen, omdat deze weg te druk is om sneltrams te laten passeren via een kruispunt met stoplichten. Eind 2004 wordt de tunnel door de sneltram in gebruik genomen. De kosten werden in 2000 geschat op 46 miljoen gulden. Nu de tunnel in 2004 klaar is, is niet bekend hoeveel de aanleg uiteindelijk in euro's bedraagt.
Helaas is na de opening al gebleken dat de tramtunnel een gewild doelwit is voor vandalen. In het Amstelveens Weekblad spreekt men van "niet hufterproof". Dat zegt genoeg, maar de politie van Amstelveen is hier natuurlijk niet blij mee.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Eindhalte aan de Loethoelielaan in de Westwijk


Achtergrond aanleg (snel)tram
Toen de Beneluxbaan met een brede middenberm werd aangelegd, eind jaren zestig, was dit ter voorbereiding van de komst van een metrolijn. Deze zou van hartje Amsterdam naar Amstelveen moeten lopen. Amsterdam was hier niet gevoelig voor, waardoor er pas in 1985 werd besloten om een stadstram (lijn 5) en een sneltram (lijn 51) toe te staan. Lijn 5 rijdt heden van het Centraal Station in Amsterdam, naar de eindhalte achter het Binnenhof. De sneltram mocht in Amsterdam gebruik maken van het metrospoor en rijdt vanaf het Centraal Station, via het Amstelstation, door de metrobuis, naar Amstelveen tot in de Westwijk. Voor het overschakelen op het metrospoor waren diverse aanpassingen aan de tram nodig. De gewone trambaan is anders opgebouwd dan een metrospoor. Bij de halte van station Zuid-WTC, moet de sneltram ook nog eens overschakelen op een andere stroomaftapping, dat soms leidt tot doorgangsproblemen

Er zijn plannen om in 2011, als de Noord-Zuid metrolijn van Amsterdam klaar is, deze door te laten lopen naar Amstelveen. Lijn 5 zal dan worden vervangen door de metrolijn 52 met een eindhalte ter hoogte van de Ouderkerkerlaan. Vermoedelijk zal dan de halte achter het Stadshart (zie deze foto) komen te vervallen. Lijn 51 wordt dan vervangen door de metrolijn 58 die doorgaat tot de eindhalte in de Westwijk. Of de plannen daadwerkelijk zo worden uitgevoerd is nog onzeker. Het is niet plezierig als het Binnenhof geen verbinding meer heeft en ook dat de lijn niet via het busstation kan lopen. De discussies zullen daarom nog wel even voortduren.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2015)

Tram 51 in halte Gondel in Amstelveen aangekomen

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2016)

Tram 51 bij het eindpunt in de Westwijk

Klik hier voor andere foto's in de categorie Vervoer