Bijgewerkt: 22 april 2024

Fontein
Karel Appel - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Fontein

FonteinKarel Appel
(Bron: Amstelveenweb.com)

Bronzen Fonteinsculptuur van Karel Appel geplaatst in 2001 en is te vinden op het Sandbergplein, pal voor het Cobra museum


Appel Amstelveen
(Bron: Amstelveenweb.com)

De Fontein van Karel Appel vanuit een andere hoek gefotografeerd


Karel Appel werd geboren op 25 april 1921 in de Dapperstraat in Amsterdam. Zijn vader was kapper, maar Appel wist van jongs af aan dat hij kunstschilder wilde worden. Hij ging studeren, tegen de zin van zijn ouders, aan de Rijkskunstacademie in Amsterdam. Tijdens zijn studie ontmoette hij Corneille (Guillaume Cornelis van Beverloo), ook kunstschilder en ook maakte Appel kennis met Constant (Anton Nieuwenhuys), een beeldend kunstenaar. Samen met enkele Deense, Belgische en Nederlandse kunstenaars werd in 1948 de CoBrA-groep opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. Tot ver na zijn tachtigste bleef Appel actief en het laatste voltooide schilderij van zijn hand was een portret van zijn vriend en oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs. Karel Appel leed onder meer aan een hartkwaal en overleed op 3 mei 2006, 85 jaar oud, in Zürich, Zwitserland waar hij woonde.

Karel Appel wordt beschouwd als een prominent exponent van het expressionisme uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de CoBrA-groep (Copenhagen, Brussel, Amsterdam), die de schilderkunst drastisch vernieuwde. Hij was één van de bekendste en beroemdste Nederlandse beeldende kunstenaars van deze eeuw.

Oud-directeur van het Stedelijk Museum, Rudi Fuchs, maakte het overlijden van Appel donderdag 4 mei bekend. Fuchs bezocht Appel een maand daarvoor nog en belde hem een week eerder, ter gelegenheid van zijn verjaardag. Appel bleef tot ver na zijn tachtigste actief.

Cobra Museum
In het Amstelveense Cobra Museum Op de begane grond is een omvangrijke tentoonstelling ingericht met topwerken uit de CoBrA collectie van: Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Lucebert, Theo Wolvecamp, Anton Rooskens, Asger Jorn, Henry Heerup. Deze kunstenaars maakten onder anderen deel uit van de internationale avant-garde kunstbeweging, die na de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf tot vernieuwing van de moderne kunst in Nederland.
(Bron tekst: Wikipedia)

Appel Amstelveen
(Bron: Amstelveenweb.com)

De Fontein van Karel Appel werd geplaatst in 2001, de foto is van 3 jaar later


Appel Amstelveen
(Bron:Amstelveenweb.com)

De Fontein van Karel Appel vanuit een andere hoek gefotografeerd in 2006


Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken