Bijgewerkt: 17 april 2024

Expositie Jan Sierhuis - 2018

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Expositie Jan Sierhuis
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan Sierhuis: 'Zelfportret' - 1950 - 110 x 80 cm - olieverf op linnen

Dit jaar wordt kunstschilder Jan Sierhuis 90 jaar. Van 12 juni tot en met 12 augustus 2018 staat Museum Jan van der Togt hierbij stil met een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre, onder de noemer 'Het atelier van Jan Sierhuis'. De tentoonstelling toont naast werken uit diverse periodes, ook foto’s, oude tekeningen en andere memorabele vondsten uit zijn atelier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Kunstschilder Aat (Arie Johannes) Veldhoen (1934) met echtgenote Hedy d'Ancona tijdens de opening van de expositie van kunstschilder Jan Sierhuis in het Museum Jan van der Togt
(N.B. Aat Veldhoen overleed 4 maanden later op 9 december 2018)


In 1948 was Jan Sierhuis (1928) betrokken bij de CoBrA-groep. Hij was echter te jong om lid te worden. Uiteindelijk wist Sierhuis uit te groeien tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten van de 20ste eeuw. 'Zonder figuratie heb ik eigenlijk nooit precies geweten, waar ik het over moest hebben, een houvast. Het leven is voor mij die kapstok. Van daaruit schilder ik. Nooit vanuit een formalisme of vanuit een theorie.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan Sierhuis op de eerste rij volgt de toespraak


Sierhuis verkreeg voor zijn werk de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs. In 1987 werd aan hem de Jeanne Oosting Prijs toegekend. Tevens kreeg hij een eervolle vermelding bij de Prix de Rome. In 2002 werd Sierhuis Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt de documentaire 'Jan Sierhuis zelfportret' (2017) uitgezonden. Daarin kijkt Sierhuis terug – tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret – op zijn bewogen en kleurrijke leven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan Sierhuis: 'Portret' - 1959 - 75 x 117 cm olieverf - tempera op linnen op linnen


De officiële opening van de tentoonstelling vond plaats op zaterdag 9 juni 2018 om 17.00 uur onder grote publieke belangstelling en werd verricht door Hedy d’Ancona (1937) sociologe, sociaal geografe, oud-politica van PvdA:
'Geachte aanwezigen – Lieve Vrienden,
Op 1 mei ontmoette ik Ali Slagt, een PvdA kameraad van weleer. Ze is een leeftijdgenootje van Jan en woont net als hij in de Flesseman. Ze vertelde mij dat ze ’s avonds altijd met Jan aan dezelfde tafel eet met nog een bewoner. Het is een tafel die jalousie oproept, omdat zei Ali, ze zo moeten lachen. Meestal om de meesterlijke verhalen van Sierhuis. ‘Er komt geen eind aan, zoveel mensen ontmoet, zoveel beleefd en hij kan zo goed vertellen.’ Jan Sierhuis, de verhalen verteller die de wereld beschrijft zoals hij die door zijn ogen ziet. Nog steeds een belevenis! Dat we die wereld van Jan hier nu ook kunnen zien in een feestelijke tentoonstelling ter gelegenheid van zijn 90ste, is bijzonder. Een goed idee van zijn zonen en hun geliefden en natuurlijk van Nico Koster, trouwe vriend en bewonderaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hedy d'Ancona tijdens haar toespraak


Ja, het werk dat hier aan de wanden in het Van der Togt zo goed tot z’n recht komt, ontmoeten we Jan Sierhuis, schilder over een lange tijdsperiode. Zodat je kunt zien dat hij niet van de ene naar de volgende stroming sprong, maar zichzelf bleef en zichzelf ontwikkelde in zijn expressionisme. Niet als autodidact, want hoewel Jan niet afkomstig is uit een nest, waar het vanzelfsprekend is dat je je talenten moet ontwikkelen, heeft Sierhuis een gedegen opleiding achter de rug. Vermoedelijk omdat anderen, collega’s vaak dat talent van de jonge Jan herkenden en hem stimuleerden. Zoals Arie, de vader van Aart Veldhoen, die hem letterlijk van de straat plukte – bezig met een stadsgezicht – en mee naar huis nam om hem zijn werk te laten zien. Vriendschap ging bij Jan vaak samen met collegialiteit, zoals jarenlang met Hubert en Koos van Dongen en veel langer nog met Corneille en met Martineau. Voor René Mendel aanleiding om een leuke en heel innemende documentaire over dat 3-tal te produceren.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marieke Uildriks de nieuwe directeur van het museum volgt aandachtig de toespraak van Hedy d'Ancona


De encyclopedische kennis van Jan grenst aan het onmenselijke. Over het ontstaan van de vriendschappen, over ontwikkelingen in de schilderkunst, over belevenissen in den vreemde, het ligt allemaal opgeslagen in Jan’s brein en het zou de moeite waard zijn, opperde Maja van Hall vanochtend nog door de telefoon, dat dat ontsloten wordt. Het zou een orale geschiedenis van betekenis zijn.

En je houdt er een opgewekt gevoel aan over, want Jans vertellingen houden je ver weg van het stereotype beeld van de schilder als schlemiel. Integendeel: Sierhuis is goochem en slim, een bofkont eigenlijk. In zijn woorden: ‘Ik had altijd mazzel’! Die opgewekte zelfverzekerdheid zie je nu we hier achterom kunnen kijken ook in zijn werk. Maar meer nog misschien de drang om te overleven. Om via dat werk te ontstijgen aan de armoede van zijn jeugd, de ellende van de oorlog en de soberheid van de naoorlogse jaren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Schilderijen van Jan Sierhuis in het museum


Overleven heeft z’n goede kanten. Maar als je – zoals Jan – heel oud wordt, dan worden er flinke bressen geslagen in je vertrouwde omgeving. Het gemis van Tine, de dood van vele van zijn collega’s en vrienden, dat gaat allemaal niet vanzelf. Maar ‘mazzel’ is er nog steeds. Dat hij zo’n gezellige jaloersmakende eettafel creëerde en dat hij nog zoveel vrienden over heeft, waarvan velen hier aanwezig. Als vertegenwoordigster van die vriendenkring vroeg ik Tessa van der Voort om voor Jan een gedicht te willen maken. En als zij zich van die taak gekweten heeft, is de prachtige expositie ter gelegenheid van Jan’s negentigste geopend!!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan Sierhuis: 'Dictator' - 1964 - 130 x 150 cm - olieverf op linnen


Tessa van der Voort begon met de volgende woorden: ‘Als je gevraagd wordt om een gedicht te maken voor Jan, dan denk je natuurlijk aan Jan’s lievelingsgedicht: Sonnet van Jan Homan over Kees van Dongen, dat Jan heel vaak aan iedereen heeft voorgedragen. En ik dacht - weet je wat - ik ga dat gedicht gewoon ombouwen op Jan, dus het is een ode aan Jan geworden.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Tessa van der Voort draagt 'Ode aan Jan Sierhuis' voor


Zie hier Jan Sierhuis, als kunstenaar geschapen
En wij, bewonderaars, een vriendelijk decor
En juist de schilderkunst is hem gegund als ware
Het ware meesterschap schrijft zijn penseelstreek voor.

Let op die toets vol passie en die kleuren
En op die kwetsbaarheid waar zoveel kracht in schijnt
Je hoort muziek en ruikt de aardse geuren
Het is het leven zelf dat uit zijn verven pelt

Geroemd zij uw palet van senna, oker, warm karmijn
Uw buis is blauw en ook het con titaan
Hier waar uw oeuvre gloeit als rode wijn
Roepen wij als vriendenschaar uw naam
Jan Sierhuis, vertolker van het leven
En schilder van uw tijd


Na het gedicht volgde een groot applaus en kregen de sprekers bloemen en liepen de aanwezigen langs de doeken, haalden een glaasje drank en verorberden een smakelijk hapje. Ondanks de enorme warme en benauwde zaal is er nog net niemand flauwgevallen. Het had niet langer, hoe boeiend ook, mogen duren!

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 10,00. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea