Bijgewerkt: 22 april 2024

Vuurpot
Bart Keltholt - 2016

Foto's -> Kunstwerken -> Vuurpot

VuurpotBart Keltholt
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

'Vuurpot' van beeldend kunstenaar Bart Kelholt in park Duin en Kruidberg in de Westwijk

'Vuurpot' van beeldend kunstenaar Bart Kelholt (1946) aan plantsoen Duin en Kruidberg in Westwijk, Amstelveen op 16 oktober 2016. Het beeld is van cortenstaal gemaakt en is ongeveer vier meter breed, heeft een omtrek van twee meter en weegt 10 ton! De Vuurpot in groot formaat werd in opdracht van de gemeente Amstelveen uitgevoerd door Bart Kelholt en kan gezien worden als een smeltkroes, waarin de (spirituele) chemie van de reactie veilig kan plaats vinden. Het beeld is in 1994 geplaatst in Westwijk.

De inspiratiebron was voor kunstenaar Keltholt het verhaal van Prometheus van de Griekse mythologie. Bij de oorspronkelijke toebedeling van gaven en vaardigheden door de Griekse goden was de mens er bekaaid afgekomen. Zowel op het vlak van de overlevingsinstincten als op het vlak van de natuurlijke verdedigingsmiddelen waren de andere levende wezens er veel beter aan toe. Uit hybris stal Prometheus het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. De mens leerde metaal te bewerken en een technische beschaving te ontwikkelen.

Oorspronkelijk stond er een veel kleiner beeld in 1988 voor de ingang van het hoofdkantoor van Hoogovens Handel Utrecht, tegenwoordig TATA. De merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer, waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal, de rekenwaarde is circa 355 N/mm²

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Krantenknipsel Amstelveens Weekblad - 1995)

Deze vuurpot maakte Keltholt op het terrein van zijn atelier bij Nieuwe Meer. Stuk voor stuk werden 100 metalen platen van vier centimeter dikte opgestapeld tot de gewenste spiraalvorm was ontstaan. De Vuurpot wordt door mensen ook wel de Tol genoemd, maar het kunstwerk is hol van binnen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken