Bijgewerkt: 13 april 2024

Machineweg 6-8 - 1962

Foto's -> Middelpolder -> Machineweg

Machineweg 6-8
(Foto Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs)

Machineweg 6-8, foto van januari 1962

De bewoners van de twee onder één kap woning waren de families K.Oosterbeek op nr 6 en op nr 8 H.Kruk. Het huis stond precies op de viersprong van de wegen in de Middelpolder.

Familie Oosterbeek
De heer Klaas Oosterbeek (geb. 5 oktober 1908) had een tuindersbedrijfen was getrouwd met Aagje Roekel. Zij kregen twee kinderen Klaas en Gerrit. Bij de geboorte van het derde kind stierven zowel Aagje als de baby in het kraambed. Klaas zat toen met twee kleine kinderen, dus zocht een huishoudster. Dat werd Maria Lagerwaard. Zij kwam uit een tuindersfamilie in Zoetermeer en zorgde voor vader Klaas en de kinderen. Zoals het vroeger wel vaker met een huishoudster ging, huwden Klaas en Maria. Er werden in de loop der jaren vier kinderen geboren: Ria, Peter, Nel en Aad.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018 )

Foto uit ongeveer 1952 Nel, Peter en Ria Oosterbeek


Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018 )

De familie Oosterbeek in ± 1958 met vanaf links: Ria en Nel, dan Klaas jr en Gerrit uit het eerste huwelijk,
moeder Maria, Aad en vader Klaas sr met rechts Peter


Beide families (Kruk en Oosterbeek) huurden het huis van de gemeente Nieuwer-Amstel. Vanwege de uitbreidigsplannen voor de Beneluxbaan in de Middelpolder moesten zij in 1961 hun huis verlaten, dat in april 1962 werd afgebroken. De familie Oosterbeek verhuisde naar de Lindenlaan, vlakbij het Augustinuspark. Vader Klaas raakte zijn tuindersbedrijfje kwijt, maar kon gelukkig aan de slag bij de gemeentelijke groenvoorziening. Zo werkte hij nog samen met de heer Chr. Broerse en de heer Koos Landwehr en heeft mede de beide parken helpen aanleggen.
Een anekdote die dochter Nel vertelde is dat de gemeentewerkers hun lunch vaak in de Bunker gebruikten, waar dochter Nel haar vader wel bezocht. Ook vertelde Nel dat de familie Kruk als één van de eersten een televisie hadden en zij zodoende heel vaak bij hen op bezoek was.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018 )

Maria en Klaas Oosterbeek voor het huis aan de Lindenlaan in 1972


Mevrouw Maria Oosterbeek zorgde thuis voor de 6 kinderen die langzaam maar zeker het huis uitgingen om te huwen, of vanwege een baan elders. Klaas Oosterbeek ging in 1973 met pensioen, maar werd al snel ziek. In 1974 overleed hij in het ziekenhuis na een kort ziekbed. Zijn vrouw Maria bleef wonen aan de Lindenlaan en bereikte de mooie leeftijd van 94 en een half. Zij overleed op 14 november 2008. Nel Oosterbeek trouwde met Kors van Kempen en samen runden zij het bloemenmagazijn Bloemenlust.

Heeft u meer informatie over de familie Kruk of andere aanvullingen, mail naar José van Amstelveenweb, met dank.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Middelpolder