Bijgewerkt: 1 maart 2024

1ste Montessorischool
Afscheid Juf Madelein
Burgemeester Haspelslaan - 2016

Foto's -> Gebouwen -> Scholen

1ste MontessorischoolAfscheid Juf MadeleinBurgemeester  Haspelslaan
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Juf Madelein samen met Michelina Hoogeveen, directrice van de 1ste Montessorischool

De 1e Amstelveense Montessorischool is één van de 11 openbare basisscholen die onder het bestuur van de Stichting Amstelwijs vallen. De school staat in de wijk Elsrijk, dit is één van de oudere wijken in Amstelveen-noord. De school heeft 13 klassen in een nieuw gebouw met ongeveer 340 leerlingen.

Op vrijdagmiddag 8 juli 2016 hield de school het traditionele zomerfeest voor de grote zomervakantie die vanaf 16 juli gaat beginnen. Het feest stond deze keer geheel in het teken van het afscheid van JUF MADELEIN! Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat Madelein, leerkracht van klas L genieten van haar welverdiende pensioen. Tijdens het schoolfeest, was er gelegenheid om haar gedag te zeggen met een officieel momentje vanaf 16.45 uur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het gebouw van de 1e Montessorischool in Amstelveen


Het feest was op het sportplein van de school georganiseerd en Michelina Hoogeveen, de directrice van de school, ontving onze redactie en vertelde in het kort over het programma. Daarna werden alle aanwezigen, kinderen, ouders en leerkrachten opgeroepen om naar het podium te komen. Helaas werkten de microfoons niet, maar Michelina trachtte met krachtige stem iedereen tot stilte te manen. Gelukkig was Matthijs den Hollander, de Stadsdichter van Amstelveen ook aanwezig en hij riep iedereen met zijn krachtige stem op om naar het podium te komen en even te luisteren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Omdat de versterker kapot is, moet Matthijs, de Stadsdichter, schreeuwend de kinderen naar het podium roepen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het schoolplein loopt snel vol met kinderen en hun ouders


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op het podium introduceert Michelina (r), de directrice van de school, Madelein voor de aanwezigen


Maaike Veeningen (D66) wethouder Onderwijs, was ook gekomen en na een inleidende speech van de directrice nam zij het woord. Ze was vol lof over juf Madelein en meldde, dat Madelein 29 jaar voor deze school had gewerkt. Dat kon betekenen, dat de ouders van de aanwezige kinderen ook nog les van haar hadden gehad en inderdaad was dat zo. Juf Madelein bleek altijd als eerste aanwezig te zijn, nam dan haar vaste parkeerplek in en ging veelal als laatste weg. Altijd bezig met van alles en nog wat, heel creatief en ook probeerde zij de kinderen wat cultuur bij te brengen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Onderwijs aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Veeningen en Madelein met haar cadeau: het boek 'Constant Ruimte + Kleur'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De kinderen en hun ouders volgen aandachtig wat er allemaal op het podium gebeurt


Zo bracht zij bijvoorbeeld de kinderen de kunst van Cobra bij en liet hen hierover schilderwerkjes maken. Naar aanleiding daarvan kreeg de juf een mooi boek over de huidige tentoonstelling van het Cobra Museum en kaartjes om het museum met anderen te bezoeken. Matthijs den Hollander woont vlakbij de school, waar zijn dochter ook les kreeg en zodoende had hij een gedicht gemaakt voor juf Madelein, gebaseerd op het vogelschilderij van Corneille, een schilder uit de Cobragroep:

'Het is tijd dames en heren, jongens en meisjes, het is tijd. Maar wat is tijd voor een vrouw die met ziel en zaligheid haar hart uitstort in dit moment, dat altijd duurt. Stel wij zijn allen even deze vogel en klapwieken wat rond boven Madeleins thuis. Dan zien we haar onrustig woelen in de nacht. Er is namelijk een levensgrootonderwijsprobleem.

Hoe hang ik die schilderijen in de nieuwe school? Want de kunstproductie is hoog dames en heren jongens en meisjes in haar Maria Montessori Arthouse. Zelfportretten rollen van de band en hoe hang je dat aan de smetteloze de wand? Nog voor het ochtendgloren knipt zij het licht aan en weldra is zij aan de keukentafel in de weer met hout en wasknijpers en een hangsysteem. Eureka!

Even later zal ze zich gezwind van het Tuinpad spoeden naar haar auto, je weet wel die rode met de samsom hond op de hoedenplank. We vliegen met haar mee naar de Haspelslaan. En dit is een zo mooi beeld lieve mensen. Zij parkeert haar auto voor de deur. Hulde voor Madelein die 29 jaar lang als eerste van iedereen arriveert. En als laatste weer vertrekt, maar dat terzijde! Vol plannen betreedt ze de lege school, opent bovenaan de trap altijd eerst het hek. De gang door, aan het eind het leeg lokaal. Vliegen wij langs het raam dan zien we Madelein groeien in haar element. Dit is haar stek, het lege Nirvana, de klas, het laboratorium van de wereld, waar je als kind meteen begrijpt, dat als je de kans grijpt, je een gevierd mens bent.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Veeningen en juf Madelein luisteren naar het verhaal van Stadsdichter Matthijs


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ook toekomstige leerlingen van de school waren natuurlijk aanwezig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Matthijs, de Stadsdichter heeft gelukkig genoeg geluidssterkte om zonder de versterker iedereen zijn stem laten horen


Half negen, de klas stroomt vol. Wat een hoeveelheid energie en mensen met een eigen wens. Het rumoert, het bruist, het wil. En toch krijgt Madelein ze met 1 woord van haar alt stil, omdat ze weet, dat de spanning en karakters van deze heerlijke mensen op de wereldboog geconcentreerd moet blijven. En doet iemand zijn beklag, nou luister dan eens lieve Madelein, wat een kind uit jouw klas over jou zei ze benadrukt alle goeie dingen bijvoorbeeld als iemand een kind zeg maar iets doet, wat niet mag dan zegt zei wat juist wel mag dus niet wat je niet mag. Met je hart. Want alles start met het besef, dat je een gouden boekje dagelijks openslaat. Heeft niet alles, Madelein, een gouden rand?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Emotionele momenten op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een jongen houdt de tekening van Yassir Tlidi even vast, dat is op het schilderij van Corneille gebaseerd, de Vogel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Madelein naast Harry, de accordeonspeler met zijn Pigini accordeon


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De kinderen vermaken zich heerlijk bij de tafels vol met lekkere hapjes en drankjes en zo hoort het op een zomerfeest!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In het heerlijke zomerzonnetje dansen en zingen alle aanwezigen samen met juf Madelein


Daarom kost het haar geen moeite telstokken, geometrische laatjes, cijferstaatjes, oudergesprekken, rekjes, weef- en bord uurwerkjes, die hele Montessoriaanse santekraam. Alles trekt ze uit de kast. Het gemak, waarmee ze dat heeft gedaan. En tussendoor links rechts haast zingend verwijzingen uitdelend. Help elkaar, kijk maar, jij daar, hoe zou jij dat zelf oplossen? Goed zo. Doe het samen, jullie weten hoe ik in het leven sta. We hebben maatjes en altijd, altijd kan je elkaar verstaan.

Maar goed Madelein, het beneemt ook ons de adem, dat dit tijdperk ten einde is. Ik hoor me ze denken dan kan dus niet, hoe is het mogelijk, jij bent de klas, jij bent de trein, waarmee honderden kinderen en ouders 29 plus 10 jaar zijn gereisd. Maar als een trein voorbijraast is het daarna altijd even stil. En dan ineens komt er die windvlaag die hem volgt. Dat is jouw spirit Madelein. Dank je wel voor deze ongelofelijke tijd. Als we aan jou denken is het altijd kwart voor negen, morgen en vandaag.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De dames van Par Hasard uit Amsterdam maken huisgemaakte frites


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Madelein staat er trots bij haar cadeautafel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Matthijs den Hollander en Madelein met het nummerbord 325 van het gebouw van de oude school. Het gebouw van de onderbouw/bovenbouw aan de Burgemeester Haspelslaan dateerde uit 1957 en na vele jaren wachten in 2014 werd de eerste paal geslagen van de nieuwe school


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Sophie en Ellen, leerlingen van Madelein, brengen hun cadeautje naar haar, een tekening


Na deze voordracht kwam Harry, de accordeonspeler het plein op. Wethouder Maaike Veeningen ging naar elders, maar de andere aanwezigen, dat waren er inmiddels heel veel, werden verzocht naar de middenstip te komen. Daar werd voor de juf een heel leuk en lang afscheidslied gezongen, hetgeen haar toch wel wat ontroerde.En toen was het tijd voor het algemene Zomerfeest, terwijl juf Madelein afscheid nam van veel ouders en kinderen. Ondanks het feit, dat ze nog een week naar school moet om de definitieve zaken af te ronden, was dit een geweldig afscheid en kan juf Madelein gaan genieten van een welverdiend pensioen. De redactieleden, die juf Madelein ook goed kennen, weten zeker dat zij zich thuis niet gaat vervelen en wensen haar ook een hele mooie tijd toe, waarin ze kan genieten van reizen, fotoboeken samenstellen, lezen, knutselen, de tuin, de zon en van haar aanstaande kleinkinderen. Madelein, het ga je goed!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen