Bijgewerkt: 8 december 2024

27ste Atelierroute
Deel 2 - 2018

Foto's -> Gebeurtenissen -> Atelierroutes

27ste AtelierrouteDeel 2
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sophia Heeres - Prinsengracht - Acryl op linnen

Voor deel twee op zondag 7 oktober 2018 werd een route uitgestippeld om kunstenaars aan huis te bezoeken, met name hen die voor de redactie nog niet zo bekend zijn. Het is altijd leuk om bij de kunstenaars thuis te komen, zodat je kunt zien waar hun creaties worden gemaakt. Helaas was een bezoek aan het atelier van Ramaz Goiati en Tamar Rozenblat-Goiati aan de Ringdijk in de Bovenkerkerpolder niet weggelegd. Zowel op de kaart als via de GPS bleek hun adres onvindbaar. Dat was wel jammer, want ze maken mooi werk, dus misschien volgende keer een betere aanwijzing geven?

Na de rit door de Bovenkerkerpolder met koemest aan de auto, reed de redactie van Amstelveenweb als eerste naar Sophia Heeres. Sophia woont nog niet zo lang in Amstelveen en deed voor de eerste keer mee met de Atelierroute. Het was de moeite waard om haar kunstwerken te zien, heel kleurrijk, prachtig geschilderd, heel veel ook met fijne lijntjes en diverse onderwerpen. Beneden in de woonkamer hing een aardige collectie schilderijen en boven onder het dak was haar atelier, maar ook daar waren flink wat werken te bewonderen. Op haar website staat: ‘In haar schilderijen valt veel te ontdekken, waardoor ze uitnodigen om te blijven kijken. Ik zie en denk kleur, met inspiratie van binnenuit en buitenaf. Inspiratie is als het maken van een foto. Het is een momentopname waardoor je getriggerd wordt om hier iets mee te doen.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sophia Heeres vertelt over haar werk - Toscane in achtergrond - Acryl op linnen



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sophia Heeres ? Koolmezen - Acryl op linnen


Na deze nieuwe ervaring ging de rit naar twee adressen aan de Watercirkel alwaar Ria Kooij, maar ook Jan van Diemen hun atelier hebben. Naar de werken van Ria Kooij kan je uren kijken. Op haar website zijn de schilderijen helaas erg klein afgebeeld, maar in het echt is te zien hoe enorm veel werk er in zo’n schilderij steekt en elk detail observeren. Zij zegt zelf: ‘Mijn manier van werken is figuratief. De inspiratie komt al wandelend, kijkend en denkend. Herkenbare voorwerpen, zoals scherven, oude tegel-motieven, planten etc. komen op mijn werk voor. Graag wil ik iets overbrengen waar een ander iets in herkent en waardevol vindt.’


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Ria Kooij in haar kleine efficiënt ingerichte atelier



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Ria Kooij - Schilderij in schilderij


Verderop aan de Watercirkel werd Jan van Diemen bezocht. In zijn ruime atelier staan enorm veel werken en op veel schilderijen is een sportfragment afgebeeld. Er staat ook op zijn website te lezen: ‘Op veel van zijn werken vervullen de sportfiguren een hoofdrol in een ‘setting’ van een ruig geschilderd landschap. Het wordt een ‘sportlandschap’, waarin het landschap en de sport samenvloeien tot een spannend totaal.’ Jan is zelf ook een echte sportman en doet met name aan wielrennen en hardlopen. Tegenwoordig is hij veel bezig met gouache, maar ook daar komt op het schilderij zo nu en dan een sportfiguur tevoorschijn.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan van Diemen in zijn atelier



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan van Diemen - Schilderijen - Gouache


Tijdens de expositie van de deelnemende kunstenaars in de Kunstuitleen werd door de redactie een in een deken verpakte stoel gespot. Dat was de reden om op bezoek te gaan bij de maker hiervan Sanna Kaper. Van allerlei oude dekens bekleedt zij allerlei voorwerpen, zoals een tissuedoos, notitieboekjes, stoelen, poef, lampjes, noem maar op. Ook maakt ze zogenaamde meditatiekussens en dit alles is erg leuk om te zien. Zo eenvoudig en toch zo vindingrijk. Het bezoek was aan huis, maar haar atelier is te vinden in Aalsmeer.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sanna Kaper vertelt over haar atelier in Aalsmeer



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sanna Kaper - Meditatiekussens - Dekens en handwerk



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sanna Kaper - Stoel met verhaal - Wollen deken


In haar huis hingen schilderijen van haar moeder Joki Zijlemaker die ook aanwezig was. Zij is schilder-kunstenaar en maakt allerlei landschapschilderijen van groot tot piepklein. Een leuke combinatie, twee kunstenaars met totaal verschillend werk.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Joki Zijlemaker - Schilderij


Het één na laatste bezoek was aan de kunstenares Annette van Waaijen. Zij is een zelfstandig grafisch ontwerpster, maar naast dit werk een ware kunstenaar. Haar foto’s zet ze op linnen en borduurt daarin bepaalde details of verwerkt er kleine lapjes, met name oude geborduurde zakdoekjes in. Het borduurwerk in de foto is zo subtiel dat je soms echt van heel dichtbij moet kijken om het kunstwerkje te bewonderen. Daarnaast maakt ze ook foto’s en bewerkt die met een collage van diverse items.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Annette van Waaijen wijst naar haar hoekje met kunst



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Annette van Waaijen - Kunsthoek



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Annette van Waaijen - Duurzame hond - Divers gevonden materiaal langs het strand


Ook al was het borreltijd en werd deze aangeboden door de 'gastvrouw' die bij Annette aanwezig was, de redactieleden wilden tot slot nog naar het museumhuis aan het Museum Jan van der Togt. Aldaar had Jan Verschoor werken hangen van Leo Koolen. Aldaar aangekomen bleek Leo zelf aanwezig en gaf uitleg over zijn kunstwerken van allerlei klein speelgoed. Honderden poppetjes van allerlei soorten had hij opgeplakt tot één groot kunstwerk. Hij vertelde dat hij vaak boedels opkocht bij de groothandel en zo ook een hele grote kist met deze poppetjes. Na alles te hebben uitgezocht en een beetje gesorteerd, bedacht hij om deze werken te maken. Je kunt er uren naar kijken. Hij heeft als voormalig bloemstylist, in de beginjaren van het Museum Jan van der Togt heel veel tentoonstellingen versierd met zijn bloemen en hij liet een dikke map vol foto's zien van zijn bloemsierkunsten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Leo Koolen bloemenstylist in het Museumhuis


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De grappige 3D creatie met tientallen kunststof poppetjes van Leo Koolen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Beeldend kunstenaars Marja de Boer Lichtveld en Jan Sierhuis kunnen eindelijk uitrusten in het Museumhuis na de drukke Atelierroute. Het Museum Jan van der Togt was gratis te bezoeken en kreeg meer dan 300 bezoekers


Spijtig genoeg was de tijd van de open ateliers voorbij dus konden de redactieleden niet de ateliers bezoeken die nog op hun lijstje stonden, zoals van Peter Mazereeuw en Herman Pijnaker. Zij zullen dus volgend jaar in de route op de lijst komen te staan.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Peter Mazereeuw - Het Houvast



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herman Pijnaker - Kersenbloesem met lijnen


Het is riskant om begin oktober een atelierroute uit te zetten, want het kan guur, regenachtig en koud zijn. Gelukkig waren het zonnige droge dagen, wel met af en toe een fris windje, maar toch konden veel mensen, ook op de fiets, de ateliers en dus de kunstenaars bezoeken. Het was weer de moeite waard en hopen dat de bezoekers van Amstelveenweb.com door de reportage geïnspireerd zijn om volgend jaar (ook) weer de atelierroute te volgen.



Wilt u deel één nogmaals bekijken klik dan op Atelierroute Deel 1


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen