Bijgewerkt: 19 april 2024

ANNA
Proeflokaal Bierfeest - 2017

Foto's -> Gebeurtenissen -> ANNA

ANNA Proeflokaal Bierfeest
(Foto Anko Stoffels - 2017)

Kees Abrahamse (l) omgevingsmanager van Rijkswaterstaat draagt de sleutel van de St. Annakerk over aan Herbert Raat wethouder A9 onder toeziend oog van Jan Albert van der Veen (Naeckte Brouwers), Dimphy Ott de Vries (Heem Locaties), Jurgen Klein (Rijkswaterstaat), Erwin van der Laan (Heem Locaties), Michel Lagrand (De Naeckte Brouwers) en Jelle Westra programmamanager Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Amstelveen op 4 april 2017

Bierfest is Duits voor bierfeest, maar bij te zoeken in een zoekmachine naar het woord bierfest, zijn er 804.000 hits en dat is nogal wat. Nu blijkt na deze zoektocht op internet, dat in bijna alle Nederlandse steden en dorpen het concept van Duitse bierfeesten wordt georganiseerd. Op vrijdagmiddag 10 november 2017 van 16:30 tot 20:00 uur vond het eerste Amstel en Vecht Bierfest plaats in de voormalige St. Annakerk in Amstelveen aan de Amsterdamseweg 22. Het gebouw heeft niet meer de naam Annakerk, maar vanaf deze opening is de nieuwe naam: Proeflokaal ANNA. Speciaal bier wordt steeds populairder in Nederland en het aantal lokale bierbrouwers groeit dan ook flink, zo ook in het gebied Amstel en Vecht. Rabobank Amstel en Vecht bood aan om hen aan een wat groter publiek voor te stellen en te laten zien wat voor een mooi bier hier in de regio wordt gebrouwen.

De drie bierbrouwers KEK! Bier uit Ouderkerk aan de Amstel, De Naeckte Brouwers uit Amstelveen en Wispe Brouwerij uit Weesp waren aanwezig en de Rabobank bood een ieder die bij de opening aanwezig wilde zijn, een (proef)biertje aan van elke brouwer. De medewerkers van de Rabobank verwelkomden alle gasten, zodat de stroom bezoekers hun weg kon vinden in de nogal schaars verlichte, maar prachtig verbouwde kerkzaal. Het plafond van het gebouw was kleurrijk verlicht en aan de zijkant stond een enorme kachel zodat de temperatuur heel aangenaam was. De nissen van het gebouw waren voorzien van keurige toiletruimtes, inclusief voor invaliden. Er waren enkele sta-tafels, waar je aan kon hangen om het zo maar te zeggen, maar nergens kon even uitgerust worden op een barkruk of stoel. Wie weet in de toekomst, want dat werd node gemist.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Om half 6 is het erg druk in de oude kerkzaal van de Annakerk


De sfeer zat er tijdens de opening meteen goed in, want de ongeveer 400 gasten kenden elkaar bijna allemaal en spraken onder het genot van hun gratis biertjes honderduit. De heer Eric Lücke directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht opende de avond en gaf ook Herbert Raat (VVD) wethouder A9 het woord. Daarna tapten zij samen een biertje aan de leuk opgebouwde bar met aan weerszijden orgelpijpen van het vroegere Annakerkorgel. Behalve bier heeft de redactie van Amstelveenweb geen lederhosen (traditionele leren broek) en dirndls (traditionele Beiers/Oostenrijkse klederdracht) in Proeflokaal ANNA mogen zien, maar wie weet komen de bezoekers straks in de klassieke klederdracht naar de eerste biertempel van Amstelveen. Hopelijk wordt Proeflokaal ANNA in de toekomst ook zo goed bezocht als deze openingsavond. Hou het nieuws in de gaten, want eind november zal ANNA vaker te bezoeken zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De stand van Wispe, de bierbrouwers uit Weesp


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Rein Schurink voormalige gemeentesecretaris van Amstelveen wordt zichtbaar betoverd door Edwin van der Waal, raadslid van D66-Amstelveen, of komt het door het bier?


St. Annakerk
Op 4 augustus 1924 werd de Annaparochie officieel opgericht en kon met de bouw van de kerk worden begonnen. De architecten J. Hendriks en N. Beers kregen opdracht tot het maken van een ontwerp voor de parochiekerk. Op 23 augustus 1928 wijdde Mgr. Joannes Aengenent, de bisschop van het bisdom Haarlem, de kerk in. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de kerk intact, zij het dat de kerkklokken (Petrus en Johannes) in beslag werden genomen door de Duitse bezetters. Deze zijn later vervangen. Op zondag ochtend 8 mei 2011 om 10 uur, vond de laatste eucharistieviering in de kerk plaats na 83 jaar ritueel. De dienst werd geleid door Mgr. dr. Jozef Marianus Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een enorme kachel verwarmt de grote zaal en dat was vroeger een beetje anders. Onder op de foto zijn de pinapparaten van de Rabobank te zien waar de bezoekers munten konden kopen om het bier, of wijn te betalen, nadat zij hun gratis proeverijbonnetjes al hadden uitgegegeven.


De kerk inclusief parochiehuis werd in 2013 door het kerkbestuur verkocht aan Rijkswaterstaat, tegenwoordig het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, omdat de grond nodig was voor de verbreding van de rijksweg A9. Na jaren onderhandelen kon Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu in de naam van de Staat der Nederlanden het document ondertekenen op 10 maart 2014 in de St. Annakerk en het ministerie werd de eigenaar van het kerkgebouw. De afgelopen jaren werd het gebouw door het ministerie verhuurd aan een kerkgenootschap uit Amsterdam Zuidoost. Dit huurcontract liep in maart 2017 af en het werd niet verlengd. Uiteindelijk bleek, dat het kerkgebouw bij verbreding van de A9 kan blijven bestaan en alleen het parochiehuis zal worden gesloopt. Dus…..

'Een lege kerk. Pal naast de snelweg. Wat moet je ermee? De ondernemers van Heem Locaties en De Naeckte Brouwers hadden wel een idee. Stap voor stap komt Anna tot leven' – meldde de Rabobank Amstel en Vecht in hun magazine van Dichterbij nummer 3-2017. Nu krijgt de kerk een tweede leven, omdat bierbrouwers De Naeckte Brouwers uit Amstelveen en Heem Locaties VOF in Amstelveen (voorheen Heemparkhuisjes) er iets moois van gaan maken. Een locatie, waar alles kan, een plek die mensen verbindt, met de zegen van de burgemeester en Rijkswaterstaat! Op de plaats waar vroeger het kerkaltaar stond wordt een tweede bierbrouwerij van De Naeckte Brouwers gebouwd, want door hun succes is de brouwerij in Bovenkerk te krap geworden. Erwin van der Laan (Heem Locaties) vertelde dat de rode draad verbinding is. 'Daar kun je van alles bij bedenken: een koffie-uurtje voor ouderen, een taalcafé, een podium voor singer-songwriters, een zaal voor kamermuziek, kleinkunst, exposities en feesten.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het is een bierfeest, maar het is duidelijk, dat niet iedereen van bier houdt


Crowdfunding
Door de deelnemende brouwerijen en Heem Locaties werd ook een crowdfunding-actie met de naam Anna Proeflokaal opgestart met het doel geld inzamelen voor brouwerij, proeflokaal, expositieruimte, muziekpodium en locatieverhuur. Er is een bedrag van tussen de 300.000 - 400.000 euro nodig om hun plan te realiseren. Wat staat daar tegenover: de funder kan meebouwen aan de leukste ontmoetingsplek van Amstelveen! Zij krijgen daar natuurlijk iets voor terug: 10% rente uitbetaald in natura. Want elk jaar ontvangen ze een voucher van Naeckte Brouwers bier, te besteden in het ANNA proeflokaal. Boven de 1.000,- euro kunnen de investeerders er ook voor kiezen de rente in flesjes mee naar huis te nemen. De looptijd van de lening is maximaal 5 jaar. Meedoen is simpel: ga naar www.anna-amstelveen.nl/funding

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De heer Eric Lücke directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht opent officieel het bierfest en vraagt een grote applaus voor alle medewerkers die hier heel hard hebben gewerkt om deze opening te kunnen realiseren.


Investeringen
Waarvoor is bedrag van 3 - 4 ton nodig? Sinds de kerk is gekocht door Rijkswaterstaat en daarna verhuurd, is er weinig onderhoud gepleegd. De buitenkant is en blijft de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, zoals o.a. het verhelpen van lekkages als gevolg van missende leien en loodwerk aan het dak. Maar de deelnemers zullen investeringen moeten doen in het verbeteren van veiligheid, water en elektra, verwarming en akoestiek. Ze hebben ruimte nodig voor een proeflokaal, vergaderruimtes en voor culturele en maatschappelijke activiteiten. Die ruimtes zullen gebouwd en ingericht moeten worden. Dus een bar, koelcel en keuken met diverse apparatuur, tafels en stoelen, audio en video apparatuur, divers leidingwerk en toiletten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat (VVD) wethouder A9 steunde vanaf het begin het Annakerk-project. Hij bedankt alle medewerkers voor het geleverde werk en zei: 'Het is nu het begin van een nieuwe Amstelveense cultuur en horeca en dat gaan wij vanavond vieren!'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Erwin van der Laan van Heem Locaties VOF, één van de initiatiefnemers, is naar voren geroepen door Eric Lücke directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht en Herbert Raat (VVD) wethouder A9


Het meeste geld is nodig voor de brouwerij. Op het voormalige altaar komt een stalen platform, waarop 3 brouwketels en 8 gist/ lager tanks komen. In de kelder komt ruimte voor bottelen, etiketteren en opslag. Deze ruimte dient helemaal opgeknapt te worden inclusief leidingwerk. Om de investeringen laag te houden proberen ze spullen ook goedkoop te krijgen: gratis als gift, of sponsoring, via Marktplaats, of veilingen. Het geld wordt verdiend door 21 tapkranen te installeren voor bier uit eigen brouwerij en andere bieren te verkopen, maar ook thee, koffie en wijn, zaalverhuur voor vergaderingen, presentaties, feesten en partijen, rondleidingen, bier/wijn/ spijs proeverijen, exposities, muziekoptredens, lezingen organiseren. Er wordt begonnen met borrel-hap en dat wordt later uitgebreid met daghap en klein kaart en met hulp van cateraars is nog veel meer mogelijk. Dus plannen genoeg. Lees ook: financiële onderbouwing voor de investeringen. Klik hier om deze PDF (3 pagina’s) te downloaden.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Wethouder Herbert Raat (VVD) en Eric Lücke proberen bier te tappen bij De Naeckte Brouwers, maar het fust bier was al leeg, dus hier poseren de heren alleen voor de fotografen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Er is een hoek ingericht voor The Roastary met gegrilde kippen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Eveline van der Horst, Marri-Anne Koudijs en haar man Ger Overmars waren natuurlijk ook op bezoek bij Anna. Ger is nog nooit in de Annakerk geweest, dus hij krijgt nu de tijd om bezoekjes in te halen. Dit geldt voor veel Amstelveners, zoals bleek tijdens gesprekken in de loop van de avond!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De honderden bezoekers van het bierfeest genieten van de nieuwe uitgaansmogelijkheid in Amstelveen




Bierfest in München
Het grote voorbeeld voor alle copycats wat bierfeesten betreft is natuurlijk het bierfeest in München dat sinds 1810 elk jaar in oktober plaatsvindt op de Theresienwiese in de Beierse hoofdstad München, dus al 207 jaar lang. Het evenement wordt georganiseerd door de gemeente München (afdeling Werkgelegenheid en Economie). Voor het Oktoberfest brouwen sommige brouwerijen in München een speciaal bier voor het Oktoberfest, dat minstens 13,5% wort moet bevatten (wort is de suikerrijke, waterige oplossing die een tussenproduct vormt in de bereiding van bier, whisky, jenever en andere alcoholische dranken op basis van granen) en ongeveer 5,8% tot 6,4% alcohol moet bevatten. Het Oktoberfest genereert een gemiddelde jaaromzet van één miljard euro over de twee weken. Dus het is niet zo gek idee om ook in Amstelveen in ANNA jaarlijks een bierfeest te organiseren, want als de mensen bier drinken, willen ze ook wat hapjes en is een flinke omzet gegarandeerd!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen