Bijgewerkt: 22 april 2024

Hospice Immanuel
Actie Chocoladeletter - 2018

Foto's -> Gebouwen -> Ziekenhuis-Kliniek-Hospice

Hospice ImmanuelActie Chocoladeletter
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Burgemeester Eenhoorn krijgt een chocoladeletter Chai overhandigd door Sasja Martel, directeur

Op donderdagmiddag 25 oktober 2018 kwam Bas Eenhoorn, burgemeester van Amstelveen, naar het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam aan de Amstelveenseweg 665, met een speciale reden. Ook de redactieleden van Amstelveenweb.com bezochten het Hospice voor dezelfde reden. Sasja Martel directeur, Debora Walg, coördinator en Samu de Leeuw, voorzitter heette eenieder van harte welkom. Er was een verbouwing gaande in de huiskamer en daarom ging het gezelschap naar de eerste etage waar een bewonerskamer tot huiskamer was ingericht. Na te zijn voorzien van een drankje werd het officiële deel eerst afgehandeld. Sasja Martel, initiatiefneemster en directeur van het Joods Hospice Immanuel kwam in 2010 met het idee om een Hebreeuwse chocoladeletter te laten maken en vond in Roland Vos Catering & Events een partner om deze letter te verzorgen. De letter is kosjer, fairtrade, biologisch, handgemaakt èn een origineel cadeau voor Chanoeka, of Sinterklaas. Ook dit jaar had Roland Vos de eerste chocoladeletter Chai van 2018 weer gemaakt en deze werd door Sasja aangeboden aan burgemeester Eenhoorn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)


Roland Vos, ondernemer, legt de bereidingsprocedure van de chocoladeletter uit
Vlnr.: Roland Vos, Sasja Martel, Burgemeester Eenhoorn en Samu de Leeuw voorzitter stichtingbestuur


De unieke Hebreeuwse chocoladeletter bestaat uit twee letters van het Hebreeuwse alfabet Chet (ח ) en Yod (י ) die samen het woord Chai maken. Chai in het Hebreeuws: חַי 'levende', is zowel een symbool als een woord, dat een prominente rol speelt in de Joodse cultuur en heeft een grote symbolische waarde. De chocoladeletter is ook dit jaar weer verkrijgbaar bij het Joods Hospice Immanuel en alleen in de smaak puur (parve), geen melk, of met nootjes want dat geeft te veel extra werk. Het is van fairtrade chocolade met een cacaogehalte van 70%, wordt exclusief gemaakt voor het Hospice en de helft van de opbrengst is dan ook voor het goede doel – het Hospice zelf.

Vanaf 12 november t/m 20 december 2018 kunt u voor € 10 per stuk de letter kopen bij het Joods Hospice Immanuel en diverse andere locaties, zolang de voorraad strekt. Voor verzending van 1 letter wordt extra € 3 en meerdere letters € 5 in rekening gebracht.
Na ontvangst van de chocoladeletter gaf de burgemeester toch een donatie, want dat vond hij zelf wel gepast. Vervolgens nam eenieder plaats rond de tafel en werd het een en ander over het Hospice verteld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bas Eenhoorn is heel geïnteresseerd in de achtergronden van het hospice en stelt veel vragen aan de directie


Mevrouw Sasja Martel vertelde over haar initiatief in 2002 om te bezien of er behoefte was aan een Joods Hospice binnen de Joodse gemeenschap. Al gauw ontmoette zij op haar zoektocht huisarts en palliatief geneeskundige Ruben van Coevorden. Ook hij liep rond met hetzelfde idee. Sasja was al jaren bezig met het schrijven van haar boek ‘Sterk als de Dood, sterven en rouw in joods perspectief’. Zowel van Coevorden als Sasja bleken dezelfde visie te hebben: een Hospice, waar terminaal zieke mensen – Joods en niet-Joods - zich veilig voelen en optimale zorg ontvangen in hun laatste levensfase. Ze zijn beiden geïnspireerd door de Joodse visie dat de dood bij het leven hoort, maar dat het leven altijd voorgaat en zoveel mogelijk gevierd mag worden. Geen sterfhuis, maar een huis, waar levensondersteuning geboden wordt. Inmiddels is het Joods Hospice alweer elf jaar actief.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr.: Roland Vos, Sasja Martel, Bas Eenhoorn en Samu de Leeuw in gesprek over het werk van het Joods Hospice Immanuel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Directeur Sasja Mortel luistert aandachtig wat er gezegd wordt over het Joods Hospice


De heer Samu de Leeuw, bestuursvoorzitter van de stichting vertelde het een en ander over de organisatie, de verzorging en de vrijwilligers. Burgemeester Eenhoorn had nog veel vragen en na een uitvoerig gesprek en voorlichting over hoe een hospice werkt, werden de gasten in het hospice rondgeleid. Natuurlijk wel in het leegstaande deel van de instelling, want de bewoners (dus geen patiënten) mochten niet gestoord worden. Vaak zijn er familieleden aanwezig bij één van de 8 bewoners, omdat niemand kan voorspellen hoe lang het proces van sterven duurt en niemand wil de laatste momenten van hun familielid missen. Een ongenode bezoeker zou erg storend kunnen zijn en dit liet de directie logischerwijs ook niet toe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Roland Vos fabrikant van de chocoladeletter Chai, volgt het gesprek.
Voor hem is het verhaal al bekend, want zijn moeder lag in deze kamer tijdens de laatste fase van haar leven

In de video kunt u nog veel informatie horen en zien over de manier hoe de directie en de vrijwilligers het Hospice aansturen, maar ook over hoe ze zelf over een aantal zaken denken en doen. In het begin van de video ziet u een stuk ruwe steen aan de muur in de hal en aan het eind van de video legt Sasja uit waarom dit gebruik van ruwe steen in een huis wordt gehanteerd.Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De met de hand gespoten chocoladeletter Chai is erg lekker. De redactie kreeg er ook een en het smaakt echt naar meer!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Tijdens de rondleiding heeft een leegstaande kamer invloed op de bezoeker, want je weet dat hier al veel mensen in alle rust het leven hebben verlaten


De Joods Hospice Immanuel werd op 15 mei 2007 geopend door Jet Bussemaker (PvdA) voormalig staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De naam Immanuel (God met ons) voor het Hospice bedacht Marco de Groot: Als Hij met ons is in dit belangrijke werk – hulp aan de mens in zijn meest kwetsbare levensfase – dan helpen wij Hem een handje…alle handen ineen of het nu vrijwilligerswerk is, of een financiële ondersteuning: alles helpt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Debora Walg coördinator van het Joods Hospice vertelt over de zorg die gegeven wordt vanuit de Joodse zorgtraditie, met respect voor ieders eigen beleving, joods en niet-joods


Hospice
Hospice is een vorm van zorg en zorgfilosofie die zich richt op de palliatie van chronisch zieke, terminaal zieke of ernstig zieke patiënten met pijn en symptomen en het voorzien in hun emotionele en spirituele behoeften. Palliatie is een multidisciplinaire benadering van gespecialiseerde medische en verpleegkundige zorg voor mensen met levensbedreigende ziekten. In de Westerse samenleving is het begrip Hospice in Europa sinds de 11de eeuw in ontwikkeling en vervolgens eeuwenlang in de rooms-katholieke traditie, waren hospices gastvrijheid voor zieken, gewonden en stervenden, maar ook voor reizigers en pelgrims. De eerste moderne hospice zorg werd in 1967 door Cicely Saunders (1918-2005) opgericht. Zij was een Engels Anglicaanse verpleegster, sociaal werkster, arts en schrijfster, betrokken bij vele internationale universiteiten. Ze werd vooral bekend om haar rol in de geboorte van de Hospicebeweging en benadrukte het belang van palliatieve zorg in de moderne geneeskunde.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Burgemeester Eenhoorn neemt afscheid van de bestuursleden van het Hospice Immanuel op de veranda. Het was een zeer leerzaam bezoek!


Het Joods Hospice Immanuel
Het bezoek aan dit Joods Hospice werd door de redactieleden als heel speciaal ervaren. Een Hospice was niet onbekend, maar hier in het Joods Hospice worden bijvoorbeeld geen kamernummers gebruikt. Je denkt er niet bij na, maar een nummer refereert aan de Tweede Wereldoorlog en voor de mensen met een Joodse achtergrond natuurlijk heel confronterend. Vandaar dat de kamers bloemennamen hebben. De kamers zijn vrij groot en de bewoners hoeven zich niet aan etenstijden te houden. Zij kunnen indien gewenst zelf zeggen waar ze trek in hebben en dat wordt dan door vrijwilligers bereid. Verder verwacht je niet aan een drukke straat, waar je ook niet zo heel makkelijk kunt parkeren, dat achter het hospice een prachtige serre is aangebouwd en een hele mooie tuin ligt met een overdekt prieel. Daar kunnen de bewoners genieten van de natuur, want de tuin ziet er heel mooi uit. Bewoners die op de eerste etage verblijven kijken uit op een met mos bedekt dak, waar men insectenhotels heeft geplaatst, zodat er nog wat te zien en te verwonderen is. Als men nog nooit familieleden of vrienden bij een hospice heeft bezocht, zullen de meesten werkelijk geen idee hebben hoeveel aandacht en zorg de medewerkers en vele vrijwilligers van een hospice voor de bewoners over hebben, zo ook hier in het Joods Hospice Immanuel. Petje af! - כובעים!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De tuin van het Joods Hospice Immanuel ziet er zelfs op deze regenachtige herfstdag mooi uit


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Joods Hospice Immanuel aan de Amstelveenseweg 665 in Amsterdam biedt palliatief terminale zorg aan mensen met een levensverwachting van minder dan 3 maanden. Het hospice heeft plaats voor 8 bewoners en van alle gezindten (dus ook niet joods). Het biedt een warme omgeving, waar de bewoner met familie en vrienden kan zijn en waar een optimale zorg wordt gegarandeerd


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen