Bijgewerkt: 14 juli 2024

44 - Oorlogsmonument - 1950

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

44 - Oorlogsmonument
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

De maquette in was, van het oorlogsmonument aan de Amsterdamseweg van Theo Bennes.
De hoogte van het model is 34 cm.

Bennes Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)


Het oorlogsmonument in het Broersepark met de Treurende Vrouw.

Zie ook Herdenkingen.


Biografie van de kunstenaar
Theo Bennes werd geboren op 2 september 1903 en overleed in 1982 te Amstelveen. Hij was vanaf zijn elfde jaar een verwoed tekenaar. In 1924 ging hij naar Parijs, naar de Académie des Beaux Arts. Hier volgde hij in de avonduren lessen in schilderen. Hij schilderde in de beginperiode realistische onderwerpen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, werkte hij als beeldhouwer in het atelier van Jean en Joël Martel. Deze kregen opdrachten voor het creëren van grote monumenten. Uiteindelijk kreeg Bennes de leiding over het atelier. Bennes stuurde zijn schilderwerken regelmatig naar Nederland, waar ze erg in trek waren.

Toen Bennes in 1938 terugkeerde naar Nederland, trouwde hij met Tjakien Frijling, een pianolerares. Een jaar later kwam het echtpaar in Amstelveen wonen aan de Dijkgravenlaan. Bennes bleef schilderen, zijn werk onderging een verandering in de classistische periode. Zelf vond hij de schilderijen uit die tijd vreselijk en vernietigde ze na een grote expositie.
Eind 1948 ging hij zich meer richten op sculpturen en in 1950 kreeg hij opdracht van de gemeente Amstelveen tot het vervaardigen van het oorlogsmonument.
Bennes richtte in 1948 in Amstelveen het Amsteltoneel op, waarvoor hij zelf ook enkele tragedies schreef en decors ontwierp.
Vanaf 1954 begon hij aan zijn abstracte periode. Hij tekende kringelfiguurtjes die als voortekening van een schilderij dienden. Later begon hij met het vervaardigen van bronzen beeldjes in zijn kringelstijl. De abstracte schilderijen werkte Bennes vaak uit in de vorm van stenen beelden.

In 1955 hakte Bennes enkele dierenfiguren uit, zoals de aalscholver, de zwaan, en het veulen. (zie foto's hierna). Deze beelden zijn nog steeds terug te vinden in Amstelveen. Een vrouwensculptuur in classistische stijl, stond buiten, voor het voormalige winkelcentrum met haar rug naar Plein 1960. Vermoedelijk is de sculptuur met de renovatie van het winkelcentrum zoekgeraakt, want de vrouwenfiguur is niet meer terug te vinden.
Rond 1950 krijgt Bennes belangstelling voor het Zenboeddhisme en laat dit tot uiting komen in abstracte beeldende middelen.

Theo Bennes kreeg niet veel bekendheid, ondanks vele exposities en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Amstelveen heeft in ieder geval enkele prachtige kunstwerken van een groot kunstenaar.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten