Bijgewerkt: 17 april 2024

Kees de Waal - 2015

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Kees de Waal
(Bron Museum vd Togt - 2011)

Kees de Waal in zijn atelier in 2011

Van 11 juni tot en met 26 juli 2015 toont Museum Jan van der Togt grafiek en aquarellen van Kees de Waal. Het is waarschijnlijk de laatste grote museale tentoonstelling van De Waal, die in juni zijn 93ste verjaardag viert, in Nederland. Kees de Waal (1922) is van jongs af voorbestemd voor het textielbedrijf van zijn vader. Hij volgt daarom de Hogere Textielschool in Enschede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt hij door z'n opvallend expressieve tekeningen van mensen, aangenomen op de Academie te Arnhem. De Waal volgt daar van 1943 tot 1945 een opleiding schilderen en grafiek.

Daarna leidt hij al die jaren in feite een dubbel leven. Aan de ene kant doet hij de commerciële leiding, reclame en de styling van de door hem opgezette modeketen: het huidige WE Fashion. Aan de andere kant werkt De Waal – voor zover de tijd het toelaat – aan zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Vanaf 1984 – op een leeftijd, waarop de gemiddelde Nederlander met pensioen gaat – wordt hij een gedreven kunstenaar die door middel van zijn kleurige en figuratieve grafische werken een kritisch commentaar geeft op het wereldwijde doen en laten van de mens. Daarin identificeert De Waal zich met een vogel die in zijn vrije vlucht, al zwevend boven de aarde, het nietige menselijke bestaan waarneemt.

Foto Amstelveen
(Bron Museum vd Togt - 2015)

Kees de Waal: Time-Never-Stops


De Waal wordt op zijn vele reizen door Zuid-Amerika beïnvloedt door de Inca’s. Hij schildert antropomorfe wezens, zoals wij die kennen uit het werk van de middeleeuwse schilder Hiëronymus Bosch. Als inwoner van Greenwich Village – in de directe nabijheid van New York – inspireren hem naast de dynamiek van The Big Apple ook de kleine dingen dicht bij huis. Ook experimenteert hij regelmatig met nieuwe druktechnieken.

De tentoonstelling in Museum Jan van der Togt toont ook werk van zijn vrouw en collega-kunstenaar Deidre en dochter Jo. De opening vindt plaats – in aanwezigheid van Kees de Waal – op zondag 14 juni 2015 om 16.00 uur, en wordt verricht door kunsthistorica drs. Edith Boswijk-Deutman.

Kees de Waal woont en werkt voornamelijk in Greenwich Village (USA) samen met zijn vrouw en collega-kunstenaar Deidre, van wie ook werk te zien zal zijn. Door de jaren heen heeft De Waal al vele succesvolle exposities gehad en zijn werk is opgenomen in verschillende collecties over de hele wereld. Kees de Waal exposeerde al eerder in Museum Jan van der Togt (2005 en in juni 2011).

Adres: Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen.
Tel.: (020) 641 57 54.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur,
zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea