Bijgewerkt: 14 april 2024

De Gordel van Smaragd
Ella van de Ven - 2007

Foto's -> Kunstwerken -> Gordel van Smaragd

De Gordel van SmaragdElla van de Ven
Zorgvlied Gordel van Smaragd   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het monument de Gordel van Smaragd op de begraafplaats Zorgvlied

Op zaterdag 8 december 2007 om 14.30 uur is op begraafplaats Zorgvlied het monument “Gordel van Smaragd” ingewijd met aarde ingevlogen uit Indonesië. Het bronzen monument is een ontwerp van beeldhouwer Ella van de Ven. De onthulling vond plaats tijdens een uitgebreide plechtigheid met onder meer een optreden van Wieteke van Dort, toespraken van wethouder Remco Pols, van de gemeente Amstelveen en Ankie Werner namens de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië te Amstelveen. De onthulling werd afgesloten met een rijsttafel voor alle aanwezigen. Zie het hele verhaal bij Zorgvlied - Gordel van Smaragd

Het monument siert het asstrooiveld dat speciaal is aangelegd voor mensen die zich door geboorte, afkomst of gevoel, verbonden weten met Nederlands-Indië en met Indonesië. Het verlangen naar de klanken en geuren van Nederlands-Indië, naar de geboortegrond van toen, is tijdens de inwijding vertolkt door Wieteke van Dort met haar lied “Aarde van Java”. Het monument is een initiatief van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië die jaarlijks op 14 augustus de herdenking bij het Indiëmonument in het Broersepark te Amstelveen organiseert. De heer Diazoni, voorzitter van deze Stichting, overhandigde na de toespraak van mede-bestuurslid A. Werner, de schaal met ingevlogen aarde aan wethouder  Pols van de Gemeente Amstelveen. De laatste zal als eerste met deze aarde de grond van het asstrooiveld wijden. De Bond van Wapenbroeders vormde de erewacht bij deze plechtigheid.

Zorgvlied Gordel van Smaragd   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het linkerdeel van het monument met de gestyleerde kaart van de Gordel van Smaragd


Zorgvlied Gordel van Smaragd   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het Indië monument in kleine uitvoering
De tekst op het monument luidt:
’n spiegel
het verleden
de toekomst
weerspiegeling
wij waren er
wij zijn hier
heden
tezamen
bijeen


Zorgvlied Gordel van Smaragd   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het beeldhouwwerk van Ella van de Ven dichterbij


Zorgvlied Indie strooiveld Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het asstrooiveld in Zorgvlied met het monument de Gordel van Smaragd

De grafruimte is ongeveer drie bij acht meter groot en wordt omsloten door een prachtig bronzen hekwerk uit eind 1800. De bijbehorende paaltjes zijn ge­maakt van de zeldzame steensoort Diabas. Deze steen is van origine Duits en heeft een prachtige pastelgroene/grijze kleur. Ella van de Ven ontwierp de twee bronzen plateaus met reliëf, met op het ene plateau de tekst die ook op het Indië monument in het Broersepark is te vinden met daarop een klein model van het monument in het park. Op het andere plateau is de landkaart van Indonesië afgebeeld en een bronzen schaal, waaronder de opening van de askelders is te vinden. De uitgestrooide as komt terecht op gele aarde, afkomstig uit Poetjak bij Jakarta en rode aarde uit de vulkanische omgeving van Bandung. De aarde werd speciaal overgevlogen uit Indonesië.
Dit monument, de Gordel van Smaragd, is wat men in het Engels noemt “a labour of love”; een werk van liefde, van gezamenlijkheid. Van liefde voor het land, van liefde voor de herinneringen, van liefde voor de overledene wiens as hier nu in dit monument gewijd met Indische aarde kan liggen, en van liefde voor de nabestaanden die bloemen kunnen leggen op een herkenbare plaats waar heden en verleden tezamen komen. De cirkel van leven en dood, van voortleven in liefde en van voortleven in herinnering is met dit monument rond gekomen.

Lees voor meer informatie over de kunstenares bij Ella van de Ven.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken