Bijgewerkt: 13 april 2024

7 - Oude Karselaan
"Snackbar" - 1960

Foto's -> Straatgezichten -> Oude Karselaan

7 - Oude Karselaan  "Snackbar"
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Brand in de Snackbar aan de Oude Karselaan op nr 7

Op 4 september 1988 om 18.45 uur brak er brand uit in de snackbar. De eigenaar had de zaak verpacht aan - voor de mensen die hem nog kennen - Achmed. Met hulp van een paar vrienden zou de gasleiding verlengd worden naar de achterzijde van de zaak om de frituur daar naar toe te verplaatsen. Dat zou meer ruimte geven voor enkele tafeltjes en de counter. Zover is het nooit gekomen want Achmed vergat de hoofdkraan te sluiten, met een fikse brand tot gevolg.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De brandweer arriveert binnen het kwartier


De buren van de snackbar, het echtpaar van Kempen van nr 5 - Bloemenlust, kwam juist thuis van vakantie en waren even langsgegaan bij zus en zwager die aan de overkant woonden. Iedereen riep brand...brand en toen zij uit het raam keken zagen ze de brand en holden richting hun zaak. De brandweer deed haar uiterste best om de naastgelegen bloemenzaak te redden. Dat is wel gelukt, maar toch hadden ze heel erg veel rook-, roet- en waterschade. Een geluk bij een ongeluk is dat niemand gewond is geraakt.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De brand is geblust, maar er is nog enorm veel rook(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het pand van de snackbar is volledig uitgebrand


Behalve de rook-, roet- en waterschade waaren ook de ruiten van Bloemenlust gesprongen. Het publiek stroomde toe, want iedereen kende natuurlijk de snackbar en zo'n gigantische fik wilde men wel even zien. Hoe bizar natuurlijk ook!

Voorgeschiedenis
De zaak was voorheen een patisserie-zaak met de naam 'Het Gebakhuis' van de heer Sander Booster. Toen de heer de Rooij van 'De Zeeuw' bakkerijen besloot om ook een patissier in dienst te nemen en zelf taarten, gebak en petit-fours te gaan maken, heeft Booster zijn zaak eind jaren 1970 omgebouwd naar Snackbar. Hij was echter als patissier gewend om vroeg op te staan en als Snackbarhouder ging de zaak juist laat open en ook weer laat dicht. Die omslag was niet mogelijk voor hem en mooi gebak maken was ook veel meer zijn ambacht, dan de hele dag achter de frituur te staan. Gelukkig kreeg Booster de kans om teamleider te worden bij KLM-catering en nam de baan met beide handen aan. In eerste instantie verhuurde hij het snackbedrijf aan een Tunesi?r die Mohammed heette, maar die betaalde op een gegeven moment de huur niet meer. Toen heeft Sander Booster het hele pand, woonhuis inclusief bedrijf, verkocht aan een Egyptenaar die meerdere horecabedrijven bezat in o.a. Amsterdam, IJmuiden en Zandvoort. De nieuwe eigenaar verpachtte de zaak weer aan een andere Egyptenaar (die er bijna nooit was) en die had een man in dienst, Achmed genaamd. De eigenaar kwam elke week in zijn grote Mercedes de huur ophalen bij de vaste pachter. Achmed kon op een bepaald moment de zaak zelf pachten en wilde toen de Snackbar wat verbouwen, maar dat was dus niet zo'n groot succes. Men heeft hem nooit meer teruggezien vanaf de brand! en de eigenaar bleef achter met de resten.


(Amstelveenweb.com - Adressenboek 1962-1963)

Advertentie van 'Het Gebakhuis' van de heer Sander Booster


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten