Bijgewerkt: 14 juli 2024

416 - HoRo Kantoorboekhandel - 1962

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

416 - HoRo Kantoorboekhandel
(Foto Amstelveenweb collectie - 2017)

Advertentie uit Adresboek Nieuwer-Amstel 1962-1963 van de Boek- en Kantoorboekhandel HoRo

De kantoorboekhandel bevond zich in eerste instantie aan Laanhorn 2 en de was eigendom van het echtpaar Pieron, Map en Cristiaan. Pas begin jaren 60 van de vorige eeuw verhuisde de zaak naar de nieuwbouw aan de Amsterdamseweg op nr 416.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Cristiaan Pieron

Cristiaan (Kik) Pieron - verzetsheld (* 05-08-1909 in Amsterdam en † 27-05-1945 in Frieng Stadtkreis
Toen de kantoorboekhandel zich nog aan Laanhorn 2 bevond kwam de heer van Waayen uit de Oosterhoutlaan, regelmatig een praatje maken met het echtpaar Pieron. Hij was een handelaar in ruwe wol maar door de oorlog waren zijn buitenlandse contacten in Australië en Engeland verbroken. Toen er eens geen klanten waren vertelde van Waayen aan Pieron dat hij in een organisatie zat die Nederlandse jongens hielp om weg te komen naar Engeland en vroeg of Cristiaan, ook wel Kik genoemd hem wilde helpen. Dat wilde Kik wel en gesteund door zijn echtgenote Map begon hij zijn eigen kracht te geven aan die organisatie. Het Amstelveens Weekblad schreef na de oorlog op 22 juni 1945 over hem: 'Op het oog leek hij wat stil en eerder de man van het rustige bespiegelende leven dan de man van de daad. Doch inwendig laaide een vuur, dat hem uitdreef tot het daadwerkelijke verzet. Wie met hem sprak, direct na de meidagen van 1940 bemerkte spoedig iets van dat laaiend vuur'. Zo werd zijn huis was in de Tweede Wereldoorlog het centrum van verzet waar onder meer de plannen werden besproken voor een organisatie die later od genoemd zou worden. Over Pierons bemoeienis met de od is verder niks bekend, wel over zijn werk voor de spionagelijn. Het viel niet mee er was geen enkel voorbeeld, de groep Van Waayen was de eerste in de streek die zich voor zover ze wisten met deze dingen bezighield. De besprekingen werden bij de Pierons thuis gevoerd overdag want door de winkel viel het niet op dat er meer mensen in en uit liepen.

In de buurt van de Pierons woonden vrienden, Bobby en Mies Roosenboom, schoonzoon en dochter van de bekende fotograaf Merkelbach. Een andere Merkelbach schoonzoon werkte bij de afdeling vliegtuigbouw van de Fokkerfabrieken. Toen er tekeningen van vliegtuigen naar Londen gesmokkeld moesten worden gingen die mee op de vluchtlijn. Bij de groep voegde zich tenslotte ook Bert van Wijk, een neef van Kik Pieron. In 1941 werd Pieron door verraad gearresteerd en veroordeeld tot levenslang tuchthuis. In 1945 werd hij door de Amerikanen bevrijd, maar stierf aan algehele uitputting.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Strafnummer in boekje van Pieron waarin zijn strafnummer staat en tevens heel vaag Spionage

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Halsketting met strafnummer van Pieron. Na zijn overlijden werd dit naar Amstelveen gezonden


Bron: Jaren van Verduistering - Tiny Visser

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten