Bijgewerkt: 28 februari 2024

151 - Vakkleding Gebr.Faber - 1958

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

151 - Vakkleding Gebr.Faber
(Foto Amstelveenweb.com )

Advertentie van de FA Gebr. Faber uit Adresboek Nieuwer-Amstel van 1958-1959

Amstelveen
(Foto: Stevab collectie - 2009)

Winkelpand in de jaren 1930 met op nr 151: P.Faber - Textiel, broeken en vakkleding
en op nummer 153: J.J.W.van Es. De panden zijn in 1924 gebouwd.


Historie pand 151 en 153
Winkelpand nummer 151 was eigendom van dhr J.H.Landwehr, met een 'manufacturenzaak'. Achter het pand bevond zich een atelier, waar vooral verpleegsterskleding werd gemaakt. Het atelier is in 1970 gesloopt.
Dhr Faber nam het pand in 1950 over, waarna hij er in 1971 tot 1972 een uitbouw aan liet maken.

Winkelpand nummer 153 was van de familie H. Hendrikse en was van oorsprong een melkslijterij. De familie verhuisde later naar de Karselaan.

De familie J.J.W. van Es runde daarna in het pand met een banketbakkerij. Deze bakkerij werd in de nacht van 4 op 5 december 1956 door brand verwoest. De bakkerij, of wat er toen van over was, was op dat moment een bouwval en werd gesloopt. Er waren bouwtekeningen gemaakt voor een nieuwe uitbouw dienend als opslag, maar die plannen zijn nooit gerealiseerd. De bovenwoningen zijn in de loop der tijd ook verbouwd en er werd een doorgang gemaakt tussen de beide boven woningen.

Toen de banketbakkerij haar deuren sloot richtte de familie Koops in juni 1968 een Oosterse Toko in. Deze heeft bestaan tot april 1973. Dhr Faber van nummer 151 kocht het pand en ging naast bedrijfskleding ook campingsportartikelen verkopen.

Eind december 1994 sloot dhr Faber de deuren van zijn winkel waar hij 59 jaar textiel, bedrijfskleding en campingsport artikelen had verkocht. Helaas overleed hij een half jaar later, in juni 1995.
AFFICHE VAN DE 'OPHEFFING TOTALE LEEGVERKOOP'
Vrijdag 21 oktober 1994 begint om 9 uur bij FABER de totale leegverkoop van de hele winkelvoorraad wegens opheffing van de zaak. Na 59 jaren werken met de inkoop en verkoop van moderne kwaliteit textiel tegen betaalbare prijzen, houden wij het nu voor gezien. U kunt nu nog profiteren. Al onze, bij zovele Amstellanders bekende kwaliteitsartikelen, zoals Jansen&Tilanus en Conta ondergoed, Terlenka pantalons, alle soorten vakkleding, Kunert panty's en sokken, doorgeweven ruit -en streep- overhemden, truien, Bram's Paris spijkerbroeken, 'Amstelveen' baddoeken, enz. enz. gaan nu met een flinke prijskorting de deur uit.

Doe uw voordeel met deze gelegenheid! Wat gaat u verdienen vanwege onze leegverkoop? Een voorbeeld: u koopt uit de winkelvoorraad voor ƒ 68,50, maar wij rekenen u slechts ƒ 47,95. Dat voordeel heeft u nu alleen wegens onze leegverkoop!

Onze, bij zo velen bekende Terlenka pantalons, kosten nog steeds slechts ƒ 64,50. Daar betaalt u nu maar ƒ 45,15 voor. Wij gunnen de reeds honderden tevreden dragers van onze Terlenka pantalons dit voordeel van harte. Laten wij nu duidelijk zijn. U koopt vanaf vrijdag 21 oktober vanwege de speciale 'leegverkoop' artikelen, bijvoorbeeld voor totaal ƒ 90,- en u betaalt ons aan de kassa hiervoor maar ƒ 63,-. Een korting van wel 30 procent bij de Fa. Gebr. Faber
Amsterdamseweg 151-153
Amstelveen
za. 9-17 uur / di. t/m vr.9-18 uur

Amsterdamseweg Amstelveen
(Stevab - 2009)

De Amsterdamseweg in de jaren rond 1930


Historie van StevaB
In 1996 werd het winkelgedeelte Amsterdamse weg 151-153, door de echtgenote van Faber, verhuurd aan de firma StevaB, die op 25 mei 1996 haar deuren voor het eerst opende

Elektronica zaak Stevab heeft sinds haar bestaan een uitstekende naam opgebouwd. Want Stevab is voor veel Amstelveners die handige winkel waar ze 'alles' hebben: van kabels en stekkers tot stofzakken en batterijtjes. Daarbij repareert en verkoopt Stevab huishoudelijke apparatuur en is ook discomateriaal te huur en te koop. Zij leveren ook computers op maat. De klant geeft aan wat hij wil - en Stevab zet het in elkaar' zegt eigenaar Stevens van Abbe (waar de naam Stevab van afkomstig is). Vanwege het eerste lustrum in 2001 kregen alle klanten een blocnote cadeau en tijdens de braderie van dat lustrumjaar had men enkele aanbiedingen.
Het team van Stevab bestond toen uit Frederik de Vries, Peter Eigenhuis en André Stevens van Abbe, bedrijfsleider.

Stevab Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

StevaB aan de Amsterdamseweg 151

Aan het roer stond (en staat anno 2009 nog steeds) André Stevens van Abbe, dhr Tolsma was verkoper, reparateur en computerman en na enkele maanden kwam er een parttime medewerker bij, dhr Eigenhuis. In 1998 komt daar nog dhr F. de Vries bij, die als vrijwilliger het team kwam versterken. Een jaar later wordt dhr Eigenhuis in vaste dienst genomen, dit vanwege de vraag naar een handige klusjesman. Weer een jaar later krijgt dhr de Vries een vaste aanstelling. Het StevaB team neemt in maart 2001 afscheid van dhr Tolsma die het StevaB-team verlaat. In maart 2002 echter komt dhr Tolsma weer terug voor een aantal dagen in de week. Dat kwam goed uit omdat dhr Eigenhuis zich per 1 mei 2002 uit het StevaB-team moest terug trekken wegens omstandigheden. Na een stageperiode werd in mei 2003 dhr S. Krakkai als parttime medewerker voor de zaterdagen in dienst genomen en het jaar daarop werd Willy Pietersz ook als parttimer in dienst genomen, ook voor de zaterdagen. In januari 2004 werd dhr de Vries de 2de pijler van StevaB.

Het tweede lustrum werd gevierd in mei 2006 en werd door StevaB gekenmerkt door de uitgifte van een jubileum trommeltje. Op 1 augustus 2008 verliet dhr Krakkai het StevaB-team omdat hij met een eigen bedrijfje begon. Een half jaar later vertok zeer tegen de zin van het vaste team Willy. Hij had een drukke studie, medische elektronica, waar hij zich volledig op wilde concentreren.

Een hoogtepunt was 25 februari 2009, toen VOF StevaB eigenaar werd van het pand 151-153 o.l.v. de heren André Stevens van Abbe en Freek de Vries. Nu het geen huurpand meer betrof heeft men in het tweede kwartaal van 2009 het pand inwendig gerenoveerd.
Met dank aan Bob Faber voor de historieverhalen

Stevab Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2022)

StevaB in 2022 moet eigenlijk sluiten omdat het pand instabiel is geworden


Stevab Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2022)

StevaB met in beeld de palen die het gebouw stutten
Wanneer het pand haar deuren gaat sluiten is anno maart 2023 nog onduidelijk


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten