Bijgewerkt: 28 februari 2024

149 - André's Tabak- en Kadoshop
De Gelukswinkelier - 1984

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

149 - André's Tabak- en Kadoshop  De Gelukswinkelier
(Amstelveenweb.com - 2019)

André Kriger voor zijn winkel “André” in oktober 1984

Aan de Amsterdamseweg nr 149 was vanaf 1984 de Tabak- en Lectuurshop, later Tabak- en kadoshop te vinden, met als eigenaar André Kriger, geboren op 2 oktober 1941 te Amsterdam. André leerde het vak van goudsmid en werkte vanaf 1959 bij Rodrigues en Cohen. Dit was en is nog steeds een bedrijf waar wordt gewerkt met diamanten, waarbij de goudsmid deze verwerkt in een sieraad. Hij vond het moeilijk om de hele dag op een stoel binnen te zitten en vertrok toen hij onder dienst moest. Na het vervullen van zijn dienstplicht begon André in 1964 bij het warenhuis de Bijenkorf in Amsterdam als verkoper van sieraden en horloges. Inmiddels huwde hij met Marion in 1967 en was nog steeds zoekende naar de juiste baan. Rond 1970 stapte André over naar de confectiewereld. Bij Hazenberg in de Kinkerstraat te Amsterdam werd hij bedrijfsleider en behaalde de benodigde papieren voor de detailhandel. Echter, André zei altijd dat hij zo graag zelf een eigen zaak wilde beginnen, maar het was een slechte tijd. Een vriend had een sigarenzaak gekocht en André kwam daar af en toe helpen om te ervaren of dit ook iets voor hem was. Het bleek een schot in de roos.

Amsterdamseweg
(Advertentie Adresboek 1962-1963 - Amstelveenweb.com)

In het pand aan de Amsterdamseweg 149 was eerst een Kantoorboekhandel annex Sigarenmagazijn 'Irene' gevestigd. Dit was van de familie P. van der Zwaard.
Zij verkochten de winkel en die kreeg de naam 'Jons'.


Amsterdamseweg
(Foto Amstelveenweb.com)

Foto uit 1970 van Tabakszaak Jons, die de zaak Irene overnam


In de tabakszaak 'Jons' was ook een videotheek gevestigd, hetgeen extra klanten trok. Toen de eigenaar de zaak in 1984 wilde verkopen, sloeg André zijn slag en kocht de winkel, inclusief inboedel en de goodwill van de klanten. André was inmiddels vader geworden van een zoon en dochter en bleef met zijn gezin in Buitenveldert wonen.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Melding van de opening van Tabak- en Lectuurshop “André”
8 oktober 1984(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De winkel met op de winkelruit groot de naam "ANDRÉ"


André deed de videotheek na enige maanden de deur uit, want daar had hij toch niks mee. Het was wel interessant welke klanten welk soort video kwamen huren, want er waren ook sexvideo?s en die waren geliefd bij een klant in de buurt. Die was ontdaan toen zijn dochter het beter vond om bij haar in de buurt te komen wonen, tot ongenoegen van het mannetje, want daar kon hij natuurlijk niet genieten van zijn video?s!


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Echtgenote Marion druk bezig met spullen uitpakken voor in de schappen


Na onderzoek wilde André staatsloten verkopen en zocht uit waar in Amstelveen verkooppunten waren. Op een plattegrond van Amstelveen tekende hij dat op en stuurde de kaart met begeleidend schrijven naar de staatsloterij. Aangezien dit zo duidelijk was weergegeven, verleende de Staatsloterij aan André toestemming om als verkooppunt op te treden.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De plattegrond van Amstelveen waarop André aangaf welke verkooppunten er waren voor staatsloten en dat hij in zijn gebied, rood omcirkeld, best staatsloten kon verkopen(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

André laat meteen in de krant zien dat er bij hem staatsloten te koop zijn


Ook begon hij met de voorverkoop van Ajax tickets en, om nog meer mensen te trekken, met verkoop van speelgoed en snuisterijen, naast de kaarten, tijdschriften, kranten, aanstekers, sigaretten en sigaren. Tevens verdiepte hij zich in de sigaren, ging naar beurzen, kocht een humidor (bewaarruimte om sigaren in goede vochtconditie te houden) en was een goede zet .Hij had zich ten doel gesteld om in één jaar tijd de bekendste sigarenwinkelier van Amstelveen te worden en dat lukte hem uitstekend.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Inmiddels heeft de zaak de naam Tabak- en Kadoshop en doet aan voorverkoop
van tickets voor de voetbalwedstrijden van Ajax


In 1988 liet André achter de zaak een vuurwerkbunker bouwen inclusief een sprinklerinstallatie, want hij wilde vuurwerk verkopen.  Knalvuurwerk en mooi siervuurwerk. In die bunker lag dat vuurwerk opgeslagen en op de laatste vrijdag voor 5 december, Sinterklaas, gaf hij  ieder jaar een vuurwerkshow bij de voetbalclub Sporting Martinus. Op die wijze liet hij de mensen zien dat er mooi vuurwerk te koop was en dat dat bij hem gekocht kon worden. Een handige verkoopstunt.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Consumenten vuurwerk in het bunker achter de winkel


Het vuurwerk werd sinds de ramp in Enschede heel stevig verpakt. Niet alleen in dozen, maar nu ook in aluminium manden. In de bunker, waarvan de muren wel 25 cm dik zijn en de deur twintig minuten brandwerend, is de sprinklerinstallatie zo afgesteld, dat als er brand uitbreekt de installatie meteen zeshonderd liter water per minuut de ruimte inspuit. Hierdoor raken de verpakkingen goed doorweekt en is er geen kans op ontploffingen. Ondanks dat André alleen siervuurwerk verkocht, wees hij de kopers wel op de gevaren van verkeerd afsteken.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het vuurwerk is in verband met de veiligheid goed verpakt


André Kriger was zeer actief in de winkeliersvereniging en verscheen dikwijls in het ‘Amstelveentje’, maar ook in landelijke dagbladen. Regelmatig werd er bij hem een flinke prijs op een staatslot binnengehaald, dus verwijderde hij van zijn winkelraam de tekst André’s Tabak- en Kadowinkel en liet daarvoor in de plaats de tekst op zijn zonnescherm zetten met: André de Gelukswinkelier en op zijn visitekaartje stond: Uw Gelukswinkelier. Er viel zelfs 1x op een door hem verkocht staatslot de prijs van 500.000 gulden, waarmee André natuurlijk ook de krant haalde.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

André "de Gelukswinkelier"(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op een lot, gekocht bij André viel een prijs van 500.000 gulden!


Toen wethouder Economische Zaken Casper Stevens (CDA) een lijst van Amstelveense winkelcentra liet publiceren, ontbrak daar de gehele Amsterdamseweg zuid. Dat was tegen het zere been van de winkeliersvereniging van de Amsterdamseweg. Er waren zoveel verschillende winkels, zoals van  Faber, van Gelder, manifacturen de Wolbaal, bakkerij de Zeeuw, slager Stronkhorst, boekhandel Merkx . André maakte zich samen met diverse andere winkeliers hard om te zorgen dat wethouder Stevens dit zou rectificeren en zo geschiedde.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op deze advertentie is te lezen hoeveel verschillende artikelen
in de winkel te koop waren


Elke keer had André weer nieuwe ideeën. Behalve dat Koninginnedag in Amstelveen natuurlijk altijd een groot feest aan de Amsterdamseweg was, organiseerde hij markten en iedere woensdag voor zijn deur een ruilbeurs, bijvoorbeeld van ‘flippo’s ’, van voetbalplaatsjes, van ‘spice-girl’ hebbedingetjes, noem maar op. Elke keer was het weer een andere groep kinderen of mensen, die zich voor het pand verzamelden en zodoende bleef de zaak altijd in de running. Geen grote winst maar het trekt toch klanten, dus goed voor de omzet.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een pagina grote advertentie met allerlei artikelen, voornamelijk van de Spice Girls(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Kinderen voor de winkel om voetbalplaatjes te ruilen


Echtgenote Marion was ook actief in de winkel en deed onder meer de administratie, maar ook wel verkoop. In 2003 vroeg zij aan André wanneer hij eigenlijk wilde stoppen met de hele handel. Hij ging bij zichzelf te rade en dacht: ‘ik ben nu 62 en in 2004 bestaat de zaak 20 jaar. Dat vieren we nog en dan stop ik’.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

André bij de winkel niet lang voordat hij afscheid nam


De week van 8 oktober 2004 noemde André een Jubileumweek. Bij het doen van een aankoop  kreeg men een presentje en ook was er een actie waarbij 5x2 eretribune kaartjes voor de wedstrijd Ajax – Macabi Tel Aviv werden verloot. Op 30 oktober 2004 droeg hij de zaak over aan de nieuwe eigenaar Mark van Schooten. Zijn vader was vaste klant bij André en zijn overgrootvader en grootvader hadden ook een tabakszaak. Daarnaast wilde Mark al vanaf zijn twaalfde de familietraditie voortzetten. De zaak heet geen André de gelukswinkelier meer, maar is nog wel anno 2019 een tabakswinkel met de naam ‘CIGO da’s mooi meegenomen’.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

30 oktober 2004, de bloemen stromen binnen vanwege het afscheid van André en Marion


André heeft geen dag spijt: ‘sleutel afgeven, over en uit’. Hij heeft genoeg activiteiten en hobby’s waaronder sporten, voorzitter van de VVE en voorzitter van de Cliëntenraad van Beth Shalom. Zijn echtgenote Marion en hij genieten verder van hun twee kinderen en inmiddels twee kleinkinderen.  Amstelveners zijn het niet, maar gedurende 20 jaar waren zij wel heel actief en opbouwend daar aan de Amsterdamseweg. André Kriger vertelde in februari 2019 zijn verhaal en nu geniet hij samen met Marion van zijn pensioen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten