Bijgewerkt: 22 april 2024

Open dag Ziekenhuis - 2017

Foto's -> Gebouwen -> Ziekenhuis-Kliniek-Hospice

Open dag Ziekenhuis
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De Open Dag 2017 begint al bij de ingang van Ziekenhuis Amstelland

Tijdens de 'Week van Zorg en Welzijn' in maart 2017 openden meer dan 1000 zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren om aan Nederland te laten zien, hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Dit jaar was het de 17de keer en de redactieleden van Amstelveenweb.com bezochten Ziekenhuis Amstelland op zaterdag 18 maart 2017. Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, dat medische zorg biedt van hoge kwaliteit in een vriendelijke en kleinschalige omgeving aan de inwoners van de regio Amstelveen in het algemeen en de Joodse gemeenschap in het bijzonder

De laatste keer, dat de redactie een open dag bezocht in Ziekenhuis Amstelland was op 20 maart 2010 en terugkijkend in de database, konden zij constateren dat er heel veel is veranderd. Was in 2010 de dag door de organisatie nog grotendeels gericht op toekomstige volwassen patiënten, heden had men het accent toegelegd op jonge kinderen. De redactie ervaarde dat wel als teleurstellend, want in de uitnodiging van het ziekenhuis stond niet dat juist kinderen naar deze dag moesten komen. Maar heel veel ouders trokken juist wel met hun kroost naar het ziekenhuis, dus vermoedelijk is deze omslag ontstaan in de loop der jaren, waarop de redactie niet deelnam aan de open dag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In de ambulancewagen wordt al iemand 'verzorgd' onder grote belangstelling van de bezoekers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bij de balie van het ziekenhuis liggen deze kinderen gezellig in bed en worden met een elektrische wagen door de gangen
van het ziekenhuis geduwd

Natuurlijk is het plezierig voor ouders, dat op deze wijze voor hun kinderen een drempel en eventuele angst wordt weggenomen als een ziekenhuisopname nodig zou zijn. Echter, als een kind wordt opgenomen is er echt geen springkussen, of een clown op de gang om haar of hem blij te maken, laat staan een suikerspin kraampje. Het is natuurlijk best leuk voor een kind om een gipsarmpje te krijgen (volgens een melding van het ziekenhuis op Twitter werden deze dag 600 kinderarmpjes in het gips gezet), maar nergens werd gesproken over pijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De iets makkelijkere oplossing dan een gips arm: een bloedig uitziende snijwond op je arm laten schminken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een jongetje kijkt toe, als zijn hand wordt verbonden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een meisje kan hier bloed prikken op een kunststof arm

Als een kind een breuk heeft en een arm, of been moet worden gezet, is het gipsen niet zo leuk als ze nu ervaarden. Dat een bloedafname niet altijd een pretje is, dat tijdens een kijkoperatie geen snoep uit je buik wordt gehaald, dat je niet zo vaak lacht tijdens het vervoer naar de OK in een ziekenhuisbed en niet met je vrienden in hetzelfde bed ligt, dat alles werd helemaal niet belicht. Het ergste vonden de redactieleden nog, dat een kind bij een echt uitziende zwangere vrouwenpop, een vaginaal toucher mocht verrichten en iedereen vervolgens lachend zei: 'heb je een baby gevoeld?' Nee, de open dag was wat dat betreft erg veranderd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Er is een rij ontstaan in de gipskamer, want plotseling willen veel kinderen trots met een gipsarm rondlopen, waarschijnlijk als slachtoffers van de open dag

In ieder geval hebben de kinderen genoten en veel van hen waren verkleed als dokter, of zuster. In een zaaltje werd een demonstratie opgevoerd, waar vrouwen in verwachting zwangerschapsgym kregen, om de latere bevalling soepeltjes te laten verlopen. In een andere zaal konden de kinderen zelf leren hoe je iemand moest reanimeren en voor een kleine jongen was dat echt een uitdaging. Anderen lieten zich in een elektrisch ziekenhuisbed rondrijden met hun vriendjes en dat ging met veel vreugde gepaard, want zoiets hadden ze nog nooit meegemaakt. Ook was apparatuur aanwezig om de longfunctie te meten, konden kinderen een vreselijke wond op hun arm laten schminken en anderen lieten hun arm verbinden, of gipsen.

De redactieleden liepen verder langs de kraampjes en passeerden er heel wat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Voor de Joodse bezoekers ligt de challa klaar. Het is een speciaal Joods ceremonieel brood, waarvan een stukje wordt gereserveerd als offerande. Het gevlochten brood, dan lijkt het op een korenaar,
wordt veelal gegeten op Sabbat en Joodse feestdagen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De stand van de Amstelring Ledenservice


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hier wordt een buikoperatie met een laparoscoop uitgevoerd, waarbij veel snoepgoed uit de buik van de 'zieke' wordt verwijderd. Een laparoscoop is een lange, flexibele buis met een videocamera en een lichtbron erop gemonteerd, waarmee de specialist de situatie in de buik goed bekijken.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Deze 'zieke' kindertjes worden weggebracht naar....
Gelukkig ligt de kinderzuster bij hen in bed, zodat ze niet bang hoeven te zijn.

De redactieleden richtten zich op andere aspecten van de open dag. Samen met een groep mensen bekeken zij de technische installatie van het ziekenhuis, die als je wordt opgenomen, of op bezoek komt, natuurlijk altijd verborgen is. Twee technici gaven tijdens een rondwandeling op de hoogste etage van het gebouw, zeer uitgebreide en duidelijke informatie over het reilen en zeilen van alle water, lucht, gas en andere energiekanalen. Over de installaties zelf en over het noodaggregaat, het testen en het calamiteitenplan. Het was echt enorm interessant om nu eens duidelijk te zien en te horen, wat er zoal achter de schermen voor de patiënt en de bezoeker wordt geregeld. En wat zeer zeker vermeld moet worden: de hele etage met buizen, pijpen, machines en ketels was wonderbaarlijk mooi schoon. Geen spinnenragdraden aan het plafond, geen stof op de honderden buizen, pijpen, kanalen en geen vuil op de vloer. Echt verbazingwekkend dat de mensen van de Technische Dienst dit zo laten verzorgen, want in een ziekenhuis lijkt het dat de prioriteit moet liggen bij de zorgetages. Deze mensen vinden dat juist ook bij al die zuiveringsmachines van water, gas, stoom en wat al niet meer, een schone omgeving hoort. Chapeau!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een medewerker van de Technische Dienst geeft uitleg over de werking van de installaties


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Grote stoomketels zorgen voor de nodige temperatuur in het ziekenhuis, maar ook voor de waterbehandeling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In de stoomketels moet het water onthard worden en dat doen ze met speciaal Broxo onthardingszout


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hier wordt de lucht gefilterd, want schone lucht is in het ziekenhuis een vereiste en cruciaal voor de patiënten,
de medewerkers, maar ook voor de bezoekers

Na de grootschalige nieuwbouw van het ziekenhuis tussen 2009-2010, met aansluitend een grondige renovatie van het oude gebouw gedurende 2011, is het Amstelveense ziekenhuis getransformeerd tot een totaal vernieuwd Ziekenhuis Amstelland. Het was toen een heel verstandig idee om alle technische zaken vanuit de kelder te verplaatsen en opnieuw aan te leggen naar en vanaf de bovenste verdieping van het gebouw. Nu staan de stroomgenerators en de back-up generators hier, evenals de water- en luchtbehandeling, de verwarming en koeling. Als je terugdenkt aan wat er in het VU-ziekenhuis op dinsdag 8 september 2015 gebeurde, was Ziekenhuis Amstelland dit al een stap voor. Want door een breuk in een grote waterleiding stroomden miljoenen liters water de kelder binnen en veroorzaakten ernstige wateroverlast voor het ziekenhuis. Geheel buiten de schuld van het VU-ziekenhuis, maar de stroomaggregaten en andere technische installaties die hier stonden, werden ernstig beschadigd en de basisfuncionaliteit in het ziekenhuis was niet meer aanwezig, zodat alle patiënten die in het ziekenhuis lagen, geëvacueerd moesten worden. Dat zal in Ziekenhuis Amstelland in ieder geval niet gebeuren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Op het dak bevinden zich de in- en uitlaten van het systeem

Vanuit een raam keken de redactieleden naar het dak van de laagbouw, waar de in- en uitlaatbuizen van het systeem zijn bevestigd. Schone lucht is zeer belangrijk in een ziekenhuis, vooral tijdens een operatie in de operatiekamers worden extra controles uitgevoerd, vaak in een geautomatiseerd proces. Deze processen worden regelmatig door het personeel doorgemeten met verschillende apparatuur, om zeker te zijn van de correcte werking van deze zeer extreme en gecompliceerde apparatuur. Je staat niet stil bij het feit, dat als je naar de polikliniek gaat, of wordt opgenomen voor onderzoek, of operatie, er in de achtergrond een onzichtbaar gigantisch systeem zorgt voor een optimaal leef- en behandelklimaat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heupprotheses van metaal, bijvoorbeeld chirurgisch metaal of titanium, maar ze kunnen ook van polyethyleen of keramiek zijn gemaakt. Dit soort protheses gebruiken de chirurgen/orthopeden om versleten heupkoppen te vervangen.

Op de begane grond van het ziekenhuis was een grote informatiemarkt ingericht, waar onder diverse specialismen, maar ook zorgaanbieders en patiëntenverenigingen uit de regio, zoals het Zonnehuis, Amstelring, Mantelzorg & Meer, de Diabetesvereniging Nederland, de Oogvereniging, Mathot, Beter Horen en VitalAire. De mammacare chirurgen en verpleegkundigen verstrekten informatie over het nieuwe Centrum voor borstkanker-zorg samen met VUmc. Bij Beter Horen werd bij belangstellenden een hoortest gedaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Orthopedische schoenen van Theeuwes orthopedie en voetzorg. Het bedrijf is een erkend leverancier van
orthopedische en semi orthopedische maatschoenen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Op de stand van de ApneuVereniging wordt de kennis over slaapapneu verbeterd bij het publiek en bij professionals. Op tafel staan diverse CPAP maskers. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Het is een ondersteuning van de ademhaling bij mensen die aan het obstructief slaapapneusyndroom lijden, waarbij de ademhaling tijdens het slapen frequent, kort of langere tijd stopt, vanwege een obstructie van de ademweg.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hier zijn tekeningen over de verschillende fases van de aderverkalking. Het begint bij normaal, tot helemaal richting hartaanval


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een jongetje krijgt instructies over hoe hij hartmassage moet uitvoeren en dat valt reuze tegen, want het is zwaar werk,
zelfs voor een volwassene

Er stond een kraammarkt met informatie over het gloednieuwe Geboortecentrum van het ziekenhuis, over de natuurlijke keizersnede en er waren rondleiding op de nieuwe verloskamers. Ook konden de bezoekers een kijkje nemen bij het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) Amstelland, de afdelingen fysiotherapie en revalidatie in samenwerking met Reade.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In een gymzaal oefenen vrouwen in verwachting


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De buik van een zwangere vrouw wordt geschminkt, maar het resultaat hebben wij niet mogen waarnemen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hier krijgen de jonge bezoekers een kijkje in een open borstkas van een 'zieke'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Eindelijk hebben we de clown van het ziekenhuis gevonden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een open dag in een ziekenhuis is niet echt ontspannend en de kinderen kunnen hier op de springkussen even vergeten,
wat ze op deze dag hebben gezien

Een heel belangrijk doel van deze open dag was om nieuw personeel te werven, want er zijn echt veel meer handen nodig. Ziekenhuis Amstelland heeft een zware periode achter de rug, want op '18 februari 2014 hebben de raden van bestuur van VUmc en Ziekenhuis Amstelland een raamovereenkomst getekend over de samenwerking tussen beide ziekenhuizen. Zij willen hiermee de zorg voor patiënten in de regio verder verbeteren.' – stond in het gezamenlijke persbericht.

VUmc en Ziekenhuis Amstelland werken al sinds 2005 samen, onder meer op de gebieden van spoedeisende hulp, nierdialyse, nucleaire geneeskunde, pathologie, vaatchirurgie en apotheek. Omdat steeds meer artsen én afdelingen uit beide huizen contact met elkaar hebben, is tot deze raamovereenkomst besloten. Het pakte toch anders uit, want op 3 mei 2016 maakte het ZHA bekend: 'De Raad van Toezicht van Ziekenhuis Amstelland heeft begin 2016 afscheid genomen van de voorzitter Raad van Bestuur. De heer Huijsmans is door de Raad van Toezicht van het ziekenhuis aangesteld als interim bestuurder met als opdracht om, samen met de medische staf, medewerkers en externe partijen te komen tot een toekomstprofiel voor het ziekenhuis.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De suikerspin machine was een zeer geslaagd idee van de organisatoren, want zelfs onze redactieleden mochten
het rose gekleurde product keuren!

Op 15 februari 2017 werd bekend, dat de Raad van Toezicht van Ziekenhuis Amstelland mevrouw drs. Esther Agterdenbos-van de Ree heeft benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Zij vervangt drs. H.F.A.M. Huijsmans, die ad interim de taak van bestuurder sinds 1 maart 2016 waarnam. Mevrouw Agterdenbos zal op 1 juni 2017 deze rol overnemen. Dus de samenwerking met het VUmc blijft bestaan, maar de bestuurlijke fusie gaat niet door.

Deze onoverzichtelijke situatie in 2015-2016 zorgde voor, dat veel zorgverleners niet gingen solliciteren. Want stel, dat de verworven functie in de gevarenzone komt na een daadwerkelijke fusie van het bestuur en dat daarbij afdelingen worden gesloten. Nu deze fusie van de baan is zullen er dankzij de open dag, hopelijk veel mensen solliciteren, zodat het tekort aan handen in de zorg snel tot het verleden behoort.

Bij de uitgang stond ook nog een kraam van Radio Tulipa. Het is de ziekenomroep van Ziekenhuis Amstelland. Bekende radio DJ's als Jeroen van Inkel en Adam Curry hebben in de jaren 1980 hier het vak geleerd. Toen heette het ziekenhuis nog het Tulp Ziekenhuis. Men zou kunnen denken, waarom nog een ziekenhuisomroep? Een vrijwilliger van het eerste uur, legde uit dat er nu natuurlijk gewone radio en tv is te beluisteren, maar dat de ziekenhuisomroep zich tegenwoordig richt op het draaien van verzoeknummers. Dat is iets wat juist alleen via Radio Tulipa kan en erg leuk is voor de zieke mens. Ouders, kinderen, vrienden, familie, iedereen kan verzoeknummers aanvragen voor hun zieke medemens. Dat is de kracht nu van de ziekenomroep die volgend jaar, net als het ziekenhuis haar 50-jarig bestaan gaat vieren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De informatiestand van Radio Tulipa TV. In september 2018 is het 50 jaar geleden dat de huisomroep van Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen is gestart. De naam is afgeleid van het Nicolaas Tulp Ziekenhuis, zoals het ziekenhuis in 1968 nog werd genoemd. Tegenwoordig hebben ze ook TV-uitzendingen op het intranet van het ziekenhuis


In 2018 bestaat Ziekenhuis Amstelland 50 jaar en vermoedelijk wordt dat groots gevierd. Daar zal dan wel wat financiële ruimte voor moeten zijn maar wie weet, wordt er net als in 1968 een ‘Actie Thermometer’ opgezet. Amstelveenweb.com zal in ieder geval dan weer van de partij zijn.

Adres: Ziekenhuis Amstelland, Laan van de Helende Meesters 8, 1186 AM Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen