Bijgewerkt: 22 april 2024

Dag der Verpleging - 2018

Foto's -> Gebouwen -> Ziekenhuis-Kliniek-Hospice

Dag der Verpleging
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2018)

De verpleegkundigen van het ziekenhuis genieten van de zon, de bloemen en de aandacht

Elke 12de mei, de geboortedag van Florence Nightingale, wordt wereldwijd de International Nurses Day gevierd, de Dag van de Verpleging. Informatie over Florence Nightingale vindt u op de website van de Florence Nightingale International Foundation (FNIF) en in het Girl Child Education Fund.

Kleurrijk bosje bloemen
Ziekenhuis Amstelland wilde de Dag van de Verpleging niet ongemerkt voorbij laten gaan. De traktatie voor iedereen in de vorm van een gebakje bleef, maar men wilde nog wat extra’s doen voor de ruim 150 verpleegkundigen die er werkzaam zijn. Dus werd besloten om een bloemist, die normaal gesproken werkt vanuit een loods aan de Albert Cuyp in Amsterdam, op zaterdag 12 mei 2018 met een bloemenkraam uit te nodigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Esther Agterdenbos - van de Ree,voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland volgt de bloemenactie in de tuin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Verpleegkundigen van de Spoedeisende Hulp komen ook een bloemetje ophalen
De dames rechts op de foto zijn Anouk van den Berg (l) van de Afd. Communicatie & Voorlichting en
Tera Metz (r), Voorzitter van de VAR (Verpleegkundige Advies Raad)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het is de eerste keer dat het Bestuur van het Amstelland Ziekenhuis tijdens de Dag van de Verpleging de Verpleegkundigen met bloemen trakteert. Iedereen mocht 10 bloemenstelen pakken en dat is behoorlijk moeilijk, want er zijn heel veel prachtige bloemen uitgestald door Bloemenhandel Sijmons uit Amsterdam


Het was heerlijk weer en daarom werd de kraam in de tuin van het personeelsrestaurant geplaatst. Tussen 14.30 en 16.30 uur was de bloemenkraam ‘open’ en kwamen in groepjes de verpleegkundigen van de dagdienst en de late dienst, bloemen uitzoeken. Er waren veel soorten bloemen en iedereen mocht tien 'stelen' uitzoeken, waarvan de bloemist dan een boeketje maakte, of het op verzoek gewoon in papier wikkelde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De eigenaar van de bloemenhandel helpt zelf het bosje bloemen te ordenen
Esther Agterdenbos - van de Ree, Voorzitter Raad van Bestuur, hielp ook een handje mee met het inpakken van de bloemen. Voor de nachtdienst had men bloemen gereserveerd, dus geen enkele verpleegkundige werd op deze 12de mei overgeslagen. De verpleegkundigen die de tuin in kwamen waren blij verrast met hun kleurrijke cadeau en één van hen zei: 'Ik werk hier al 30 jaar en dit is de eerste keer dat ik zo’n leuke verrassing op de Dag van de Verpleging mag ontvangen!' En dat was ook te zien aan de gezichten, want iedereen kwam met plezier de tuin in en ging met een nog grotere glimlach weg. Wat het volgend jaar gaat worden? Amstelveenweb.com komt dan zeker weer langs!

Florence Nightingale (1820 - 1910) was een Engelse sociaal hervormer en statisticus, en de oprichter van de moderne verpleegkunde. Nachtegaal kwam op de voorgrond als manager van verpleegkundigen die door haar getraind waren tijdens de Krimoorlog, waar ze de verpleging van de gewonde soldaten organiseerde. Toen William H. Russell, de correspondent van het Engelse dagblad The Times, melding maakte van mensonterende toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten, bood Florence, als 34-jarige verpleegster, haar diensten aan.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Florence Nightingale op een foto uit 1860


Gesteund door minister van oorlog Sidney Herbert vertrok Florence aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters naar Scutari (de oude naam voor een stadsdeel in het Aziatische deel van Istanboel, thans Üsküdar). Met geduld, tact en vooral veel organisatievermogen wist zij orde in de hospitaalafdeling van de Selimiye-kazerne te scheppen en bereikte dat de verzorging van gewonden aanmerkelijk verbeterde. Toch stierven juist in haar ziekenhuis relatief de meeste soldaten. Ze drong aan op een onderzoek, waaruit bleek dat een defecte riolering de oorzaak was. Hier heeft ze haar leven lang een sterk besef van het belang van hygiëne ('de dienares van de beschaving') aan overgehouden. Het duurde echter even voordat ze de ontdekking van tijdgenoot Louis Pasteur, dat infecties door bacteriën worden veroorzaakt, accepteerde.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)


De Verpleegster
Zie hoe 't gelaat der nog wat bleke zieken
opfleurt wanneer zij lachend binnentreedt,
met thee en ondersteek of koortsgrafieken
en helgekleurde pillen bij de vleet.
Zij is de ware olie op de wonden
Zij is de vrouw van het hersteld verband,
Zij heeft dat frisse van de zeer gezonden,
Zij heeft vooral de beterende hand.

Om de regering ervan te overtuigen dat verreweg de meeste soldaten niet stierven als gevolg van oorlogshandelingen, maar door het gebrek aan goede ziekenzorg, ontwikkelde de in wiskunde en statistiek zeer begaafde Nightingale een diagram om de relevante gegevens overzichtelijk te presenteren. Ze werd de uitvindster van het pooldiagram, introduceerde het gebruik van statistieken in de gezondheidszorg en werd het eerste vrouwelijke lid van de Royal Statistical Society. Op zaterdag 12 mei 2018 is de Dag van de Verpleging in Nederland. Elk jaar is er op deze dag over de hele wereld bijzondere aandacht voor de inzet van verpleegkundigen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen