Bijgewerkt: 28 februari 2024

183 - van Dun schoenen - 1958

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

183 - van Dun schoenen
(Foto Amstelveenweb - - Bron Gemeentearchief Amstelveen)

Mijnheer van Dun, oprichter en eigenaar van de gelijknamige schoenenzaak Van Dun aan de Amsterdamseweg 183

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb - Bron Gemeentearchief Amstelveen)

De entree naar schoenenzaak van Dun

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb collectie - 2017)

Advertentie uit Adresboek Nieuwer-Amstel 1958-1959 van van Dun schoenen
De zaak opende ook een zaak nadat het Winkelcentrum in het centrum was gebouwd, naar het 'Damesstraatje' van het Binnenhof

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb collectie - 2017)

Advertentie uit Adresboek Nieuwer-Amstel 1962-1963 van Van Dun Schoenen, zowel aan de Amsterdamseweg als in het Binnenhof


Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com / Gem.Archief Amstelveen - 2016)

De winkel - Van Dun schoenen - in het Damesstraatje van het Binnenhof in 1966


Welke ras Amstelvener kent de winkel van 'Van Dun schoenen' niet? Eerst was de schoenenzaak op de Amsterdamseweg nr 183 gevestigd, maar toen het Binnenhof gereed was, verhuisde de zaak naar het Damesstraatje aldaar. Men sprak van een Dames- en een Herenstraatje, genoemd naar aanleiding van het type winkel dat zich daar bevond. Bij het familiebedrijf, schoenzaak van Dun, kochten veel moeders voor hun kinderen schoenen, maar er waren ook heren- en damesschoenen te koop. Soms waren ze voor de beurs van die tijd wat prijzig, maar de de kwaliteit en service waren prima, je deed er langer mee dan bijvoorbeeld de schoenen van Bata of Blokland en je kon de schoenen bij van Dun laten herstellen. De Bata schoenenzaak bevond zich ook in het Binnenhof, Blokland was op de Rembrandtweg, dus moeders gingen natuurlijk wel prijzen vergelijken. Het Binnenhof was toen nog niet overkapt, maar langs de winkels was wel een kleine overkapping dus men liep droog tijdens een regenbui om de etalages te bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com / Gem.Archief Amstelveen - 2016)

De winkel - Van Dun schoenen - vanuit een andere hoek gefotografeerd


In de zomer van 2011 sloot Van Dun haar deuren in Winkelcentrum Stadshart, het inmiddels hernoemde Binnenhof. De boedel en werknemers verhuisden naar winkelcentrum Groenhof. Het pand lag op een hoek vlak naast de ingang van het winkelcentrum, dus goed in zicht. Het Nieuwsblad Amstelveen Dichtbij schreef in december 2011 het volgende:
AMSTELVEEN - De overstap van de bekende Amstelveense schoenenzaak Van Dun naar het Amstelveense winkelcentrum Groenhof, begin september, is vooral een hele goede stap gebleken. Nog steeds genieten de 27-jarige bedrijfsleider Sven van Dun en zijn medewerkers van de nieuwe locatie die een hele open en prettige sfeer ademt en waar, zo lijkt het, de klantgerichtheid die zo kenmerkend is voor Van Dun, veel meer tot zijn recht komt.

Sven van Dun:'het bevalt ons in winkelcentrum Groenhof heel erg goed. Heel bewust hebben we trouwens voor dit Amstelveense winkelcentrum gekozen. Hier kunnen we nog beter op de wensen en behoeften van onze klanten inspelen. In de nieuwe vestiging hebben we natuurlijk weer de vertrouwde merken dames- en herenschoenen als bijvoorbeeld Gabor, Ara, Waldlaufer, Van Bommel, Mephisto en Montemario. De collectie kinderschoenen is wel uit de collectie hier in Groenhof verdwenen, maar deze komt terug in onze nieuwe winkel in Weesp die wij in maart 2012 zullen gaan openen.'

De collectie van Van Dun, dat overigens al 85 jaar een naam heeft in Amstelveen, is traditiegetrouw klassiek getint en de gevoerde merken een waarborg voor de beste kwaliteit. Medio februari komt de nieuwe voorjaarscollectie weer binnen, de wintercollectie is inmiddels in de uitverkoop gegaan. 'En dat betekent gemiddeld twintig procent korting op onze schoenen,' verklaart Sven van Dun, de vierde generatie Van Dun die zich met hart en ziel voor de zaak inzet.

Inspelend op de nieuwe locatie, die overigens binnenkort nog een kleine verbouwing zal ondergaan om het geheel nog aantrekkelijker te maken, vertelt Sven van Dun dat in de toekomst ook bezoeken aan het verzorg- en verpleeghuis Het Zonnehuis op de agenda staan. 'Juist voor mensen die slecht ter been zijn of om een andere reden niet meer in staat zijn naar onze winkel te komen, willen wij ??n keer per half jaar, de mogelijkheid bieden op locatie een paar mooie nieuwe schoenen aan te schaffen.'


In het bovenstaande artikel staat te lezen dat van Dun ook een winkel in Weesp zou openen. Dat vond plaats in februari 2012. Het Weesper Nieuws meldt al in augustus 2013:
WEESP - Schoenenwinkel Van Dun aan de Nieuwstraat is dicht. Alle overgebleven schoenen zijn overgebracht naar het filliaal in Amstelveen. 'Het ging niet meer', zo laat het familiebedrijf weten. Van Dun opende op 1 februari 2012 de winkel in het pand waar sinds 1987 de schoenenwinkel van Van Kessel zat. 'We hebben alles geprobeerd, maar we kregen het niet meer voor elkaar.' Besloten is om deze week de schoenen uit de winkel weg te halen en de boel te sluiten. Het is nog niet bekend wat er met de winkel gaat gebeuren. Van Dun laat weten geen andere plannen met de ruimte te hebben.

Maar ook in Amstelveen ging het niet meer. In 2015 sloot ook daar in winkelcentrum Groenhof, van Dun haar deuren. En zo kwam helaas een einde aan de jarenlange familietraditie: van Dun schoenenzaak.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten