Bijgewerkt: 25 juli 2024

441 - Roelof Venemaschool - 1936

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

441 - Roelof Venemaschool
(Bron: Ansichtkaart - Fotograaf onbekend)

Roelof Venemaschool

In 1926 werd aan de Amsterdamseweg 441a de tweede School voor Christelijk Nationaal Onderwijs gebouwd met vier klaslokalen. Ook deze school werd ten tijde van Burgemeester Colijn gebouwd en werd ontworpen door architect Ingwersen. De school kreeg de naam van de heer Roelof Venema, één van de oprichters. Hij was directeur van de Christelijke Kweekschool in Amsterdam.

VHA
(Bron: Ansichtkaart - Fotograaf onbekend - medio 1940)

Roelof Venemaschool


Vanaf maart 2002 tot april 2005 was de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) in een deel van de school gehuisvest en in het andere deel het expositiecentrum Aemstelle - 2. De VHA werd op 25 september 1990 opgericht. Zij stelt zich ondermeer ten doel om het historisch aanzien van Amstelveen te bewaren en om de belangstelling voor de lokale geschiedenis te stimuleren.

VHA
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)
Het gebouw wordt in 2002 gebruikt door de VHA = Vereniging Historisch Amstelveen


Het Gemeentelijk Expositiecentrum Aemstelle was gelegen aan de Amsterdamseweg 441, in het verlengde van de Amstelveense weg. Het expositiecentrum opende in 1963 haar deuren in een prachtig gebouw, 'Villa Aemstelle'. Daar werd de eerste expositie gehouden van werken van Amstelveense amateurschilders. Dit was op initiatief van de heer J.A.J. Johannisse, destijds lid van de gemeenteraad van Amstelveen. Door de jaren heen werden er regelmatig tentoonstellingen gehouden van zowel Amstelveense als regionale kunstenaars. In Aemstelle konden Amstelveense beeldend kunstenaars hun werk ten toon stellen. Op 25 april 2005 werd hier nog een laatste expositie gehouden met meer dan 50 kunstenaars. Op 25 april 2005 sloot het expositiecentrum haar deuren en begin 2006 werd het gebouw volledig gesloopt.

Aemstelle Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)


Ingang naar het voormalige gemeentelijk expositiecentrum Aemstelle


Aemstelle Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Gemeentelijk Expositiecentrum Aemstelle - 2

Aemstelle Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Voormalige Roelof Veenemaschool en later Gemeentelijk Expositiecentrum Aemstelle leeg voor sloop

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2005)

Onbekend kunstwerk van een onbekende Kunstenaar

Toen Amstelveenweb.com foto's kwam nemen voordat het gebouw gesloopt werd, stond dit beeld nog eenzaam in de begroeiing tegenover de ingang van de school. Het is onbekend wie het beeld maakte, wat het voorstelt en of het een naam heeft. De gemeente ontdekte het pas tijdens de sloop en bewaarde het lange tijd. Pas in 2018 vond de herplaatsing van het beeld plaats en kreeg het de naam Roger. Weet iemand de naam van de kunstenaar, of de naam van het kunstwerk, dan kan die zich melden bij de Gemeente Amstelveen. Of mail naar José van Amstelveenweb.com, dan geeft Amstelveenweb.com het door aan de gemeente.

Aemstelle ruine
(eigen collectie - 2005)

De voormalige Roelof Veenemaschool, de latere gemeentelijke expositieruimte is gesloopt.


Roelof-Veenemaschool
(eigen collectie - 2005)

Nog een paar dagen en niets zal meer herinneren aan de bewogen geschiedenis van het gebouw


Venemaschool Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Op de 12 december 2005 gemaakte foto's van het gebouw


Venemaschool Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)Venemaschool Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com 2015)

Aan de Amsterdamseweg 465A, maar wel in Amstelveen is sinds eind 2015 een nieuw hotel geopend met de naam Amsterdam Forest Hotel. De tussennaam Forest slaat op het feit dat het hotel slechts anderhalve kilometer van het Amsterdamse Bos is verwijderd.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten