Bijgewerkt: 17 juni 2024

Willem van Beijerenlaan 30
Loodgietersbedrijf J.W.F. Born - 2018

Foto's -> Straatgezichten -> Willem van Beijerenlaan

Willem van Beijerenlaan 30  Loodgietersbedrijf J.W.F. Born
(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1936 ? Op de foto in de smederij staat rechts Wim Born sr

J.W.F. Born loodgietersbedrijf, wie kent het niet in Amstelveen? Al drie generaties lang is het actief, maar wist u dat het allemaal begon met een smederij? De heer Johan Willem Ferdinand Born, roepnaam Wim en geboren in 1912, legde zijn bedrijf officieel vast op 2 november 1934, aan de Willem van Beijerenlaan 30. Naast het werk als smid, deed hij ook wat loodgieterswerk. In 1948 adverteerde Wim met: J.W.F. Born: Loodgieter, Smid, Draai-en Lasinrichting en erkend Installateur. Wim was gehuwd met Annie (geb.1917) en zij kregen drie kinderen: Carl (geb.1936), Inge en Ferdy en woonden in de Willem van Beijerenlaan op nr 30.


(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Advertentie uit 1948(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1936 - Wim Born met baby Carl in de wagen en zijn Duitse herder(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

25 mei 1937 - Kleine Carl in de ?bedrijfswagen?(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

28 mei 1937 - Op de foto Carl voor het aambeeld samen met zijn vader Wim(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1935 - Wim Born knapt de zaak op


Anekdote uit de oorlogsjaren
Tegenover het huis van Born in de Willem van Beijerenlaan  was vroeger tijdens de Tweede Wereldoorlog een pakhuis van Fokker, waar de Duitsers hun kampement hadden opgezet. Carl Born en diens broer stookten op zolder van oude aardappelschillen jenever, wat natuurlijk wel te ruiken was. Tegenover hun huis woonde een NSB-er maar die heeft er nooit wat van gezegd. Ook was er vlakbij een slager die een paard had ‘gekregen’ dat natuurlijk geslacht moest worden. Carl en broer, twee kwajongens, hadden dat paard sokken omgedaan,liepen dus zonder hoefgeluid naar de smederij om het daar te slachten. Dat verliep zonder problemen. Overdag kwamen er ook wel Duitsers in de smederij om iets te laten lassen, tegen betaling natuurlijk, maar zo ging het toen.


(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1948 - vlnr: Wim - werknemer - Carl - Co ten Hoeve in de smederij(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1948 - Wim met schoonvader Kühn bij de handkar die gebruikt werd om naar het werk te gaan


Zoon Carl ging na het afronden van zijn middelbare school opleiding ook werken in het bedrijf van zijn vader. Om bekend te worden met de werkzaamheden volgde hij de GAWALO installatietechniek opleiding. Het woord is afgeleid van GAs, WAter en LOodgieter, zodat hij zich met deze opleiding installateur mocht noemen.


(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Advertentie uit een sportblad van 3 oktober 1951(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Advertentie uit een sportblad van 7 december 1951. Er werden verschillende teksten gebruikt zodat het echt gelezen werd, om te zien of er misschien weer iets nieuws was toegevoegd(Bericht: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Bericht van 1951 uit het Clubblad van NFC voetbalclub, waar Wim sr werd bedankt voor zijn spontane hulp
Hij was een vervend supporter van de NFC Voetbalclub


In 1946 werd het bedrijf van Born officieel erkend als loodgietersbedrijf. Wim Born hield nog als hoofdtaak de smederij, maar overleed plotseling op 23 februari 1955, slechts 42-jaar oud.


(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Advertentie uit het Amstelveensch Weekblad in 1962


Het bedrijf kwam toen in handen van zijn echtgenote Annie en zij stelde Co ten Hoeve aan als bedrijfsleider. Carl bleef er ook werken en aangezien hij en Co niks hadden met de smederij werd die tak van het bedrijf afgestoten.


(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

De eerste bedrijfswagens, een rode VW bus en een Citroën bestelwagen


Tot 1959 reden de werknemers inclusief Carl voor alle werkzaamheden aan huis nog met de transport- of bakfiets, tot de eerste bedrijfswagen werd aangeschaft, een Volkswagenbusje. Later kwamen de rode VW bedrijfswagens met wit opschrift. Als er niet zo’n VW bus nodig was, bijvoorbeeld om bij mensen langs te gaan voor het bespreken van werkzaamheden, of een kleine klus, zoals het afvoeren van een apparaat, dan werd veelal de Citroën bestelwagen gebruikt. Veel mensen gingen over van een kolenkachel naar een gashaard, hetgeen de nodige werkzaamheden met zich meebracht.


(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

In 1955 werd er nog geadverteerd met onder andere kolenkachels(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Advertentie uit het Amstelveensch Weekblad(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

De Citroën kan heel wat hebben. Harry en Carl voeren een haard af in de bestelwagen


In 1959 nam Carl de leiding op zich, samen met zijn echtgenote Corry Zegwaard (geb.1937).  Corry hielp met de telefoon en plande de afspraken terwijl Carl het buitenwerk deed. Carl en Corry woonden tegenover het huis van zijn grootvader in de Koen van Oosterwijklaan nr 42 en samen kregen zij drie zonen, (waarvan er een overleed) en zo werd bij Wim (geb.1962) en Harry (geb.1968) van kinds af aan het loodgieter vak met de paplepel ingegeven.


(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

De eerste Citroën bestelwagen die heel wat gewicht kon hebben(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

De foto is niet best, maar het ververvangen van fornuizen in verband met aardgas bracht veel sjouwwerk met zich mee.
Zie link hierna met filmpje over van gas naar aardgas


Toen de gasleidingen voor aardgas werden aangepast rond 1963, kreeg de firma Born veel werk. Aardgas stond onder een veel hogere druk dan stadsgas, dus moesten geisers worden vervangen of voorzien van een ander brandmechanisme. Ook de gashaarden, maar bovenal de fornuizen moesten worden aangepast. Veel mensen kochten echter een nieuw fornuis, want daar kreeg men toen een kleine vergoeding voor.


(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1964 ? vlnr: Carl - Frans Nagtegaal - Nico Meijer - Wim - Harry Zegwaard - Huib Brouwer(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw, koos men voor wat andere kleuren in de badkamer dan anno 2018
Maar eerlijk is eerlijk, het gaf wel sfeer(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Bruine tegels aan de wand, keuze tussen een hard roze of gele wasbak, alles is mogelijk(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

In 1972 is Wim jr ook al bedreven in het loodgietersvak


Wim jr werkte al vanaf september 1980 met vader Carl in het bedrijf en behaalde de benodigde papieren. In 1984 maakte Carl zijn zoon Wim mede-eigenaar. Harry werd in 1990 ook medewerker en door Carl in 1992 ook tot mede-eigenaar benoemd. De samenwerking tussen de broers en de medewerkers die er in dienst waren verliep goed, zodat Carl zich samen met Corry in februari 1997 kon terugtrekken uit de zaken. Moeder Annie overleed in 2004 op 87 jarige leeftijd.


(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Harry voor de zaak van zijn vader Carl in 1978


Wim jr en Harry hadden het werk van vader overgenomen en aangezien moeder Corry nu ook niet meer de telefoonzaken hoefde te regelen, nam Claudia dit over. Anno 2018 neemt zij nog steeds de telefoon aan, plant de afspraken en staat de mensen in de showroom te woord. Harry doet inmiddels veelal de administratie, terwijl Wim nog actief op pad is voor de uit te voeren werkzaamheden. Echter met name in de zomer en tijdens vakantieperiodes is Harry ook nog op het dak of onder de grond te vinden!


(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Advertentie uit 1984 dat Loodgietersbedrijf J.W.F.Born al 50 jaar bestaat(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Frans Nagtegaal rechts, is in 1984 al 25 jaar in dienst en wordt toegesproken door Huib Brouwer, links op de foto(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1987 - Er moet heel wat materiaal naar boven worden gesjouwd voordat een dak kan worden vernieuwd


Het loodgieterswerk gaat door, want er zullen altijd verwarmingsketels nodig zijn, buizen omgelegd of aangelegd moeten worden, kranen vervangen of vernieuwen, daken opnieuw bekleden of een toilet - badruimte vernieuwen, noem maar op. Zij draaien hun hand er niet voor om. De komende jaren zal er weer veel werk bij komen vanwege het gasvrij maken van de woningen, waarbij ketels moeten worden vervangen en gasbuizen verwijderd of afgestopt. Eventueel zal veel omgebouwd moeten worden voor warmtepompen en dat betekent bijscholen en veel opdrachten aannemen/uitvoeren. Als het aan de regering ligt, moet dit alles uitgevoerd worden vóór 2050, dus de gebroeders Born zijn voorlopig nog wel even bezig.


(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

1992 ? Het kost flink wat tijd om alle materialen af te voeren en de benodigdheden aan te leveren via de transportlift(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Harry neemt de materialen aan(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

De ketel met bitumen wordt opgewarmd(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Harry is druk bezig met de inhoud van de ketel in een emmer te gieten(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Wim veegt het hete bitumen uit op de unicoat onderlaag, die la op het dak is gelegd(Foto: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

Het dak is flink groot. Wim vooraan is met Frans Nagtegaal druk aan de slag


Het loodgietersbedrijf is anno 2018 nog steeds gevestigd aan de Willem van Beijerenlaan 30 en is lastig te zien, aangezien het gebouw net na de hoek achter een woonhuis ligt. Echter met de gps is het tegenwoordig niet meer zo’n groot probleem.


(Advertentie: Particuliere Collectie J.W.F.Born)

In 1953 adverteerde de broers Wim links en Carel rechts met hun bedrijf(Advertentie uit AanZ magazine - 2018)

In 2018 adverteren de twee bedrijven adverteren nog steeds samen. Hier van het loodgietersduo de broers Wim en Harry en de Born fietsenwinkel van hun neef Frans. Eigenlijk adverteren er vier Born familieleden, want er staan ook in het origineel nog:
Hair Born de kapsalon en Born de glashandel bij.


Service en vakbekwaamheid staan nog altijd in een hoog vaandel bij Born en zijn goed op de hoogte van eigentijdse vernieuwingen. Werknemers worden tegenwoordig vaak ingehuurd en als er bij bepaalde projecten wordt samengewerkt met een ander bedrijf, wordt er op gelet dat dit bedrijf ook goede service en kwaliteit biedt, want de klant blijft Koning!


(Amstelveenweb.com - 2018)

Wim en Harry, de eigenaars van J.W.F. Born Loodgieters met hun vader Carl in het midden,
voor het pand aan de Willem van Beijerlaan 30.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten