Bijgewerkt: 19 april 2024

Koos Hagen
voormalig Stadsdichter
presenteert dichtbundel - 2018

Foto's -> Geschiedenis -> Personen
Stadsdichter van Amstelveen


Koos Hagenvoormalig Stadsdichter  presenteert dichtbundel
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Koos Hagen draagt zijn gedichten voor

Het was vrijdag 25 mei 2018 een prachtig zonnige dag en er zaten veel mensen op het terras voor ANNA aan de Amsterdamseweg, met een koel biertje of ander drankje. Echter, er ging ook een hele groep mensen in de namiddag ANNA binnen, want daar presenteerde Koos Hagen zijn nieuwe dichtbundel 'Een Amstelveengevoel'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Matthijs den Hollander de stadsdichter van Amstelveen presenteert het programma

Presentator was stadsdichter Matthijs Den Hollander, die iedereen welkom heette en vertelde over de ontdekking van de oude geboorteakte van Amstelreveen, die eeuwen goed bewaard was gebleven in een zeer geheim archiefkastje. Precies een jaar geleden werd op deze dag voor het eerst de Verjaardag van Amstelveen gevierd en afgesproken werd toen dat dat elk jaar zou gebeuren. Vandaag is het dus die dag en Matthijs vertelde dat Koos door deze verjaardag van Amstelveen werd geïnspireerd om een gedichtenbundel te maken met als titel: ‘een Amstelveen gevoel’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

In 2017 schreef Jacobine van den Hoek een column in het Amstelveens Nieuwsblad over de verjaardag en zij kreeg de gelegenheid om deze column voor te dragen.

In de grote zaal van ANNA waren ongeveer 150 mensen aanwezig om de happening van de Amstelveense dichter Koos Hagen mee te maken. Koos Hagen was de eerste stadsdichter van Amstelveen tussen 2010-2013 en zijn opvolger Matthijs gaf hem met veel plezier het woord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De zaal in ANNA is helemaal vol met geïnteresseerden van gedichten en geschiedenis

Koos vertelde over het ontstaan van zijn gedichtenbundel met foto’s van Sofie van Greevenbroek en over de samenwerking met de vormgever en uitgever Arthur Dijkstra. Eerst zou het een eenvoudig boekje worden, maar dankzij de subsidiënten Stichting Theo Jansen, Stichting Sempeduca en de Gemeente Amstelveen, kon het uiteindelijk een prachtig boekwerkje worden met een stevige kaft en kleurenfoto’s.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Koos Hagen is helemaal in trance als hij zijn gedichten voordraagt

Na al deze voorinformatie begon Koos met zijn voordracht. Hij droeg verschillende gedichten voor en vertelde de aanleiding over hoe hij ertoe kwam om het gedicht te schrijven. Bjorn van Rozen, singer-songwriter ondersteunde Koos met muzikale begeleiding en droeg zingend af en toe zijn eigen versie van een gedicht voor. Het was een mooi samenspel en iedereen genoot, waaronder natuurlijk ook echtgenote Trix en beide dochters.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Koos en Bjorn zingen samen

Geheel onverwacht zong Koos ook nog een paar gedichten en zelfs één samen met Bjorn op een geheel eigenwijze. Dat was wel even ‘schrikken’ voor veel mensen, want de meesten kennen Koos als een rustig bedaard man en niet iemand die ineens staat te swingen op het podium. Ze hebben Koos nog nooit horen zingen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De poëzie liefhebbers hebben ook het lokale bier geproefd en dat is bij ANNA heel makkelijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bjorn van Rozen is een veelzijdige singer-songwriter en zingt nu staande een liedje met tekst van Koos Hagen en begeleidt zichzelf hierbij op de gitaar

Vervolgens was het tijd voor het uitreiken van het eerste exemplaar. Aangezien Koos geschiedkundige gedichten over Amstelveen op waarheid wilde publiceren, had hij Peter van Schaik, lokaal historicus, gevraagd deze te controleren. En…. alles was in orde tot opluchting van Koos, dus zodoende kreeg de heer van Schaik het eerste exemplaar overhandigd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het eerste exemplaar van de gedichtenbundel krijgt Peter van Schaik, één van de belangrijkste lokale historici


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Voor ANNA is het 'business as usual', want veel mensen waren tijdens de hele presentatie alleen maar in de 'biertuin' geweest, waar ze vermoedelijk heel andere gesprekken voerden dan over gedichten en de dichtkunstDe video is vrij lang, maar u hoort wel veel leuke nieuwtjes en veel voordrachten van Koos.
U kunt er eventueel sneller doorheen gaan voor iets specifieks, via het balkje onderin van de video

Tot slot meldde Koos dat de mensen een door Koos en Sofie gesigneerd exemplaar konden kopen en alleen deze dag voor 15 euro. Daarna is het boekwerkje verkrijgbaar bij de boekhandels Blankevoort en Libris Venstra. Matthijs nam als presentator het woord weer over en droeg tot slot nog een gedicht voor. Er werd nog lang nagepraat en van het haverblonde 1399 bier van de bierbrouwers van ANNA gedronken. Koos gefeliciteerd met dit prachtige boek!

Een Amstelveen gevoel – Koos Hagen - € 17,50 - ISBN: 978 90 8860 146 0


Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis