Bijgewerkt: 28 maart 2024

Nieuwe invulling
Annakerk - 2016

Foto's -> Kerken -> Annakerk

Nieuwe invulling Annakerk
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

De rooms-katholieke Heilige Annakerk aan de Amsterdamseweg

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft in zijn weblog:
De St. Annakerk krijgt weer een invulling, waar Amstelveen wat aan heeft. Aan Rijkswaterstaat, de huidige eigenaar, heb ik gevraagd het te verhuren aan een lokale instelling. Zo hebben onze inwoners er ook wat aan.
Geachte heer Ruijter,
Wij hebben vernomen dat u opdracht heeft gegeven om na 3,5 jaar weer een luidklok terug te plaatsen in de toren van de Annakerk. Wij zijn verheugd met dit nieuws. Tegelijkertijd is een andere gemeentelijke wens helaas nog niet ingevuld, namelijk de kerk in de huidige tussenfase in gebruik te geven aan een Amstelveense instelling. Dit is tijdens het lunchoverleg met de directie RWS WNN aan de orde gesteld op 12 februari 2016. Ik verkeerde in de veronderstelling dat dit geregeld zou worden per februari 2017. Echter, naar ik recent heb vernomen vanuit het reguliere 2-wekelijkse KES-overleg is de huuropzegging van de huidige huurder nog niet geeffectueerd. Ik verzoek u langs deze weg te bewerkstelligen dat dit daadwerkelijk op korte termijn in gang wordt gezet en dat wij tot af- spraken kunnen komen met een door ons aan te dragen Amstelveense huurder.
Ook vraag ik uw aandacht voor een spoedige afronding van de slepende onderhandelingen met Van Poelgeest. Het zou goed zijn als we met elkaar bewerkstelligen dat dit autobedrijf in gewijzigde opzet door kan functioneren op de huidige locatie en het door u verworven naastliggende kantoorpand.
Tot slot dank ik u voor uw steun voor en deelname aan het opzetten van een informatiecentrum in het bibliotheekgebouw. Hopelijk kunnen we met elkaar het glas heffen bij de feestelijke opening hiervan
Herbert Raat, wethouder A9


Nu is het zover en gaat Rijkswaterstaat op zoek naar een Amstelveense invulling. Voor de gemeente is de kerk een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en ook een gemeentelijk monument.

De afgelopen jaren werd het gebouw door Rijkswaterstaat verhuurd aan een kerkgenootschap uit Amsterdam. Dit huurcontract loopt in maart 2017 af. De kerk is in 2013 door het kerkbestuur verkocht aan Rijkswaterstaat. Er kwamen steeds minder mensen naar de kerk, omdat er minder gelovigen zijn. Toen het kerkbestuur tijdens de verkoop allerlei zaken, zoals de klokken en glas in lood ramen begon te verwijderen leidde dat tot een stevig conflict tussen de gemeente en het kerkbestuur. Gelukkig gaat Rijkswaterstaat ook een klok terugplaatsen. Absoluut klasse.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Na jaren onderhandelen kan Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu in de naam van
de Staat der Nederlanden het document ondertekenen op 10 maart 2014 . Wethouder Herbert Raat volgt deze
belangrijke gebeurtenis zeer dichtbij

In de kerk heb ik nog het contract ondertekend voor de verdiepte A9 en de overkapping bij het Oude Dorp met minister Melanie Schultz. Als de A9 in 2024 klaar is hoop ik, dat de kerk, samen met het Oude-Dorp, voor een nieuwe impuls in het gebied kan zorgen. Om de nieuwe invulling een goede kans te geven houden we het gebied in eigen handen.


Kijk hoe de klokken worden verwijderd


Tussen de kerk en het schoolplein van de Piet Heinschool ligt nog een strook grond. Verschillende partijen hebben interesse voor bebouwing van deze strook. Dat geldt overigens ook voor de locatie van de ateliers aan de Amsterdamseweg 24. In 2015 heb ik al gezegd dat wij die grond niet verkopen, zo houden we alle opties open.

Herbert Raat:
De Annakerk blijft wat B&W betreft staan, is een gemeentelijk monument en krijgt een andere functie dan een kerkelijke. De erbij horende pastorie wordt gesloopt. Tussen de kerk en het schoolplein van de Piet Heinschool ligt nog een strook grond, voor bebouwing waarvan wel interesse bestaat. ?Dat geldt ook voor de locatie van de ateliers aan de Amsterdamweweg?, zegt wethouder Herbert Raat. ?Maar wij gaan die grond niet verkopen. He moet niet voor het snelle geld gaan als strategische locaties in het geding zijn, waardoor je later mogelijk tegen problemen aanloopt. Dit is een ontwikkelingsgebied.? Hij vindt dat het Oude Dorp langzaamaan de place to be wordt. En Westra denkt dat in de toekomst mogelijk een evenement als Jazz in het Dorp ook op de overkapping zou kunnen plaatsvinden.

Ook wordt gedacht aan sportieve recreatie, tennisbanen enzovoort. Voor woningbouw is de overkapping overigens niet geschikt. Volgens Raat biedt die wel nieuwe kansen voor het Oude Dorp. Vooral een daarbij aansluitende invulling voor de Annakerk is belangrijk. Maar wij gaan de gemeenteraad en omwonenden uitgebreid bij de verdere uitwerking van de plannen betrekken. Op het raadhuis wordt onder meer gedacht aan horeca in de kerk, die nu is verhuurd aan een Nigeriaans kerkgenootschap. Raat: ?Wij willen de Aannakerk als eyecatcher overeind houden. Mocht blijken dan door het aanleggen van de weg de veiligheid in gevaar komt, dan is het een ander verhaal. Maar we hebben te doen met een gemeentelijk monument, dat we graag behouden.? De kerk staat overigens niet op hetzelfde fundament als de pastorie, waardoor die laatste redelijk probleemloos kan sneuvelen ten behoeve van de A9.

Bron: Gemeente Amstelveen - 04-04-2017
De St. Annakerk aan de Amsterdamseweg krijgt binnenkort weer een Amstelveense invulling. Verschillende lokale maatschappelijke instellingen en ondernemers gaan onder de noemer ANNA gebruik maken van de ruimte die de voormalige kerk biedt. De planning is, dat de kerk medio september 2017 volledig opengaat voor publiek en dat tussentijds al gestart wordt met diverse evenementen.

Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed: 'De Annakerk krijgt weer een invulling waar Amstelveen wat aan heeft. De binnenkant en het interieur van de kerk zijn toe aan een flinke opknapbeurt. Geweldig, dat verschillende lokale maatschappelijke instellingen en ondernemers de schouders eronder gaan zetten. Zodat de Annakerk weer zeven dagen per week open is voor inwoners van Amstelveen en andere geïnteresseerden. Onze dank gaat ook uit naar Rijkswaterstaat voor het feit, dat zij dit mede mogelijk maken. Dit laat hun betrokkenheid zien bij Amstelveen.'

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2017)

Vlnr.: Kees Abrahamse (Rijkswaterstaat) overhandigt de sleutel van de St. Annakerk aan wethouder Herbert Raat. Naast hen staat Jan Albert van der Veen (Naeckte Brouwers), Dimphy Ott de Vries (Heem Locaties), Jurgen Klein (Rijkswaterstaat), Erwin van der Laan (Heem Locaties), Michel Lagrand (Naeckte Brouwers) en Jelle Westra (Gemeente Amstelveen) op 31 maart 2017

Over de deelnemende partijen
De deelnemende partijen zijn Heem Locaties voor natuurlijk vergaderen, de Amstelveense bierbrouwerij Naeckte Brouwers. Samen bieden ze de kerk aan als platform voor onder andere singer-songwriter optredens, debatten, lokale partijen met culinair talent, kunstexposities en vrijwilligers. Daarvoor hebben zich al diverse partijen gemeld. De afgelopen jaren werd de Annakerk door Rijkswaterstaat verhuurd aan een kerkgenootschap uit Amsterdam. Dit huurcontract liep in maart 2017 af. Rijkswaterstaat stelt het gebouw, met uitzondering van de pastorie, nu tijdelijk beschikbaar voor lokale instellingen. Rijkswaterstaat heeft de kerk aangekocht in verband met de werkzaamheden aan de snelweg A9.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kerken