Bijgewerkt: 17 april 2024

Expositie van Frans en Marja
de Boer Lichtveld - 2018

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Expositie van Frans en Marja de Boer Lichtveld
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frans en Marja de Boer Lichtveld: Schakelobject ruitvormen - 1975 - gespoten staal, perspex

Van 24 augustus tot en met 7 oktober 2018 toont Museum Jan van der Togt 'Frans & Marja de Boer Lichtveld - Een beeld van 45 jaar samen werken'. Voor het eerst wordt een omvangrijke overzichtstentoonstelling gewijd aan dit Amstelveense kunstenaarsduo. De ruim 80 werken die worden getoond, waaronder sculpturen, gouaches en reliëfs, maken de tentoonstelling tot een reis door de tijd. Waar het begon met collages en kinetische objecten in de jaren 1960 en 1970, ontstonden er strakke roestvrijstalen beelden in de tachtiger jaren en kleurrijke sculpturen in de openbare ruimte vanaf de jaren ’90 tot in de 21ste eeuw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frans de Boer Lichtveld: Moloch - 1964-1968 - gelast ijzer


Frans (1942 - 2016) en Marja de Boer Lichtveld (1941) hebben sinds 1970 samengewerkt in hun atelier in een oud schoolgebouw in Ouderkerk aan de Amstel aan hun indrukwekkende oeuvre, maar tot het realiseren van een echte tentoonstelling in Amstelveen is nooit sprake geweest, want Frans vond het maar niets om alles te organiseren.

Twee jaar na zijn overlijden kwam Marja met de idee om dit toch te verwezenlijken: een expositie organiseren in hun woonplaats en ook een boek laten schrijven met veel foto’s. Hèt bewijs van de bijna 50 jaar vruchtbare samenwerking van deze twee buitengewone kunstenaars.Op 23 augustus 2018 heette Marieke Uildriks, directeur van het Museum Jan van der Togt, de vele aanwezigen welkom in de ‘nieuwe’ zaal van het museum, waar de geluidsinstallatie goed is, maar bovenal de zaal niet zo warm wordt als er teveel mensen samenzijn. En ook al was het een beetje krap, het was wel plezierig, omdat er een dubbele opening plaatsvond en er dus erg veel mensen aanwezig waren. Zij gaf het woord aan Piet Augustijn, die een wel erg lange inleiding hield over de kunstwerken van zowel Frans als Marja als van hen samen. Deze speech is te zien/beluisteren op de video.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Piet Augustijn aan het woord. Hij is publicist en de schrijver van het boek
'Frans & Marja de Boer Lichtveld - Een beeld van 45 jaar samen werken'


Na de speech van de heer Augustijn, gaf Marieke Uildriks het woord aan Marja de Boer Lichtveld, de beeldend kunstenaar die eigenlijk alleen veel mensen wilde bedanken:

'Lieve mensen,
Het is gelukt, de grote finale!!! Ruim twee jaar na het overlijden van Frans ligt het boek er en is er in dit prachtige museum een overzichtstentoonstelling te zien van ons werk en als toegift nog een korte film. Het was dus nu of nooit, dacht ik in mei 2016. Je begint met het idee en dan?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marja de Boer Lichtveld (1941) houdt haar speech, voordat de tentoonstelling wordt geopend


We hadden nog nooit een boek gemaakt en al vele jaren geen exposities gehad. Dus werk aan de winkel. En dat was best fijn!!! Ik nodigde Jan Verschoor uit om een kijkje te nemen in ons atelier en over een mogelijke tentoonstelling te spreken, want het Museum Jan van der Togt was voor ons werk wel een uitgelezen en prachtige plek. Dichtbij het atelier en ruimte genoeg om een groot overzicht te tonen. Dat was het startsein om aan de slag te gaan met het boek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frans en Marja de Boer Lichtveld: Kleine piramides 1978-1979 - verchroomd messing, roestvrij staal en plexiglas


Adri Colpaart, die al veel kunstenaarsboeken op zijn naam heeft, durfde de samenwerking aan en heeft veel meer dan de vormgeving van het boek gedaan. Hij was de rots in de branding. Twee essayisten: Piet Augustijn en Lloyd Benjamin beschrijven ons oeuvre en de twee monumentale opdrachten in de Verenigde Staten, op een sublieme wijze. Wanneer ik nu terugkijk, was het wel een zeer bijzondere tijd. Alleen werd weer samen en samenwerken. Het was fantastisch om 'step by step' met inzet van alle betrokkenen het project te zien groeien. Het voelt nu als een grandioos cadeau voor Frans en mij!!! Het totaal had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de subsidie van de gemeente Amstelveen en het Hartenfonds. Hartstikke bedankt!!!

En om de tentoonstelling zo volledig mogelijk te maken, hebben het Stedelijk Museum, het Museum Van Bommel van Dam, BPD kunstcollectie, WE International en particulieren werk in bruikleen gegeven. Ik dank allen voor die genereuze giften en bijdragen.
Ook dank aan de volgende personen: Anita Mizrahi, het was haar idee om een korte film te maken en dat is gelukt. Metha Kamminga en Tom Haartsen voor de foto's. Neon Weka die op de valreep nog een oud neon object uit begin zeventiger jaren zo mooi gerestaureerd heeft. En niet te vergeten het werk en support van de lijstenmaker Gehring Heijdenrijk.

En dan tot slot heel veel dank voor de geweldige inzet van het museum en de medewerkers. Het was een genot om vorige week samen met hen de tentoonstelling in te richten. Lieve mensen, geweldig dat jullie allemaal gekomen zijn, geniet van het feest, de kunst en elkaar. Hef het glas!!!! Chin chin, Santé.' Na deze woorden ontving Marja de Boer Lichtveld een mooi boeket bloemen en volgde nog een opening van een andere expositie, maar die is in een nieuwe rubriek beschreven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marja de Boer Lichtveld: Springtime - 1967 - textiel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frans en Marja de Boer Lichtveld: Tijdspiraal - 1984 - messing


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een deel van de geëxposeerde werken van Frans en Marja de Boer Lichtveld in het Museum Jan van der Togt op 23 augustus 2018


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marja de Boer Lichtveld: Twins- 1967, textiel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frans en Marja de Boer Lichtveld: Spiegelreliëf - 1979, spiegel, plexiglasBekijk en beluister de speeches op de video


De expositie van Frans en Marja de Boer Lichtveld loopt van 24 augustus tot en met 7 oktober  en op zondag 16 september 2018 wordt een gratis kinderworkshop ‘Ruimtevaart in het museum’ georganiseerd van 11.00 – 13.00 uur, voor kinderen van 6 – 12 jaar.  Dit naar aanleiding van het feit dat Frans en Marja de Boer Lichtveld in de jaren 1960 gefascineerd waren door de ontwikkelingen in de ruimtevaart: de eerste mens op de maan. Zo maakte Frans ruimtevaartuigen en space-objects. Voorbeelden van deze futuristische kunstwerken zijn op de tentoonstelling te zien.

Kinderen kunnen zich opgeven om een maanlandschap in te richten met hun eigen ruimte-objecten, waarbij het museum voor de benodigde materialen zorgt. Tijdens de workshop vertelt Marja de Boer Lichtveld eerst kort over het werk van haar en Frans. Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag.

Vooraf aanmelden – onder vermelding van naam, leeftijd en telefoonnummer – is noodzakelijk: educatie@jvdtogt.nl  of (020) 641 57 54. Er zijn 25 plaatsen.
Adres: Museum Jan van der Togt - Dorpsstraat 50 - 1182 JE Amstelveen.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Toegangsprijzen: Volwassenen € 10. Kinderen tot 12 jaar.
Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea