Bijgewerkt: 24 juli 2024

71ste Dachau Herdenking - 2016

Foto's -> Gebeurtenissen -> Herdenkingen

71ste Dachau Herdenking
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' lopen de 'kampstraat' binnen

Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Dit jaar vond de herdenking plaats op zaterdag 23 april 2016 om 12.00 uur, zoals altijd bij het Nationaal Dachau monument in Amsterdam. Bij het Dachau monument werd gesproken door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur bij NRC Handelsblad. Tweede spreker bij het Dachau monument was mevrouw Mohr, dochter van Oscar Mohr, journalist, verzetsman en oud-Dachauer. De plechtigheid werd muzikaal omlijst door de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”.

Wegens andere verplichtingen was de redactie van Amstelveenweb.com dit jaar afwezig en daardoor is er geen verslag van deze herdenking.

Vertegenwoordigers van andere kamporganisaties zullen kransen leggen bij de ingang van het monument. Na de kransleggingen begint de traditionele gang over de 60 meter lange kampstraat, waarin de namen staan gebeiteld van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s. De Oud-Dachauers openen de rij, zoals destijds bij het appèl worden stuk voor stuk hun namen afgeroepen. De herdenking wordt geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was Oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot  Ridder Militaire Willems-Orde was ook Oud-Dachauer.

Kinderen van de Merkelbachschool, die het monument adopteerde, staan met bloemen bij het begin van de kampstraat. Iedereen die daar binnentreedt ontvangt een bloem en steekt deze al lopend op een willekeurige plaats in de taxushagen die de begrenzing van het monument vormen. Na de Oud-Dachauers volgen nabestaanden en genodigden; ook alle belangstellenden zijn bij deze traditionele gang door het monument welkom.

Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim tweeduizend Nederlanders. De officiële cijfers spreken van 31.591 doden maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest. Het Nationaal Dachau monument bevindt zich in het Amsterdamse Bos, recht tegenover de roeibaan.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen