Bijgewerkt: 17 april 2024

Marjolein van den Doel wint Publieksprijs - 2015

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Marjolein van den Doel wint Publieksprijs
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Marjolein van den Doel doet ook mee aan de workshop schilderen met oliepastelkrijt

Op zondag 29 november 2015 ontving het Museum Jan van der Togt een hele speciale gast: André van Duin! In navolging van de vakjury die begin deze maand de Special Award 2015 uitreikte aan Derk Wessels, Gijs Ambrosius, Joke van Rede Spies en Hendrik Frankena, was het nu de beurt aan het publiek om een favoriet te selecteren. De winnaar zou door André bekend worden gemaakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De jonge meisjes volgen de workshop 'Ik zie een vogel' door Jacqueline Lamme


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De trotse kunstenares zag een vogel!
Bekijk de video van de workshop en prijsuitreiking


De Special Award is een driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap. Tot en met 23 november kon er door het publiek gestemd worden welk kunstwerk zij de eerste prijs wilden toekennen en er werd massaal gestemd via de website van Special Award 2015 en tijdens een bezoek aan de tentoonstelling.

Vanaf 14 uur stroomden de mensen binnen, de kunstenaars met familie en ook bezoekers die deze happening met André van Duin wilden meemaken. Er waren weer hapjes en drankjes en de mensen bekeken alle kunstwerken nog eens goed en complimenteerden de kunstenaars. Voor de Special Award hadden ruim 250 kunstenaars ieder drie kunstwerken ingestuurd en de eindjury had op 3 november vier winnaars gekozen: Derk Wessels 1ste prijs, Gijs Ambrosius 2de prijs, Joke van Rede 3de prijs en Spies Hendrik Frankena Jong kreeg de talent-prijs. Daarnaast werden er eervolle vermeldingen toegekend aan Marcella Campfens, Jefke Dijkstra, Moniek Gerrits en Eddy Tijink.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Kunstenares Saskia Offerman voor haar werk: 'Grootvader met kind' 2013, gemengde techniek op papier 57 x 51 cm


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Het is erg druk in het museum, want elke kunstenaar heeft haar, of zijn familieleden ook meegenomen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

En eindelijk André van Duin is ook aangekomen in het museum en geeft alle kunstenaars een high-five


Op deze zondagmiddag was er in een tussenruimte een workshop vogels schilderen georganiseerd en de amateur kunstenaartjes, want het waren veelal kinderen die deelnamen, voerden zeer kunstig de opdracht met penseel uit. Er werden interviews gehouden met de kunstenaars, die vervolgens vertelden over hoe ze hun werk bedachten en er speelde een gitarist om de sfeer te verhogen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Marjolein van den Doel wordt door André van Duin naar het podium gevraagd. Haar werk 'Ik' - 2015, viltstift op papier, 64 x 46 cm heeft de publieksprijs gewonnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Door de vragen van André is Marjolein in de problemen geraakt met het tellen, maar haar moeder hielp haar gelukkig


Eindelijk was het dan zover. Rond 16 uur kwam André van Duin de zaal in. Na een inleiding door Tine Veldhuizen, projectmanager van Special Arts, kreeg de directeur van het museum, Jan Verschoor het woord en vertelde, dat André meteen ja had gezegd, toen hij werd gevraagd om de publieksprijs uit te reiken. André vond de werken ook prachtig en voerde de spanning onder de aanwezige kunstenaars op. Uiteindelijk kreeg hij een grote envelop overhandigd en maakte bekend, dat het publiek had gekozen voor het schilderij van Marjolein van den Doel. Zij kreeg de ‘Publieksprijs Special Award 2015’ overhandigd door André inclusief een cheque van 1500 euro! Marjolein (1988) is een kunstenaar die graag met stift tekent en met acryl op doek schildert. Ook maakt zij keramiek en begint hiervoor altijd eerst met een ontwerp op papier. Zij wordt geïnspireerd door de omgeving en maakt haar kunst graag in een rustig tempo. Samen met André stond Marjolein op het podium en heel veel fotografen namen foto’s. Daarna ook nog bij haar schilderij en haar keramiekbeeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

André en Marjolein poseren voor de fotografen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een leuke en smakelijke geste van de directie van het museum, het gebakje met een afbeelding van het schilderij van Marjolein


Na deze happening mochten alle kunstenaars nog even apart met André spreken en hem de hand schudden, terwijl de bezoekers wederom genoten van een drankje en een heerlijk saucijzenbroodje. Het was weer een mooie middag in het Museum Jan van der Togt en het is bijzonder, dat het museum deze Special Award tenttoonstelling heeft hangen.

De kunstwerken van de 39 kunstenaars zijn nog tot en met 6 december 2015 te zien. De tentoonstelling toont zeer bijzonder en uiteenlopend werk, variërend van schilderkunst tot keramiek en van abstract tot figuratief. Gerenommeerde kunstenaars Emo Verkerk, Reinier Lucassen en Joost van der Toorn waren betrokken bij het samenstellen van de tentoonstelling en de toekenning van de prijzen en natuurlijk het publiek voor de laatste bijzondere Publieksprijs. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea