Bijgewerkt: 12 juni 2024

886 - Bakkerij 'de Boschrand' - 1917

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

886 - Bakkerij 'de Boschrand'
(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA)
Brood- en Banketbakker Klaas Smit

De foto is genomen rond 1917 aan de Amstelveenseweg t/o de van Nijenrodeweg. In de deuropening van de kruidenier annex bakkerszaak (Amstelveensche Weitebroodbakkerij *) staat het echtpaar Smit-Pisuisse: Klaas en echtgenote Lenie (Helena) met hun 6 kinderen, waaronder het kleinste ventje Cor die later met zijn 3 broers de bakkerij overnam. Naast de deur staat het dienstmeisje met voor zich Annie Smit, een zusje van Wim Smit die de bijnaam 'Bulletje' had. Zij waren de kinderen van Klaas zijn broer Willem Smit van de smederij. 'Bulletje' had later de garage W.W. Smit eerst met motorfietsen, later ook met auto's.

De Familie Smit is zeer uitgebreid en diverse leden van de familie kozen voor het vak van brood- en banketbakker. Hieronder staat over drie van hen een verhaal, mede dankzij Cor Smit (1939) die diverse verhalen aanvulde, waardoor bij Amstelveenweb de link kon worden gelegd tussen de drie bakkerijen Smit.


(Bron: Amstelveenweb)

Cor (Cornelis Servaas) Smit vertelt het verhaal over zijn grootvader Klaas en vader Cor van Brood- en Banketbakkerij Smit

De eerste steen van het dubbele pand werd vermoedelijk in 1906 gelegd. Boven de etalage van de winkel hangt een bord met daarop geschreven dat er zowel bruin brood, als boter en kaas te verkrijgen zijn. Janus Pauw en Jan Udo waren in dienst bij Klaas Smit en brachten in de Amsterdam en Nieuwer-Amstel het brood rond met paard en wagen en op de bakfiets. In 1921 werd aan de zuidkant van Amsterdam de gemeentegrens ten koste van Nieuwer-Amstel opgeschoven tot aan de Kalfjeslaan. Helena Smit - Pisuisse trok enige tijd na het overlijden van haar echtgenoot Klaas († 1937) met haar minderjarige jongste dochter Lenie in bij haar oudste dochter Annie op nummer 731. De bovenverdieping van haar huis was geheel ingericht voor bewoning: een woonkamer, twee slaapkamers een keuken en balkon.

(*) In Amsterdam en omgeving wilde men graag Amstelveensch Weitebrood afnemen, omdat de mensen van mening waren dat het door de dorpsbakkers zelf geknede weitebrood met veel meer zorg werd bereid dan dezelfde broodsoort in Amsterdam

Het woonhuis/winkelpand op nr 886 werd voor de Tweede Wereldoorlog onteigend door de gemeente Amsterdam. Pas na deze oorlog werd het gesloopt voor de huidige brede hoofdingang van het Amsterdamse Bos (t/o de Nijenrodeweg). De oude toegang via de ophaalbrug (Jacob Heinenbrug) over de Hoornsloot liet dat niet toe, doordat het stroomhuisje niet verplaatst kon worden.


(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr rond 1930?)

De ansichtkaart toont de Amstelveenseweg genomen richting Amstelveen, waar rechts niet in beeld de brood- en banketzaak van Klaas Smit was. De ansichtkaart is geplaatst om de seniore Amstelvener een idee te geven waar het ongeveer was. Er waren veel winkels zoals de rookwarenwinkel van Stakelbeek de groentezaak van Fonteyn waar de deken Boekhorst zijn boodschappen deed en aan het eind van de weg, het pand met het puntdak was de vee- en kipvoeder zaak van Joop Rutte. Als je bij het hekje op de foto links af ging kwam je bij de luciferfabriek. Aan het eind van het huizenblok op de ansichtkaart is het puntdak (nr 767) te zien. Daarnaast had Rutte nog een woonhuis aangebouwd (nr 767-1)en daar om de hoek lopend, kwam men bij de volkstuintjes die zich achter de rij huizen van Fonteyn en Rutte bevonden. Daar werd ook wel gewoond door onder andere werkeloze gezinnen.


(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr - Ansichtkaart)

Kinderen van Klaas en Helena Smit-Pisuisse: het jongste meisje Helena Jorina (Lena) en haar zussen Johanna (Annie) en Riekjen (Riek) en de jongens Ab, Klaas, Paul en Cor die helemaal rechts zit(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr - 1939)

Bladzijde uit het trouwboekje van Cor met zijn Willij......(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr - 1939)

...... en de foto van het bruidspaar Smit(Bron: Zorgcentrum Aelsmeer - Amstelveenweb.com - foto uit 2014)

Korenmolen de Leeuw in de Zijdstraat nr 28 te Aalsmeer
Cor jr vertelde dat ze tijdens de oorlog de balen meel bij de molen ophaalden met paard en wagen en dan reden er soms mensen mee wegens gebrek aan openbaar vervoer. Na de oorlog werden de balen meel weer per vrachtauto naar de bakkerij gebracht.


(Bron: Foto uit 1952 - Particuliere Collectie Cor Smit jr)

Pasfoto van Cor Smit sr


Jan van den Berg reed de bakkerswaren rond met paard en wagen, maar ook Cor ging in het begin nog de stad in met paard en wagen, maar dat mocht niet eerder dan 10 uur van de gemeente. In Amsterdam was het rijden met paard en wagen soms lastig, want als een tram reed, voelde het paard de elektrische lading en wilde niet meer lopen. Zodra de tram weer stilstond, liep het paard weer door.


(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr - foto uit 1940)

De kleine Cor Smit jr rond 1940 op de toen nog Amstelveenscheweg(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr - foto uit 1948)

Het brood werd nog met paard en wagen rondgebracht. Op de foto staan bij paard en wagen: de knechten Frans Botterman en Bram Molleman met in hun midden bakker Cor Smit sr

De woonkamer en keuken waren achter de winkel en boven de slaapkamers. Op het erf achter het huis bevond zich de bakkerij. Naast de winkel stonden twee houten huisjes die in later tijden verzakten en lagen een stuk dieper toen de weg vanwege het grondwater werd opgehoogd en geteerd. (zie foto hierboven). Kopjes en soepborden konden maar halfvol worden opgeschept anders liepen zij over. In het meest rechtse huisje op nr. 882 woonden Fietje ?Buur? en Hendrik (Bert) Spijker. Gekscherend werden zij wel Josef en Maria genoemd. Hendrik had van die dikke lippen en zag er een beetje clownesk uit. Hij was geliefd door de kinderen voor zijn ?vieze? moppen die hij zo smaakvol kon vertellen. Fietje en Hendrik maakten voor de bakkerij de borstplaat en pelden de amandelen voor het maken van spijs voor de banketletters. Tussen hen en de winkel woonde op nr. 884 de op één na oudste zoon van Klaas, namelijk Albert (Ab) Smit en zijn vrouw Lijntje van der Stad.


(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA foto uit 1952)

Voor de toonbank staan links zoon Cor jr (Cornelis Servaas ? 1939) en de één na oudste zoon Klaas (1940) en achter de toonbank staan Bakker Ab, zoon van Klaas sr met schoonzus Wil (Willij C. Smit-Bosch) samen met Rina,
dochter van het echtpaar Anton en Annie Wildschut-Smit(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr - foto uit 1952)

Foto als hiervoor, waarbij de kinderen nu naar de fotograaf kijken


Vier zonen van Klaas Smit, namelijk Ab, Cor, Paul en Klaas namen het bedrijf over in 1941. Ab bakte in de bakkerij samen met zijn broer Paul. De ?levensmiddelen? winkel werd voortgezet door de gebroeders Ab en Cor Smit nadat de broers Klaas in 1947 en Paul 1948 emigreerden naar Australië. Ab stond 's morgens om 4 uur al het brood, de cadetten en puntbroodjes, spritsen, janhagel en met de feestdagen speculaas en banketletters te bakken. Rond een uur of 6 kwam zijn broer Cor die even in de bakkerij meehielp, daarna de schappen in de winkel vulde met vers brood en vervolgens in Amsterdam het brood bezorgde. Eenmaal terug uit de broodwijk leidde hij de kruidenier oftewel 'levensmiddelenwinkel' samen met Rina het winkelmeisje.


(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA - foto uit 1952)

Links de bakkersknecht voor het rondbrengen van de bestellingen Jan van den Berg, samen met Cor in de winkel(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA - foto uit 1952)

Spreekt voor zich(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA - foto uit 1952)

Jan van den Berg en Cor Smit(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA - foto uit 1952)

'Rangetjes' zoals het snoep van Rang in de volksmond wel werd genoemd(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA - foto uit 1952)

Verse eieren en kaas op de toonbank

De smederij naast het bakkerspand werd gebruikt als toonzaal-winkel voor motoren en het woonhuis dat Ab verliet werd toen tijdelijk gebruikt voor de opslag van motoren van de neven Wim (Bulletje) en Cor Smit die onvoldoende plaats hadden in de toonzaal. Enige tijd later is het huisje met motoren en al in vlammen opgegaan. In 1962 moest de familie het pand aan de Amstelveenseweg 886 verlaten, aangezien de gemeente een aantal huizen aldaar wilde slopen. Albert Smit van de smederij en Ab Smit van de bakkerij verhuisden naar Amsterdam. Cor Smit sr van de bakkerij begon na de verhuizing een broodzaak aan de Van der Hooplaan en liet het brood bakken bij de Ambro broodfabriek in Bovenkerk.


(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

Zomer 1956, Cor sr staat samen met zijn jongste zoon Johan voor de bestelauto genomen vanaf zijn woonhuis Amstelveenscheweg 1112, klaar om in de laatst overgebleven broodwijken van de Amstelveenscheweg, Kalfjeslaan, in de polders en op de Amsteldijk de klanten van brood en dergelijke te voorzien. Door de opkomst van de supermarkten, vele bakkers, melkboeren en groenteboeren waar de mensen hun boodschsppen deden, ging de bezorging aan huis verloren.
In de achtergrond is de St. Augustinuskerk aan de overkant van de Amstelveenscheweg in beeld(Bron: Amstelveenweb - Gemeentearchief NA - foto uit 1962)

Deze foto is van 1962 en het pand is al verlaten, maar de foto is geplaatst om een indruk te geven van het pand en de bakkerij
erachter. In de andere kant van het pand was een smederij-hoefsmid gevestigd, Wim Smit, familie van de bakker.
Bul Smit zette de smederij voort en ging later over op verkoop en reparatie van motorfietsen.(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

Winkelpand aan de Van der Hooplaan nr 170
In de winkel staat Riet Smit-Visser, echtgenote van Cor jr die naast haar staat en vader Cor sr rechts(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

De bakkerswinkel heeft ook veel zelfbedieningsartikelen(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

Het bord met oud Hollandsch krentenbrood en boerencake is een lokkertje. Toen de zaak aan de Amstelveenseweg was gehuisvest verkocht bakker Smit deze lekkernij volgens eigen recept, dus ook hier aan de van der Hooplaan kon men het weer kopen. Vandaar de entourage met Hollandse tegeltjes en een bakkersoventje(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

Een foto in de avond genomen toen de decembermaand was aangebroken, dus staat Sint in de etalage(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

Cor sr in de zaak(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

De winkel aan de Van der Hooplaan bestaat in 1972 al weer 10 jaar en Cor sr staat trots voor de zaak
De foto is niet best en in de avond genomen, maar de 10 jaar bordjes zijn wel zichtbaar en daar gaat het om.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten