Bijgewerkt: 28 februari 2024

188 - Boerderij van Blaaderen - 1900

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

188 - Boerderij van Blaaderen
(Foto Privé Collectie - A.van Blaaderen - Amstelveenweb.com)

Foto van rond 1900 met daarop Boerderij 'Veenoord' van Van Blaaderen aan de Amsterdamseweg nr 188

Cornelis van Blaaderen erfde onder voogdij want hij was pas 16 jaar, in 1861 de boerderij Veenoord,die in slechte staat verkeerde. In 1870 werd de boerderij gesloopt en bouwde Van Blaaderen in 1870 een nieuwe boerderij Veenoord op dezelfde plek. De eerste steen hiervoor werd gelegd door zijn oudste zoons Jacob en Albert, destijds 5 en 3 jaar oud op 16 juni 1870. De steen is na de sloop van de boerderij uit de gevel 'gered' voordat de sloophamer deze verpulverde. Een familielid heeft de steen laten restaureren en in de hal van zijn eigen huis laten plaatsen als herinnering.

Het was een kleine boerderij met een stal en een hooiberg. Achter de boerderij was geen weiland, want daar lagen de tuinen en erven van de huizen aan de Nieuwe Karselaan. Van Blaaderen had verschillende stukken land waarvan één tegenover zijn woning. Dat verkocht hij aan de gemeente Nieuwer-Amstel alwaar de Julianaschool werd gebouwd. Ook had hij een stukje land in Patrimonium, waar heden ten dage Katerstraat en Talmastraat zich bevinden en een stukje land achter de voormalige Slagerij Stronckhorst van Amsterdamseweg nr 126.

Amstelveen
(Foto Privé Collectie - A.van Blaaderen - Amstelveenweb.com)

Cornelis van Blaaderen - (* 1844 - † 1916)

Cornelis van Blaaderen was getrouwd met Trijntje Roeland. Zij kregen de zonen Jacob, Albert, Hendrik en dochter Hermina Catharina. Na Hermina werd nog een zoon, Cornelis geboren. Zijn tweede zoon, Albert (*1866-† 1963), huwde met Hendrina van Zadelhoff (*1869-†1962) op 18 mei 1899 en woonde vanaf die dag op Veenoord. Zij kregen vier kinderen: Cornelis geboren in 1900, Telle geboren in 1905, Engel geboren in 1906 en Jacob geboren in 1909. De boerderij werd vanaf 1946 bewoond door twee gezinnen. Zoon Engel trouwde en ging de linkerkant van Veenoord bewonen en Albert bewoonde het rechter gedeelte. Na het overlijden van Albert in 1963 werd Veenoord verkocht aan een handelaar in caravans. De stal werd meteen gesloopt en later ook het woonhuis.

Amstelveen
((Foto Privé Collectie - A.van Blaaderen - Amstelveenweb.com))

De steen spreekt voor zich


Amstelveen
(Foto Privé Collectie - A.van Blaaderen - Amstelveenweb.com)

Herinneringsschaal aan Veen-oord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Gemeente Archief NA)

Foto uit 1966 van Boerderij 'Veenoord' van de gebroeders Van Blaaderen aan de Amsterdamseweg
Het pand is later verhuurd aan een caravanbedrijf, mogelijk caravanbedrijf Dresselhuis.
Rechts de winkel: De Wolbaal van F.W. van Hilst


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Foto uit 1958 waar werkzaamheden plaatsvinden op het terrein tijdens de bouw van het hoofdkantoor Van Leer's Vatenfabriek
De woning/winkel achter de Kastanjeboom is van: Van Kerkwijk Vleugels en Piano's en links bovenin boerderij Veenoord


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten