Bijgewerkt: 20 juli 2024

GOUD voor Amstelveen - 2014

Foto's -> Natuur -> Entente Florale

GOUD voor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Százhalombatta, het Barátság (Vriendschap) Cultuurcentrum, waar de prijsuitreiking plaatsvond

Vrijdagavond 26 september 2014 was het heel spannend. Prachtig geklede dames en heren maakten zich op voor de prijsuitreiking van de Entente Florale. Wie zou de mooiste en groenste stad zijn van de deelnemende landen, wie zou de mooiste en groenste stad van Nederland zijn? De bijeenkomst vond plaats in het Cultureel Centrum van Százhalombatta, waar ook de lokale televisie druk bezig was opnames te maken van de burgemeester van de stad. Het moet gezegd, het Stadsplein ziet er prachtig uit met haar fonteinen die van alle hoeken water naar beneden laten stromen tot het op één punt samenkomt.

Nadat de honderden gasten zich in de foyer hadden verzameld, werden ze via twee opgangen naar boven geleid. Aldaar kon een ieder genieten van champagne, of een ander drankje en heerlijke hapjes. Het was tenslotte al 19.00 uur dus iedereen had wel ‘hartige’ trek. Na een klein half uurtje mochten de gasten de zaal van het Cultureel Centrum van Százhalombatta binnen. Op de stoelen was duidelijk aangegeven wie waar moest zitten, inclusief de vertegenwoordigers van de stad die de eventuele prijs in ontvangst moesten nemen.

Na een welkomstwoord van Mihály Vezér, de burgemeester van Százhalombatta, of zoals de lokale bevolking het noemt – Batta – kreeg de ceremoniemeester weer het woord en introduceerde een volksdansgroep “Forrás” (Bron). Alle bijna 400 aanwezigen van verschillende Europese landen, die met hun dorp en stad aan de wedstrijd meededen, moesten lang wachten, want de Hongaren hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om de prijsuitreiking nog spannender te maken. Eigenlijk was dat niet erg, want het was zo’n wervelende en leuke dansgroep, waardoor men even niet meer dacht, waarom men hier ook al weer zat. Maar toen de voorzitter van de jury Rudi Geerardyn, landschap architect, het woord kreeg, was de spanning weer te snijden. Hij legde uit, dat het dit jaar anders zou zijn en dat elke deelnemende stad, of dorp een gouden, zilveren of bronzen prijs inclusief plaquette zou ontvangen.

Twaalf juryleden uit 12 Europese landen beoordeelden Amstelveen op haar verschillende landschapsstijlen, de parken en soorten beplanting. Daarnaast bekeek de jury toeristische en recreatieve mogelijkheden in Amstelveen en telde de voorlichting over natuur en milieu ook mee. De Entente Florale is een internationale tuinbouw wedstrijd opgericht om gemeenten en dorpen in Europa hun uitmuntendheid in de tuinbouw te laten zien. Trofeeën worden jaarlijks door de toeristische diensten en tuinbouw samenlevingen van de Europese landen gepresenteerd. Er zijn twee categorieën: "Steden" (bevolking 10.001 en hoger), en "Dorpen" (bevolking tot 10.000). Elk deelnemend land voerde een vertegenwoordiger van een stad, of en dorp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Heilige Istvánkerk

De steden en dorpen werden bezocht door de jury en werden beoordeeld. De wedstrijd werd ongeveer 35 jaar geleden opgericht, in eerste instantie tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, op dit moment zijn er 11 lidstaten. De wedstrijd Entente Florale Europe is het belangrijkste middel, waarmee de Association Européenne du Fleurissement et du Paysage (AEFP) haar doel bereikt. In het jaar 2014 hebben 11 lidstaten hebben deelgenomen aan de concurrerende wedstrijd van een totaal van 10 dorpen en 9 dorpen / steden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De leden van de delegaties krijgen hier op de gang van het theater gelukkig genoeg drankjes en hapjes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De leden van de enorme volksdansgroep ' Forrás ' doen hun best om de sfeer helemaal Hongaars te maken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Mihály Vezér, burgemeester van Százhalombatta aan het woord


Een kleine delegatie was afgereisd naar de kleine stad onder leiding van Peter Bot, (BBA) wethouder Groen, Tabitha van Hove en hoofd wijkbeheer Amstelveen-Noord. De spanning was te snijden in de zaal en eindelijk kwam het verlossende woord: de jury beloonde Amstelveen met goud voor de uitstekende groenvoorzieningen van de stad.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De heer Rudi Geerardyn, de Belgische voorzitter van de jury maakt de winnaars bekend


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Tabitha van Hove en Peter Bot op het podium horen de uitslag: GOUD voor Amstelveen!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Peter Bot en Tabitha van Hove zijn enorm tevreden met het bereikte resultaat


De reactie van de Amstelveense delegatie was uitbundig en iedereen sprong van zijn stoel en feliciteerde elkaar met dit uitstekende resultaat. Peter Bot: “Dit goud is voor ons een grote waardering en een enorme eer. Het is erkenning voor onze lokale trots ‘de heemparken’ met hun unieke inheemse flora. Het Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak zijn als enige heemparken in Nederland Rijksmonument. Maar ook erkenning voor het niveau, waarop wij onze stad beheren. Ik bedank onze medewerkers en alle betrokken organisaties voor hun inspanningen en enthousiasme. Zij zorgen er voor, dat het groen en andere voorzieningen in de stad zo mooi zijn. Ik nodig graag alle inwoners uit om eens met eigen ogen te zien, dat wij de goud verdienden. Ook internationaal gaan we onze heemparken meer promoten.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Wethouder Bot bijt zelfs op de gouden medaille, het is echt goud!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Gold Award van Entente Florale 2014


De avond nam lange tijd in beslag, want van elk deelnemende land werd een korte video getoond, waarbij de juryvoorzitter over de stad, of het dorp vertelde. Over wat ze hadden gezien en hoe de ontvangst was geweest. Vervolgens mocht de afvaardiging van de stad naar voren komen om symbolisch de plaquette in ontvangst te nemen en de felicitaties te ontvangen.

De redactieleden waren al weer onderweg naar Budapest op de pikdonker snelweg, terwijl men op het grote plein in Batta de viering van de prijsuitreiking groots vierde met een fantastische lasershow. Daarna mochten de honderden deelnemers van de 11 deelnemende landen nog van een uitgebreid diner genieten. Dat was echt nodig, want het liep al tegen 22.00 uur en iedereen had erge trek na de prachtige, maar een beetje lang durende prijsuitreiking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Nog de super mooie lasershow bekijken en dan kan het diner beginnen

Het was een onvergetelijke ervaring die nog lang zal worden onthouden. Vermoedelijk wordt het in Amstelveen ook nog een feestje als de plaquette ergens zal worden bevestigd in, of aan het Raadhuis.

De prijzen:
Gold      Town Amstelveen - The Netherlands
Gold      Village Zuidlaren - The Netherlands
Gold      Town Slovenske Konjice - Slovenia
Gold      Village Velika Polana - Slovenia
Gold      City Edinburgh - United Kingdom
Gold      Town Bournemouth - United Kingdom
Gold      Village Haus - Austria
Gold      Village Cehnice - Czech Republi
Gold      Town Kitzingen – Germany
Gold      Village Sommerach - Germany
Gold      Town Gyula  - Hungary
Gold      Town Tralee - Ireland
Silver     Village Nin – Croatia
Silver     Village Zebegény – Hungary
Silver     Village Dromod - Ireland
Silver     Town Neviglie – Italy
Silver     Village Usseaux – Italy
Silver     Town Eeklo - Belgium
Bronze Town Dakovo - Croatia

De jury kende ook de volgende speciale prijzen toe:
LUCIJA ČIKEŠ PRIJS voor de integratie van gehandicapten in de samenleving door middel van groene vaardigheden voor EDINBURGH - Grassmarket community-project
PRESIDENTEN PRIJS 2014: BESTE GEMEENSCHAP TUIN ZEBEGÉNY vlindertuin en TRALEE - Tobar noafra
THEMA PRIJS "Groen is een investering, geen kostenpost" VELIKA POLANA - Stork Park

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur