Bijgewerkt: 22 april 2024

Brentano
Klaasje Zevenster
Feestelijke opening - 2017

Foto's -> Gebouwen -> Zorgcentra en Seniorenwoningen

Brentano  Klaasje ZevensterFeestelijke opening
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Eén van de nieuwe flats van Brentano's Klaasje

Mevrouw Lies Zuidema de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Brentano en drs. Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen, openden de nieuwbouw van het verpleeghuis Klaasje Zevenster op vrijdagmiddag 15 december 2017 onder grote belangstelling.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De bewoners van Klaasje bereiden zich voor op de feestelijke opening

Wat vooraf ging
In Amstelveen werden aan de Klaasje Zevensterstraat 103 intramurale zorgwoningen en appartementen in de vrije sector huur gerealiseerd op de locatie van Zorgcentrum Klaasje Zevenster. Het zorgcentrum was eigendom van de Stichting Brentano, maar verkocht het vastgoed om zich te concentreren op het bieden van zorg. Bouwcombinatie De Nijs uit Warmenhuizen en bouwpartner Huybregts Relou bouwde in opdracht van De Nijs het project II voor Stichting Brentano en Achmea de nieuwbouw van het woonzorgcomplex Klaasje Zevenster, dat uit 3 gebouwen bestaat. Het ontwerp is gemaakt door GGH architecten uit Amsterdam en de constructeur en installatieadviseur was IOB. Het gebouw voor Brentano werd geheel opgetrokken in prefab elementen. De gevels bestaan uit metselwerk en deels uit Eternit gevelbekleding.

Woningen
Zorginstelling Brentano huurt in het nieuwe complex totaal 52 zorgwoningen en 350 m² voor zorg-ondersteunende functies. De zorgwoningen bestaan uit kleinschalige groepswoningen voor ouderen met dementie. In totaal gaan circa 120 mensen in het nieuwe Klaasje Zevenster wonen. Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft 2 gebouwen met 6 en 8 woonlagen en verhuurt de 88 zelfstandige, levensloopbestendige woningen aan 70-plussers (met een lichte tot zware zorgvraag) en aan volwassenen met een zorgvraag, bijvoorbeeld vanwege multiple sclerose. Brentano draagt bewoners aan voor deze woningen en levert desgewenst thuiszorg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Zoals dat bij vele woonzorgcentra het geval is, zijn er veel meer vrouwen dan mannen die daar wonen. De levensverwachting voor vrouwen is hoger dan voor mannen, zowel bij geboorte als op 65 jaar. Het verschil in levensverwachting bij geboorte tussen mannen en vrouwen is in de periode 1980-2016 met ruim 3 jaar afgenomen: in 1980 leefden vrouwen nog 6,7 jaar langer dan mannen, in 2016 nog maar 3,3 jaar. Verwacht wordt dat de levensverwachting in alle 35 geïndustrialiseerde landen zal toenemen met een waarschijnlijkheid van ten minste 65% voor vrouwen en 85% voor mannen

In gebruikname
Het nieuwe wooncomplex van Klaasje Zevenster is al eind november 2017 officieel in gebruik genomen in de belevingstuin, het hart van het gebouw en werd er de eerste boom, een steeneik geplant. Die middag werd feestelijk voortgezet met een heerlijke uitgebreide high-tea in de huiskamers en de dagverzorging. Alle huiskamers, met prachtig nieuw meubilair, bevinden zich op de begane grond. Er zijn overal grote ramen, waar de bewoners lekker naar buiten kunnen kijken. Vier huiskamers hebben direct toegang tot de tuin. Nu alle bewoners zijn verhuisd, zal met de sloop van het laatste gebouw worden begonnen.

Officiële opening
In een grote witte tent werden de gasten ontvangen met hapjes en drankjes en ook de bewoners van het zorgcomplex waren uitgenodigd om de toespraak van mevrouw Zuidema en burgemeester Eenhoren te beluisteren en deze officiële opening mee te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heerlijke hapjes worden rondgebracht in de steeds drukker wordende tent


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het duo 'I Pazzi' speelt keihard allerlei muziekstijlen, zoals Franse en Italiaanse volksmuziek tot musicals.
I Pazzi betekent in het Italiaans 'De Krankzinnigen'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De enige Amstelveense journalist met een scherpe pen, Johan Th. Bos is erg dorstig, gelukkig voor ons dat hij wandelend
naar het feest kwam, want hij woont in de buurt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Om 15 uur 30 meldt burgemeester Bas Eenhoorn zich bij mevrouw Zuidema, dus een half uur later
dan het tijdstip van de officiële opening


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De bewoners en het personeel van Brentano volgen de activiteiten in de tent


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

drs. Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen en mevrouw Lies Zuidema de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Brentano proberen door het lawaai te schreeuwen, maar zonder resultaat

Het was erg rumoerig in de tent, omdat veel aanwezigen al aan het feesten waren en de drankjes en hapjes met grote regelmaat werden rondgebracht. Dan kan het gebeuren dat de mensen na een paar glaasjes veel te vertellen hebben. Bovendien liep er het duo I Pazzi (De Krankzinnigen) met accordeon en klarinet rond en ze speelden keihard de bekende stukken, zoals 'I'm Dreaming Of A White Christmas' van Bing Crosby tot klezmer muziek. Burgemeester Eenhoorn kwam wat later de tent binnen en toen mevrouw Zuidema vroeg om stilte, kreeg zij hulp uit onverwachte hoek van burgemeester Eenhoorn die keihard op zijn vingers floot. Dat hielp, want iedereen stopte met praten en eindelijk kon de voorzitter van de Raad van Bestuur haar toespraak beginnen:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Burgemeester Eenhoorn past een aparte methode toe om in de tent de mensen stil te krijgen, hij fluit op zijn vingers twee keer en het wonder is geschied! Het is een historische moment, want sinds mensengeheugenis werd in Amstelveen nog nooit door een burgemeester deze tactiek toegepast

'Ik ben blij, dat wij een burgemeester hebben om de mensen stil te krijgen! Welkom allemaal, ik ben Lies Zuidema, bestuurder van Brentano en de laatste anderhalf jaar was ik ook architect, bouwer en automatisering-deskundige, want er komt heel veel bij kijken, voordat zo’n prachtig pand als nu staat. U zult mij vergeven dat wij de opening niet doen in het verpleeghuis zelf, want wij hebben daar 52 mensen zitten die ontzettend in de war zouden raken als er zo veel mensen zouden rondlopen. Ze hebben twee weken geleden een eigen opening gehad met een high-tea en dat was ontzettend gezellig.

Wij hebben niet alleen het verpleeghuis gebouwd, maar ook twee woontorens, waar nu al de meeste mensen wonen. Straks worden alle mensen verhuisd naar de andere flats. Ik ga u niet helemaal meenemen in de geschiedenis, want dat is zo’n 13 jaar. Toen zijn al de eerste plannen gemaakt van het verbouwen van Klaasje. Ik ben heel blij dat hier nu veel bewoners van de aanleunwoningen aanwezig zijn, die nu hier boven wonen en sommigen in huis aan de Poel en ik vind het ontzettend leuk, dat jullie dit hier met ons willen delen!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De aanwezigen volgen de toespraken zeer geïnteresseerd

Klaasje Zevenster is nu een prachtig, licht en ruim verpleeghuis. Ik weet niet, of u de indeling kende van het oude pand, maar het was er blokkerig, donker, somber en misschien heel gezellig, maar als ik nu kijk hoe het is, dan is het heel veel mooier. Het is prachtig hoe de huiskamers aan de tuin liggen. Wij zijn geen verzorgingshuis, maar verpleeghuis geworden en dat is een heel verschil. Vroeger gingen de mensen naar een verzorgingshuis als ze 60-65 jaar waren en woonden daar soms zo’n 30 jaar. Maar tegenwoordig is dat niet meer. Als de mensen naar het verpleeghuis komen, blijven ze maximaal een jaar bij ons. Dat maakt een groot verschil.

Wat ik heel belangrijk vind is, dat wij onze aanleunwoning bewoners niet meer zo noemen. Het zijn mensen met allemaal een eigen huis, helemaal zelfstandig, maar toch zo dichtbij. Wij hebben nog steeds een prachtig restaurant en leveren thuiszorg aan iedereen die dat nodig heeft. We vinden het leuk om te zien dat wij toch een eigen kleine gemeenschap zijn en ik hoop dat het ook zo zal blijven. Wij zijn heel blij dat het merendeel van de mensen hier is gebleven. Er zijn drie naar elders gegaan en er zijn een stuk of 8-9 die naar het Huis aan de Poel gingen en volgens mij hebben ze het daar ook naar hun zin.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Medewerkers van Brentano en genodigden in de tent luisteren naar de toespraak van mevrouw Zuidema, hoe de nieuwbouw van Klaasje na 13 jaar voorbereiding toch met succes is afgerond

Ik wil wel dat de mensen hier zich thuis blijven voelen. Dat past in onze eigen visie: 'Leef je eigen leven' en als wij ergens kunnen helpen, zullen wij dat dan doen. U zult bij ons altijd een plek vinden waar u activiteiten kunt blijven doen, maar wij hebben nu de mogelijkheid om iets voor de wijkbewoners te doen. Dat was in het oude Klaasje eigenlijk niet te doen, omdat het te klein was geworden, maar nu kunnen wij dat uitbreiden naar de wijk. Wij willen dat dit huis een huis van de buurt wordt. Wij gaan hier onder andere met een buurtrestaurant beginnen, waar de buurtbewoners kunnen koken voor elkaar en heel veel andere projecten.

Voordat ik de burgemeester vraag om de opening te verrichten, wil ik toch een aantal mensen persoonlijk bedanken, maar ik kan niet iedereen te bedanken, want dat is onmogelijk. Ik wil de gemeente Amstelveen bedanken – ook, omdat natuurlijk de burgemeester hier naast mij staat - want het is heel belangrijk dat je in goed overleg met elkaar, alles voor elkaar kunt krijgen. Ik vind dat de gemeente zich ontzettend constructief heeft opgesteld tijdens het hele proces. Ik wil ook de architecten bedanken, achter staan de jongens van de bouw, die zijn ontzettend belangrijk en ik vind het een zeldzaam schoon bedrijf! Ze hebben het heel goed gedaan.

De mensen van de automatisering, wij zijn ontzettend dankbaar voor alles wat ze hebben gedaan. Ik wil de mensen bedanken van Syntrus Achmea Dutch Healthcare Property Fund, de mensen van het bouwbedrijf De Nijs en zijn bouwpartner Huybregts Relou bouw, en wij zijn tijdens het hele bouwtraject geholpen en geadviseerd door BBN. Zij hebben heel veel werk voor ons gedaan, want eerlijk gezegd, ik heb meer verstand van zorg dan van installatie tekeningen en ik vond ze veel te ingewikkeld. Maar ik wil ook de medewerkers van Brentano zelf bedanken! Alle medewerkers van de zorg die ongelooflijk veel voor hun kiezen hebben gehad tijdens de verhuizing. Ik wil ook onze oud-bewoners, nu bent u zelfstandig, danken dat u vandaag hier bent!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het doek van het bord valt precies op tijd, maar niet heus en dus brengen mevrouw Esther Akkerman en burgemeester
Bas Eenhoorn het weer in de correcte positie. Maar bijna alle aanwezigen hebben het geheim van het bord al ontdekt

Na deze uitgebreide 'dank-toespraak' nodigde mevrouw Zuidema mevrouw Esther Akkerman-Dwars Projectontwikkelaar Zorgvastgoed van Syntrus Achmea en Danielle de Nijs directeur van het Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V en Michiel Wentges van bbn adviseurs naar voren om ze persoonlijk bedanken, maar toen viel het doek van het bord met de tekst Klaasje Zevenster naar beneden en onbedoeld werd het werk van de burgemeester al gedaan: de onthulling van de nieuwbouw!!

Grote consternatie en gelach natuurlijk in de tent, want het is altijd leuk om te zien dat zelfs bij een goed geoliede machine, tijdens een van te voren goed voorbereide actie, toch iets fout kan gaan. Na het weer terughangen van het doek ging mevrouw Zuidema rotsvast door met het verrichten van het laatste deel van de presentatie. Vervolgens vertelde de bestuurder: 'Ik vind dat een deel van het succes is geweest dat drie vrouwen hebben samengewerkt. Ik vind het wel bijzonder en het gebeurt niet vaak in een mannenwereld. Danielle dank je wel, jullie mogen heel trots zijn op wat jullie hebben gedaan, en ook de manier hoe jullie het hebben gedaan. Esther ik vond het heel erg leuk om met je samen te werken en Michiel je hebt waanzinnig goed geholpen om alles voor elkaar te krijgen. Dank jullie wel!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Vlnr. Danielle de Nijs directeur van het Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V, mevrouw Esther Akkerman Projectontwikkelaar Zorgvastgoed van Syntrus Achmea, Michiel Wentges van bbn adviseurs met burgemeester Bas Eenhoorn en mevrouw Lies Zuidema de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Brentano tijdens de overhandiging van een waardecheque (nog ingepakt)

Mevrouw Esther Akkerman in de naam van de Syntrus Achmea Dutch Healthcare Property Fund, bouwonderneming De Nijs en bbn adviseurs gaf daarna een waardecheque van 20.500 euro aan mevrouw Zuidema voor Brentano in verband met de opening nieuwbouw Klaasje Zevenster, met de opmerking dat de bijdrage bestemd is voor een nieuwe boodschappenbus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Michiel Wentges van bbn adviseurs en Danielle de Nijs directeur van het Bouwbedrijf M.J. de Nijs en mevrouw Esther Akkerman van Syntrus Achmea, overhandigen de waardecheque van 20.500 euro aan mevrouw Lies Zuidema. Burgemeester Bas Eenhoorn volgt de actie in de achtergrond


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Burgemeester Bas Eenhoorn vertelt onder andere in zijn toespraak: 'Gefeliciteerd, dat u hier met zijn allen bent,
gefeliciteerd met Klaasje Zevenster, het nieuwe briljant aan het Amstelveense firmament!

Burgemeester Bas Eenhoorn had slechts de taak om de opening te verrichten en zei: 'Beste mensen, het is heel bijzonder om in een gemeente te leven die aan de top staat, waar wij in Nederland zo om bekend zijn, namelijk dat wij zo veel geluk hebben in dit land. Amstelveen staat bekend als één van de gelukkigste gemeenten volgens de laatste berekeningen en Klaasje Zevenster is daar een voorbeeld van. Want geluk wordt bepaald door de manier hoe wij voor elkaar zorgen en zorgen, dat er niemand tussen wal en schip raakt. Dat bepaalt wat de samenleving gelukkig kan noemen. En geluk is wat Klaasje Zevenster hier doet, namelijk een nieuwe voorziening maken voor mensen die dat nodig hebben, waar mensen voor zorgen dat zij hier gelukkig kunnen zijn, dat de wijk een steentje aan bijdraagt. Zoals één van de wethouders zei: wij doen het hier op zijn Amstelveens, wij doen het met zijn allen!

Daarna verrichtte de burgemeester een handeling die eigenlijk overbodig was, want iedereen had allang gezien wat er achter het doek hing: 'Dat is meestal zo, wat burgemeesters doen, ze rennen achter iedereen aan, zie je wel, het gaat van zichzelf! Je hoeft daar niets voor te doen, want het gaat gewoon fantastisch in Amstelveen. Gefeliciteerd, dat u hier met zijn allen bent, gefeliciteerd met Klaasje Zevenster, het nieuwe briljant aan het Amstelveense firmament!' – voegde de burgemeester nog toe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Burgemeester Bas Eenhoorn en mevrouw Lies Zuidema proosten op de toekomst van het nieuwe Klaasje en
het officiële deel van de feestelijke opening is afgelopen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Na de toespraken wil iedereen natuurlijk zien hoe Klaasje er van binnen uitziet. Hier is de keuken van restaurant ?BijKlaasje?


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Lekkere gerechten staan op de menukaart van restaurant BijKlaasje


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het gebouw en ook BijKlaasje liggen heerlijk in de zon


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De kapperszaak van Zij en Zij kappers is ook open. Ans heeft de kapperszaak al 15 jaar bij Klaasje en nu kwam
haar dochter Ilse ook bij haar werken in de nieuwbouw van het verzorgingshuis


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De pedicure zaak ziet er ook keurig uit naast de kappers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het uitzicht vanuit een flat op de 3de etage met de naastliggende flats aan de Oranjebaan

Na deze ongewoon verlopen opening konden de aanwezigen in het gebouw rondkijken en kreeg iedereen daardoor de bevestiging dat het echt de moeite waard was, om de verouderde woningen na 50 jaar intensief gebruik te slopen en daarvoor in de plaats een moderne up-to-date locatie aan te bieden voor de vele hulpbehoevenden en senioren in Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen