Bijgewerkt: 25 juli 2024

104a - De Dikkerd - 1950

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

104a - De Dikkerd
(Bron: Ansichtkaart Gemeentearchief Amstelveen - 1950)

Panoramafoto met op de voorgrond de Dikkerd met daarachter het Broerse Park

Molen de Dikkerd werd in 1672 gebouwd en werd oorspronkelijk gebruikt voor de polderbemaling en later als korenmolen. Vervolgens werd hij verplaatst naar de zaanstreek waar hij als houtzaagmolen/balkenzaagmolen dienst deed. In 1891 werd de molen gesloopt en opgekocht de heer Gijsbertus Johannes van der Sluijs. Deze liet de molen in Amstelveen weer opbouwen en in 1896 werd de molen, nu wel de Dikkert met een t, weer in gebruik genomen als korenmolen. In 1929 raakte de molen in onbruik en begon langzaam te vervallen en tien jaar later, in 1939-1940 werd de molen gerestaureerd, maar na de Tweede Wereldoorlog was het echter gedaan met het malen op de molen. Na wederom een periode van verval werden in 1957 staart en gevlucht verwijderd.

Dikkerd
(Ansichtkaart van molen de Dikkerd)

De Dikkerd in 1910, toen nog met een d aan het eind geschreven, gezien vanaf de Molenweg en
vermoedelijk nog gebruikt werd als korenmolen


Dikkerd
(Ansichtkaart van molen de Dikkerd ook anno 1910)

Achter de Dikkerd was het nog weiland, waar in later tijden het Broerse Park werd aangelegd


Dikkerd
(Ansichtkaart van molen de Dikkerd anno 1910)

De Dikkerd werd toen nog met een d aan het eind geschreven, links de Amsterdamseweg


Dikkerd
(Ansichtkaart van molen de Dikkerd anno 1944)


Dikkerd
(Foto Amstelveenweb collectie - 2017)

Advertentie uit Adresboek Nieuwer-Amstel 1962-1963 van de Graanmaalderij Jac. Heemskerk en Zn


Dikkerd
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

De Dikkerd in 1964, toen de molen in verval raakte


In 1965 werd de molen weer opgeknapt waarbij het gangwerk van de molen verloren ging, maar werd uitwendig wel gerestaureerd. Dit alles was voltooid in 1966 en werd de Dikerd in gebruik genomen als restaurant. In 1984 werd de molen echter weer onttakeld en in 1991 volgde een nieuwe restauratie. In 2004 is de molen draaivaardig gerestaureerd en heeft de molen eenmalig gedraaid.

Dikkerd
(Amstelveenweb.com - 1970)

De molen is weer opgeknapt en ingericht als 'Restaurant de Dikkerd'


Dikkerd
(Amstelveenweb.com collectie - 1970)


Inmiddels Restaurant De Dikkert met een T had één Michelinster in de periode 1983-1992 met als Chef-kok in de tijd Arjan van Dijk. Het restaurant ging echter failliet in 1992 en tijdens de afwikkeling van het faillissement werd het restaurant, toen eigendom van Bob Goudsmit, verkocht aan Yen Ho Kai, die het restaurant voortzette.

Jonge Dikkert Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2003)

Close up van restaurant nu met de naam 'Jonge Dikkert'


De molen is als inmiddels een Rijksmonument. De reden hiervoor is dat het gebouw met de twee aangebouwde schuren van algemeen belang is geworden, uit oogpunt van bouwtechnische en historische waarde. Tevens wordt de molen gezien als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen in Nederland, de industriële en plaatselijke geschiedenis

Jonge Dikkert Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2003)

'De Jonge Dikkert'


Toen het molengebouw met bijgebouwen in 2005 als Rijksmonument werd aangemerkt onderging het interieur een metamorfose in samenwerking met de top interieurdesigners. Na jaren in het veel besproken groen de gasten te hebben ontvangen ging de kwast door het restaurant. Niet alleen de kleuren op de muren maar vloer, stoelen, tafels en verlichting ondergingen een gedaante verwisseling. Het bonte imago van Kees Hageman werd vervangen door stoffen van Ralph Lauren en Designers Guild. Praktisch voor de gasten zijn de toiletten van boven naar beneden verplaatst. Ook is de parkeerplaats onderhanden genomen waardoor men gratis en snel kan parkeren naast het restaurant. Restaurant de Jonge Dikkert krijgt al jaren een Michelin 'Bib gourmand' voor haar prijs-kwaliteit verhouding.

Wat is een Michelin Bib Gourmand?
Er wordt soms gedacht dat een Bib Gourmand een voorloper is van een ster. Maar dat is niet altijd zo. Een Bib Gourmand is een prijs/ kwaliteitsmenu dat niet boven de 33 euro gaat, meestal regionaal gebonden, er moet altijd geserveerd worden en het moet een bedrijf zijn waar je alle dagen binnen kunt lopen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten