Bijgewerkt: 10 augustus 2022

Amstelzijde herinrichten - 2003

Foto's -> Buurgemeenten -> Amstelveen
Buurt over Ouderkerk


Amstelzijde herinrichten
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Amstelbrug, dat Amstelveen met Ouderkerk aan de Amstel verbindt

In september 2014 kwam de gemeente Amstelveen met het bericht over het herinrichten van de Amstelzijde, creëren van een nieuwe verbindingsweg tussen Amstelzijde en Amstelslag en extra parkeergelegenheid aan de achterzijde. Dit zijn de concrete maatregelen die plaatsvinden bij de herinrichting, noodzakelijk, omdat de druk op het gebied sterk is vergroot. Het college van B en W van Amstelveen vraagt de gemeenteraad in te stemmen met de herinrichtingsplannen en met het opstarten van de bestemmingsplanprocedure.

Sinds 2008 is door de gemeente Amstelveen gewerkt aan uitwerking van plannen voor de herinrichting van het gebied Amstelzijde. Daarbij zijn bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren intensief betrokken. Peter Bot (BBA) wethouder ruimtelijke ordening : “Het is een complex gebied, waar veel functies samenkomen. Er wonen mensen. Er werken mensen en er komen veel mensen op bezoek. Dat vraagt om aanpassingen die voor alle partijen aanvaardbaar zijn. Dan ga je niet over één nacht ijs. Ik ben er van overtuigd, dat deze herinrichting voor alle partijen een betere situatie oplevert.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De restaurants 't Deurtje en 'TwisT' aan de Amstelzijde op 31 augustus 2014. Een paar nieuwe restaurants bijgekomen, zoals 'TwisT' met een Indiase en Thaise keuken en tapas restaurant 'La Cubanita'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Restaurant 'La Cubanita' staat nu op de locatie, waar vroeger het restaurant 'Klein Paardenburg' stond


De herinrichting van de Amstelzijde staat in nauw verband met de vervanging van de Amstelbrug. De herinrichting van de Amstelzijde bestaat uit:
- verkeersluw maken Amstelzijde;
- verwijderen parkeerplaatsen aan Amstelzijde om ruimte te maken voor voetgangers (zolang er nog geen extra parkeergelegenheid is gecreëerd aan de achterzijde, blijven op de kade in ieder geval de plekken voor vergunninghouders beschikbaar ter hoogte van de huisnummers 39 tot en met 49);
- terrassen iets vergroten, maar ook duidelijk afbakenen om wildgroei te voorkomen;
- verbeteren aanlegmogelijkheden pleziervaart met de nadruk op sloepen;
- verplaatsing parkeerplaatsen Amstelzijde naar nieuwe parkeerplaats achterzijde;
- nieuwe verkeerssituatie door Nieuwe Amstelbrug, waarbij belangrijk is, dat bewoners van het gebied hun huis goed kunnen blijven bereiken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Café 'Loetje aan de Amstel' is verhuisd naar de plek van het voormalige restaurant 'Praq', dat tot 2004 'De Oude Prins' heette. Het café werd omgetoverd in een restaurant met een uitgebreide menukaart


In aanloop naar de vervanging van de Amstelbrug kunnen sommige herinrichtingsmaatregelen met instemming van de gemeenteraad al starten. De werkzaamheden aan de kade starten dan in het najaar van 2014. De verwachting is, dat de stappen richting het vervangen en in gebruik nemen van de Amstelbrug begin 2018 genomen zijn.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Buurgemeenten