Bijgewerkt: 17 april 2024

Micky Hoogendijk - 2017

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Micky Hoogendijk
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Micky Hoogendijk poseert voor haar eigen foto's

In het Museum Jan van der Togt in Amstelveen werd de drukbezochte expositie van kunstfotografe Micky Hoogendijk op donderdagmiddag 13 april 2017 geopend. Gelijktijdig werd haar eerste, gelijknamige fotoboek gelanceerd en wordt een selectie van werken in het Amstel Hotel in Amsterdam tentoongesteld.

De tentoonstelling 'Through The Eyes Of Others' biedt een overzicht van 66 portretten die de kwetsbaarheid en verborgen schoonheid van mensen weerspiegelen. Het is de eerste museale overzichtstentoonstelling van de fotografe. In 2009 kreeg Micky van haar moeder een fototoestel. Dat nam ze overal mee naar toe en maakte volgens anderen hele mooie foto’s. Misschien had ze toch iets meegekregen van haar stiefvader Roelof Frankot (1911-1984), schilder en tekenaar, want die had een expositie in 2007 in het museum Jan van der Togt, waar Micky en haar moeder toen ook aanwezig waren. Cees Dam, die kwam voor Micky, opende destijds die tentoonstelling. Waren het landschappen, portretten en alledaagse taferelen die Frankot eerst maakte, in zijn later werk werd hij bekend als de belangrijkste exponent van de naoorlogse abstracte schilderkunst in Nederland. Daarnaast was Frankot ook zeer geïnteresseerd in fotografie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Architect Cees Dam was ook aanwezig, net als 10 jaar geleden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Claudio Mancinelli voorzitter van VVD-Amstelveen en Herbert Raat (VVD) wethouder waren er ook bij


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het is nog vroeg en Micky Hoogendijk kan daarom even bijpraten met beeldend kunstenaar Jan Verschoor en Ruud Lapré emeritus-hoogleraar Gezondheidszorgbeleid en Economie


Rond 16.00 uur stond het Oude Dorp van Amstelveen vol auto’s en stroomden de genodigden het museum binnen. De jetset vanuit het hele land maar ook van ver over de grenzen, kwam weer naar Amstelveen, want iedereen wilde natuurlijk de foto’s van Micky Hoogendijk zien. Dat veroorzaakte een bijna chaos in de helaas slecht geventileerde tentoonstellingszaal, want zeker 400 mensen stonden allemaal opeengepakt te wachten om een glimp van de openingsceremonie op te vangen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Zangeres Lex Empress verzamelt woorden van het publiek om improviserend een lied te kunnen zingen voor Micky


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Presentator Umberto Tan en Micky Hoogendijk genieten van het zangtalent van Lex Empress


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heleen van Ketwich Verschuur directeur van het museum, vertelt over haar ontmoeting met Micky tijdens de KunstRAI, die aanleiding was om haar tentoonstelling te organiseren in Amstelveen


In eerste instantie kwam zangeres Lex Empress op het podium en vroeg mensen woorden te noemen, die te maken hadden met de tentoonstelling. Vervolgens zong ze improviserend met al deze woorden Micky een ode toe. Na deze aparte opening kwam Heleen van Ketwich Verschuur directeur van het museum naar voren en vertelde over haar toevallige ontmoeting met Micky Hoogendijk tijdens de KunstRAI. Deze ontmoeting was aanleiding om hier in Amstelveen een tentoonstelling te organiseren. Vervolgens stapte Umberto Tan (1965) televisiepresentator samen met Micky op het podium en stelde Umberto verschillende vragen aan Micky. Voor menig toeschouwer kwam hier niks nieuws ter sprake, want in diverse bladen die in Amstelveen en omstreken waren verspreid, stonden de antwoorden al. Vervolgens kreeg Umberto als dank een naaktportret van zichzelf en toonde dit aan het publiek, omdat er niks te verhullen was!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Umberto Tan verricht samen met Micky Hoogendijk de opening van haar tentoonstelling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mirjam van 't Veld (l) burgemeester van Amstelveen bevond zich ook tussen de genodigde gasten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Drie van de 66 tentoongestelde foto's van Micky Hoogendijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Aan de gevel van het museum hangt een metershoge flyer van Micky Hoogendijk


Tientallen camera’s van evenzoveel fotografen en videomakers legden alles vast van de opening, inclusief de ‘celebrities’. Ondanks de grote aandacht van de media, is Micky verrassend genoeg gewoon gebleven en dat is niet makkelijk in de kringen, waarin zij zich bevindt. Ze kwam echt spontaan over, was hartelijk tegen bekende en onbekende mensen en misschien is dat ook de reden, dat ze door iedereen heel aardig wordt gevonden. Micky was business partner en echtgenote (1994) van kunstenaar Rob Scholte en ze werd creatief director van de Supperclub in Amsterdam tot hun scheiding in 1997. Van 2012 tot en met 2015 waren Micky Hoogendijk en presentator Adam Curry getrouwd en woonden in Austin, Texas totdat zij in 2015 uit elkaar gingen. Vanaf 2009 was ze al bezig met een loopbaan als fotograaf en kunstenaar.


Luister en kijk naar Lex, Micky en Humberto


Ze exposeerde in de Amstel Gallery in Amsterdam en vervolgens in Amerika, Turkije, Japan en Mexico. Sinds 2010 woont Micky in California, Amerika. Waren de foto’s eerst onbewerkt, toen Micky Photoshop ontdekte, ging ze daar ook mee aan de slag in haar foto’s. Zowel de pure, als de bewerkte foto’s zijn het bekijken waard, aangezien ze op verschillende manieren zijn afgewerkt: museumkwaliteit C-print, Lambda (is beste kwaliteit print), gemonteerd op 4 mm dibond (aluminium composietmateriaal) en afgewerkt met 3 mm plexiglas. Na de opening konden alle aanwezigen nog genieten van de expositie, van elkaar, van de drankjes en hapjes en bleef het nog lang onrustig in het museum. De resultaten van Micky Hoogendijk’s fotografie zijn nu als eerste tentoonstelling in Amstelveen te bewonderen.

Adres: Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50 in Amstelveen.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea