Bijgewerkt: 15 juni 2024

484-488 - Garage en Showroom van Kleef
deel 2 - 1958

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

484-488 - Garage en Showroom van Kleefdeel 2
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Advertentie uit 1958 van Van Kleef's Automobielbedrijf aan de Amsterdamseweg 484-488

Wim van Kleef vertelde in februari 2019 het verhaal over de lange geschiedenis van
Van Kleef?s Automobielbedrijf.(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Willem (Wim III) van Kleef voor zijn automobielbedrijf Zenith, in de Jacob de Graaflaan nr 2 te Amstelveen

Wim I van Kleef (geb. 1906 in Weesp) woonde aan de Waverstraat te Amsterdam Zuid en had daar een garagebedrijf-verhuurinrichting opgericht vanaf 1 oktober 1924. Later ging hij wonen aan de - in die tijd nog genaamde – Zuider Amstellaan - later Rooseveltlaan nummer 59 te Amsterdam. Van daaruit schreef hij zijn Garagebedrijf-verhuurinrichting automobielen en voorts alles wat daarmede in verband staat in de ruimste zin, bij de Kamer van Koophandel in op 1 januari 1932. Dit bedrijf,
de Studebaker’ garage runde hij in de Waverstraat. Rond 1935 verhuisde hij het bedrijf naar de Middenweg 69 in Amsterdam en ging een partnerschap aan met de heer G. Kuijper. De firmanaam werd Kuijper en van Kleef.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Brief van de KvK van later datum, maar met als datum van vestiging: 1 oktober 1924(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De Studebaker garage in de Waverstraat te Amsterdam


Opa (Wim) en oma Stien van Kleef kregen vijf kinderen: Sjoerd, Wim, Betty, Ben en Tineke. Opa was vrij autoritair en verdiende flink wat geld met zijn bedrijf. Hij nam het niet zo nauw met de huwelijkse echt en veroorloofde zich een vriendin Louise genaamd, afkomstig uit België. Oma Stien wist ervan, want in het begin mocht Louise van Opa gewoon bij het gezin inwonen. Dat vond oma maar niks en uiteindelijk dreigde ze met: ‘zij eruit of ik eruit’! Dus huurde Opa een woninkje voor Louise en bleef haar frequent bezoeken. Zoon Wim werkte bij zijn vader en als die met de auto naar huis reed, zette hij Wim af bij hun moeder Stien en reed zelf door om bij Louise te verblijven. De kinderen kenden haar ook en noemden haar tante Louise.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Willem = Opa = Wim I van Kleef met echtgenote Stien


Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak legden de Duitsers bij alle garages beslag op de auto’s, inboedel, olie en benzine. Opa mocht zijn auto behouden en handelde in van alles wat maar geld opleverde, zowel met de Duitsers als degenen die het konden betalen. Aangezien Opa toch ook wel veel ter bescherming van gevluchte Joodse mensen had gedaan, werd hij door hen na de oorlog vrijgepleit van heulen met de vijand en vrijgesproken. De garagehouders wiens auto’s en inboedel door de Duitsers in beslag waren genomen, kregen compensatie voor de in de oorlog geleden schade, dus ook Opa.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Reclame van Garage-Zenith in de VVV-gids van Nieuwer-Amstel in 1928 van de fa. Kamp & de Boer


Aan de Amstelveenscheweg – later Amsterdamseweg te Nieuwer-Amstel, stond een groot woonhuis (nr 486) waarvan de begane grond bestond uit een garage (nr 488) met reparatieruimte (484) – Garage Zenith, destijds van de fa. Kamp & de Boer. Het pand was eigendom van weduwe Geesje Sierhuis-Petter en de huurder van de garage was Wolter Kamp met compagnon de Boer. In de crisisjaren ging de garage failliet. Een deel van het pand (nr 484) werd later als winkel verhuurd aan de heer F.W. Quatfase.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Hoekdeel nr 484 van de Zenith garage(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Ford met reclame van de Zenith garage bij de inrit vanuit de Koen van Oosterwijklaan. Op de foto is te zien dat de straat nog niet zo volgebouwd was. Het woonhuis in beeld ligt aan de Willem van Beijerenlaan met naast
de hoekwoning het loodgietersbedrijf J.W.F. Born(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De Ford wordt gewassen na de onderhoudsbeurt(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De Zenith garage had ook een stalling voor motoren


Volgens het contract van 1 mei 1950, opgesteld door accountantskantoor Germans, verhuurde Weduwe Sierhuis het bedrijf aan Opa ‘met alle daarbij behorende terreinen, benzinepompen en tanks, alles in de staat waarin het zich heden bevindt.’ Het contract was vooralsnog voor de eerste tien jaar en kostte per jaar vijfduizend vierhonderd gulden.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Deel van de Gebruiks- en huurovereenkomst Amsterdamseweg 484-486-488
tussen Weduwe Eshuis en Wim van Kleef


Nadat de vorige huurder, de heer F.W. Quatfase was vertrokken, kon Opa het hele benedenpand inrichten. Hij verhuisde met zijn gezin naar de Amsterdamseweg 486 naar het rechter woonhuisgedeelte (links woonde de weduwe Eshuis) en ook Louise verhuisde mee naar een woninkje in Amstelveen. Zenith betekent hoogste punt en dit pand was ooit het hoogst bewoonde gebouw van Amstelveen, vandaar de naam.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De gevel is gewit en is klaar voor de nieuwe tekst(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De naam staat op de gevel: Van Kleef?s Autobedrijf en het woord Zenith staat er klein onder vanwege de geschiedenis


Opa (Wim I) was ook hier Volkswagen dealer in diverse modellen. Wim II was als kind al autogek en hielp Opa in de garage. Toen Wim II en broer Sjoerd wat ouder waren, mochten ze de benzinepomp bedienen, zodat ze een extra zakcentje kregen. Nadat Sjoerd de HBS had doorlopen hielp hij zijn vader (Opa) in de zaak, maar hij had eigenlijk geen affiniteit met het autogaragebedrijf. In 1957, op zijn 25ste, emigreerde Sjoerd naar Canada en bouwde in Calgary zijn leven op.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Opa links in werkjas samen met zijn werknemers voor het pand en op het balkon staat een deel van de Van Kleef familie
Het pompstation op de foto heeft ook een zogenoemd wachthuisje erbij, waar de pompbediende droog zit met goed uitzicht op de komende klant(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Tekening en goedkeuring voor een wachthuisje bij het pompstation, per 10 maart 1950(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Naast het pand in de Koen van Oosterwijklaan worden de nieuwe Volkswagen busjes gelost


In 1959 is wegens ruimte tekort het pand Amsterdamseweg 467, gelegen tegenover het bedrijfspand 484-488, in gebruik genomen. Dit werd ingericht als kantoor en showroom. Ook hierin was voorheen het garagebedrijf van de firma Eshuis gevestigd. De heren van Kleef vroegen burgemeester Rijnders om beide panden te openen en zorgden ervoor dat er klaar-overs waren. Zo kon de stoet na de opening van de showroom rustig de straat oversteken naar de garage aan de overkant. De opening werd hierdoor een groot succes. Wim II, broer van Sjoerd, vond het wèl leuk om in de garage te werken. Hij trouwde in 1959 met Hilda van Dijk (1932) en kregen een zoon Wim geboren op 8 april 1961.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De tuinen aan de Amsterdamseweg waren destijds veel groter en Opa had er een mooi bloemenveld aangelegd met het VW logo


Ben de jongere broer van Sjoerd en Wim II, vertrok ook naar Calgary. Opa was zoals al eerder vermeld vrij eigenwijs en het werken met hem in het bedrijf was niet altijd makkelijk. Aangezien Sjoerd en Ben in Canada woonden, besloot Wim II samen met Hilda dat het beter was om met hun zoon Wim III ook naar Canada te gaan en emigreerden in 1964.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Willem - Wim II en echtgenote Hilda van Kleef(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

De auto wordt volgeladen voor de emigratie naar Canada


Betty en Tineke, de zussen van Sjoerd, Wim II en Ben waren inmiddels naar Italië verhuisd, omdat zij beiden met een vakantieliefde waren gehuwd. Voor moeder Stien was het huis dus wel leeg, want al haar vijf kinderen woonden niet meer in de buurt en Opa ging nog regelmatig naar zijn Louise.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Pompstation met wachthuisje voor de showroom aan de Amsterdamseweg 467(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Hier is het pand met erf van Van Kleef, naast de Snack-car duidelijk in beeld


Nadat de Amsterdamseweg 467 was gerenoveerd, verdween de tuin en was er ook aan deze kant een vergunning gevraagd en verkregen om een pompstation met wachthuisje te plaatsen. Het pompstation werd pas jaren later weer opgeheven toen Van Kleef de grond op eigen kosten moest laten saneren en de tank moest opruimen. Aangezien dat flink in de portemonnee hakte, werd het overgelaten aan de Gemeente en verdween het pompstation. Ook aan de overkant bij de Zenith garage.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Automobielbedrijf Van Kleef


De zaken gingen goed en Opa verdiende flink. Het huurcontract van de bovenwoning en garage aan de Amsterdamseweg 484-486-488 was voor 10 jaar. Toen die tijd was verstreken zei Opa de huur op en kocht hij een huis aan de Amsterdamseweg 544. Aangezien hij bij de showroom aan de overkant niet voldoende auto?s kon stallen, stond de voorraad op een veldje achter hun woonhuis. Daarbij kwam nog dat nu er geen garage meer was en Opa die wel nodig had, dus huurde hij een bedrijfsruimte aan de Jacob de Graeflaan nr 2 ook in Amstelveen.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Open veldje achter huisnummer 544 waar de voorraad auto’s geparkeerd konden worden.
In de verte is de Augustinuskerk aan de Kalfjeslaan in beeld


Met Wim II in Canada ging het goed. Hij had er een garagebedrijf geopend en het echtpaar kreeg in september 1965 een dochter Jacky genaamd, vernoemd naar de weduwe van John F. Kennedy.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Wim III in zijn karretje in Canada(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Automobielbedrijf Van Kleef in Calgary(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Deze advertentie spreekt voor zich


Het Automobielbedrijf Van Kleef was nog steeds dealer van Volkswagen en alles verliep via Autopon aan de Overtoom in Amsterdam. Vanwege Opa’s houding wilde Autopon alleen met hem verder als zijn zoon Wim II terug zou komen. Toen Opa dit aan zijn zoon meldde was die wel blij, want Hilda had erge heimwee. Tevens was het merk Renault, waar Wim II in handelde, niet goed bestand tegen de winterse weersomstandigheden in Canada, waardoor de zaken niet heel voortvarend liepen. Voor het gezin was terugkeren en meteen weer werk een goede reden. In 1967 kwamen ze terug naar Amstelveen en gingen in het huis aan de Amsterdamseweg 467 wonen op de eerste verdieping en Opa deed de zaken over aan Wim II, zijn zoon.


(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Amsterdamseweg 467 woonhuis als showroom en kantoor ingericht. De benzinepomp was inmiddels weggesaneerd,
de tuin ingekort en daarom staan naast en voor het huis, maar ook op straat de showmodellen(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Advertentie: de algehele leiding berust bij de sinds kort uit Canada teruggekomen Wim van Kleef jr(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Wim II weer terug uit Canada, actief in de garage


Toen Wim II de zaken overnam begon Opa voor zichzelf als NSU dealer. Hiervoor kocht hij een pandje aan de Amsterdamseweg
nr 160. Aangezien daar geen werkplaats was, konden de reparaties van de NSU's plaatsvinden aan de Jacob de Graeflaan2, evenals die van de Volkswagens.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Pand aan de Jacob de Graeflaan nr 2 waar Wim II zijn VW zaken deed en Opa zijn NSU reparaties kon uitvoeren(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Toen het merk NSU in Duitsland failliet ging verkocht Opa het pand aan een wijnkoper die er anno 2019 nog zit.(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Weer terug in Nederland ging Wim III naar de O.L. van Speykschool


Sjoerd was met echtgenote inmiddels teruggekomen uit Amerika en samen met zijn vader kocht hij een garage in Badhoevedorp. Helaas was dit bedrijf geen lang leven beschoren. Bij aankoop was toegezegd dat de afrit van de nieuwe Rijksweg langs de garage zou lopen, hetgeen niet gebeurde. Ook had Sjoerd niet zon compassie met de autohandel en zodoende werd het pand met veel verlies verkocht.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Sjoerd, eeuwig met sigaar, vertrok weer naar Canada waar hij het boerenleven oppakte, want dat lag hem het beste(Foto Particulier Collectie van Kleef- Amstelveenweb.com)

Willem - Wim II van Kleef met echtgenote Hilda voor het pand aan de Amsterdamseweg 467


Inmiddels was Hilda, echtgenote van Wim II en moeder van Wim III en Jacky, in 1971 bevallen van nog een dochter, Susan. Het gezin was compleet. In de jaren rond 1977 werd door Autopon, dat inmiddels verhuisd was naar Amsterdam-ZO, het garagebedrijf W.W. Smit voor Amstelveen en Buitenveldert aangesteld als dealer van Volkswagens en Audi’s. Van Kleef werd toen subdealer via W.W.Smit van Volkswagen, maar de samenwerking verliep niet zo plezierig en in 1986 besloot Wim II dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Het merk Mazda was in opkomst en beschikbaar. Zodoende werd het contract met VW gestopt en een contract gesloten met Mazda. Wim II kreeg een officieel dealerschap met de Mazda importeur en dat betekende – contractueel vastgelegd – dat er binnen een aantal jaren een nieuw pand geopend moest worden.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Van Kleef's automobielbedrijf deed elk jaar mee met het Aalsmeerse Bloemencorso dat ook door Amstelveen reed,
hier langs de showroom aan de Amsterdamseweg 467(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Opa ? Wim I ? van Kleef voor de Mazda showroom aan de Amsterdamseweg 467


Opa was niet meer actief in de zaak. Zijn echtgenote Stien was in 1985 overleden en Opa was dementerende waardoor hij steeds vroeg waar zijn Stien was gebleven. De opening van het nieuwe pand van Mazda aan de Bouwerij heeft hij niet mogen meemaken, want hij overleed in 1990.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Officieel Mazda dealer - showroom Amsterdamseweg 467 ......(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

....en natuurlijk ook bij de Jacob de Graeflaan nr 2 even pronken


Wim III had inmiddels zijn examen aan het Casimir Lyceum gedaan en ging toen volledig in dienst bij vader Wim II. Samen met nog een verkoper runden zij het autobedrijf. Wim III was geen mechanicus en deed liever de administratieve zaken en inkoop-verkoop, in tegenstelling tot zijn vader die heel wat vakdiploma’s haalde en telkens weer iets nieuws ondernam.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Mazda reed ook wel mee met de Sinterklaas-intochten in Amstelveen


Wim II was gek op autoracen en in zijn vrije tijd regelmatig te vinden op het circuit in Zandvoort, want hij was best succesvol. Hij begon hiermee in 1969 en had er veel plezier in. Eerst reed hij in de formule Vee en later stapte hij over op de Golf GTI onder leiding van Gijs van Lennep. Hij behaalde de derde plaats bij de West Europese kampioenschappen en meerdere keren tweede plaatsen tijdens het Nederlands kampioenschap. In 1980 werd hij zelfs eerste bij de finale van het raceseizoen op Zandvoort.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Wim II in een Volkswagen op het circuit van Zandvoort - C. van Heemsbergen was zijn sponsor


De afspraak met de Mazda importeur was een nieuw gebouw, dus werd er geld geleend en een stuk grond gekocht op het Industrieterrein Legmeer aan de Bouwerij nr 61. Het was een enorme investering waarvoor één miljoen gulden werd uitgetrokken om de grond te kopen, één miljoen gulden om de ondergrondse garage te bouwen en dan nog 2 miljoen gulden om het garagegebouw te bouwen. Wim II leende veel geld en had een driedubbele hypotheek op het vastgoed, maar in december 1992 was het dan zover.  Voor Wim II was het vanwege zijn grote investering belangrijk dat de opening een succes zou zijn.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)


Wim II vroeg weer aan de burgemeester om zijn nieuwe bedrijf te openen, maar die deed dit soort zaken niet meer. In plaats daarvan kwam wethouder Economische Zaken Casper Stevens (CDA) Van Kleef’s Automobielbedrijf aan de Bouwerij 61 openen.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveens Weekblad - Amstelveenweb.com)

Links Wim II van Kleef met wethouder Stevens


Wim II en Wim III waren altijd wel bezig met activiteiten om mensen naar het autobedrijf te lokken. Zo organiseerden zij in november 1994 bijeenkomst van de MX 5 Club bestaande uit negentig leden. Er werd onder meer een toeristische rally gereden en er was een boeiende uitleg van de importeur over de MX 5. Tevens zorgde Van Kleef ervoor dat er altijd wel mensen naar het bedrijf kwamen bijvoorbeeld door het houden van een drie maanden durende expositie. Dit idee kwam van Wim II’s jeugdvriend Karel Ruiter, kroegbaas aan de Rozengracht 160 Amsterdam. Stel dat één van de bezoekers van de expositie besloot om een Mazda te kopen, dan was dat toch mooi meegenomen, hetgeen ook gebeurde.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Clubdag MX 5 bij het Autobedrijf Van Kleef aan de Bouwerij 61


Het ging een paar jaar goed, Mazda was heel succesvol geweest, maar kwam niet meer met nieuwe modellen, terwijl andere merken dat wel deden. Hierdoor nam de Mazdaverkoop sterk af en besloot Wim II te stoppen met Mazda. Gelukkig wilde in januari 1997 autobedrijf Berkelaar het Mazda dealerschap overnemen, kocht de inboedel met de cliëntèle en huurde het pand van Wim van Kleef. Daarbij namen zij ook het grootste deel van het personeel over, een gelukkige bijkomstigheid voor de beide Wim-men.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Feestje in de garage aan de Jacob de Graeflaan 2
Zoon Bernard Willem Job van Susan van Kleef, Wim III en Wim II van Kleef


Aan de Jacob de Graeflaan 2 bleef de garage doorgaan en was een universeel automobielbedrijf, totdat Wim II besloot om over te gaan op Skoda dat inmiddels een nieuwe start maakte onder leiding van Volkswagen Duitsland. Daardoor was er motorisch gezien geen verschil met VW waar Wim bekend mee was. In het najaar van 1997 werd Wim II officieel Skoda dealer en wijzigde de naam (een vastgestelde regel van een dealer) van Van Kleef Mazda naar de oude naam Zenith. De zaken gingen goed, maar de aflossing van de gemaakte kosten voor de garage aan de Bouwerij drukten zwaar op het budget. Klanten die voorheen aan de Amsterdamseweg kwamen voor een VW en later volgden naar de Bouwerij om een Mazda te kopen, kwamen nu ook naar de Jacob de Graeflaan voor een Skoda. Ze zeiden: ‘we komen niet voor het merk, we komen voor een “Van Kleef auto”!


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Pronken met een nieuw Skodamodel in het winkelcentrum Binnenhof voor de Hema


Toen de mogelijkheid nog bestond om reclame voor auto?s in het Binnenhof van Amstelveen te maken, schroomde Zenith Automobielbedrijf niet om ook een plek te huren. Nu als Skoda dealer in de verwachting dat er toch wel weer iemand naar dit merk zou overgaan en bij hen een auto zou kopen.

Rond 2001 werd bij Wim II de diagnose Alzheimer vastgesteld en huurden hij en Hilda een woning aan het Wilhelminaplein in Amstelveen. Dit in verband met de afnemende gezondheid van Wim II en Wim III bleef in het huis aan de Amsterdamseweg nr 467 wonen. Wim II wijzigde de naam van het autobedrijf Van Kleef wel in Zenith, maar het bleef natuurlijk wel een bedrijf van Van Kleef. Gelukkig kon Wim II nog actief blijven aan de Amsterdamseweg ondanks zijn ziekte. Mede dankzij Ron Swartsenburg, die ooit bij Opa begon met werken. Hij was gepensioneerd maar kwam terug bij Zenith en samen met Wim II deden ze werkjes in en om de showroom. Het huis aan de Amsterdamseweg was niet goed onderhouden, dus besloot Wim III in 2013 de huur op te zeggen en tijdelijk bij zijn ouders te gaan wonen. Later verhuisde Wim III naar een eigen woning. In 2017 overleed Wim II van Kleef en zijn echtgenote Hilda bleef achter in de woning aan het Wilhelminaplein.


(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com)

Eén van de laatste foto?s voor nr 467 met Wim III en Wim II links en de medewerkers


Het huis nummer 467 stond lange tijd te koop, want het was niet echt in trek. Uiteindelijk besloten de broers Eshuis het te verkopen aan de eigenaar van het hotel dat er naast gebouwd was op de plaats van de Snack-Car. Het huis werd gesloopt, waarbij helaas ook de glas in lood ramen werden vernietigd en het hotel breidde zich verder uit.


(Amstelveenweb.com - 2019)

Wim van Kleef - de derde generatie van het automobielbedrijf Van Kleef


Het Autobedrijf Zenith is nog steeds actief onder leiding van Wim III met 6 medewerkers. Opvolging is er vooralsnog niet, maar wie weet zeggen Wim’s neefjes Job (Bernard Willem Job) en Nout op een gegeven moment wel tegen hun oom dat zij verder willen. Dan wordt het misschien toch weer een Wim de zoveelste in Automobielbedrijf Zenith van Van Kleef.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten