Bijgewerkt: 22 april 2024

De Dandy
Kurt Laurenz Metzler - 1980

Foto's -> Kunstwerken -> De Dandy

De DandyKurt Laurenz Metzler
(Foto Amstelveenweb.com - 1980)

Het beeld 'Dandy' met zijn hond van de Zwitserse beeldhouwer Kurt Laurenz Metzler. Dit beeld stond voor Restaurant-Café Centraal tot de jaren 1980. Het was voor meningeen een ontmoetingspunt om af te spreken, alvorens te gaan winkelen.

Café Plein 1960 moest in 1980 plaats maken voor het Cobra Museum. Het beeld stond ongeveer waar zich nu de fontein van Karel Appel staat. In 2009 kreeg de 'Dandy' een plekje op Begraafplaats Zorgvlied. In oktober 2015 meldde de gemeente Amstelveen dat het beeld weer terug ou komen naar de stad.

Dandy
(Foto Amstelveenweb collectie - 2009)

Het beeld 'Dandy' met hond op begraafplaats Zorgvlied


En eindelijk is het zover. Twee jaar na de uitspraak van de gemeente in oktober 2015, staat de 'Dandy' sinds oktober 2017 in het grasperk naast de Dorpskerk in het Oude Dorp van Amstelveen. Na alle rondzwervingen heeft het beeld eindelijk weer een vaste stek gekregen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De 'Dandy' is op het Dorpsplein van Amstelveen aangekomen op 5 oktober 2017. Onder zijn stoel ligt ook zijn hond, maar die is bijna groen geworden, dus heeft nog een 'schoonspuitbeurtje' nodig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Na de plaatsing van de 'Dandy' met zijn hondje op zijn locatie naast de Dorpskerk, kreeg hij een schoonspuitbeurtje en zit nu heerlijk relaxt onder de larix naar de mensen te kijken.


Kurt Laurenz Metzler (geboren in 1941 in Balgach, St. Gallen), zijn handtekening "KLM". Hij is een Zwitserse beeldhouwer en zijn kunst is belangrijk in de vormgeving van openbare plaatsen, zijn sculpturen bevinden zich vooral in de openbare ruimte.Metzler werkte al creatief op school met hout en karton en wenste een toekomst als kunstenaar. Hij verloor zijn vader op 12-jarige leeftijd en groeide daardoor op met zijn oom, de schilder Florian Metzler. Omdat Metzler's moeder het beroep van beeldhouwer als te onzeker beschouwde, probeerde hij aanvankelijk tekenaar - architectonisch rapporteur, decorateur en fotograaf te worden. In 1958 schreef hij zich niettemin in bij de Schule für Gestaltung een artistieke school in Zürich. Daar ontmoette hij artiesten als Willy Wimpfheimer en Hansruedi Giger, die hij tot op de dag van vandaag aan zijn vrienden rekent. In 1963 behaalde hij zijn diploma steensculptuur. In 1964 studeerde hij in Berlijn en maakte zijn eerste reis naar de Verenigde Staten, waar hij een jaar in New York verbleef en in de jaren zeventig verschillende tentoonstellingen had. De inspiratie voor de gekleurde versie van zijn grootschalige sculpturen komt voort uit deze periode en uit de Pop Art beweging. In New York kwam Metzler in contact met Jim Dine, Larry Rivers en Hans van de Bovenkamp.
Bron: Wikipedia

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken