Bijgewerkt: 22 april 2024

Snelle oogst - 2014

Foto's -> Natuur -> Amsteltuin tot mei 2019

Snelle oogst
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een kleine handpers staat in de tuin en dat is leuk om te laten zien, hoe vroeger de druiven werden geperst

In 2006 zijn Jan Schake en Tieke Roosen de wijngaard gestart in Amstelveen. Aan de rand van de Bovenkerkerpolder op 390 meter van rivier Amstel, besloten zij hun plezier in het leven te delen met anderen. Zo wordt dagbesteding voor tientallen senioren met beginnende vergeetachtigheid verzorgd. Op de stijlvolle locatie vinden met grote regelmaat vergaderingen, feesten, wijncursussen en huwelijken plaats. Een uitgebreide rondleiding en het proeven van de wijnen maken vaak deel uit van de arrangementen. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien, hoe de wijnbouw plaatsvindt en de productie van wijn tot stand komt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Wijnboer Jan Schake laat de volle bak net schoongemaakte druiven zien aan bezoekers


Op 1,5 hectare staan 3.500 druivenranken. De druiven zijn in Duitsland speciaal gekweekt op een zekere mate van schimmelresistentie en snellere rijping. De witte druiven zijn Solaris en Johanniter, de blauwe druiven Pinotin en Cabernet Cortis. In 2012 is ook Souvignier Gris aangeplant. ‘Het Witte Genieten’ is samengesteld uit  de wijnen van de druivensoorten Solaris en Johanniter. In goede jaren wordt van de blauwe druiven een rode wijn gemaakt: ‘de Cabernet Adriana’. In de jaren dat de blauwe druiven niet voldoende rijp zijn wordt rosé gemaakt en vanaf dit jaar zelfs een mousserende rosé: ‘Het Bruisende Genieten’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De druiven moeten nog geperst worden en dan wordt het sap naar de kelder gepompt, waar in stalen vaten het gistingsproces gaat beginnen


Een paar dagen voor de open dagen in september heeft onze redactie de wijngaard bezocht en wijnboer Jan Schake vertelde wat er aan de hand is, dat zo veel mensen plotseling druiven gaan plukken: 'Wij zijn nu anderhalve week eerder begonnen met het oogsten van de druiven dan normaal. Dat komt door de vroege lente en omdat deze soort druif de Solaris altijd de snelste is, het meeste suikergehalte heeft, maar ook de meest gevoelige voor schimmels.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maar eerst moeten de trossen nagekeken worden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het is een enorm werk om van 1500 kilo druiven de verrotte, of met de schimmel aangetaste exemplaren uit te pikken


In het weekend kwam ik achter dat schimmels tussen de druiven zaten en heb ik de noodbel geluid, de stormbal gehesen en in ieder geval een aantal mensen opgetrommeld en ze zijn vandaag 16 september 2014 inderdaad gekomen. Er komt ongeveer 1500 kilogram druif vanaf en dat plukken gaat nog, maar vervolgens moeten de trossen stuk voor stuk bekeken worden en het aangetaste, of onrijpe fruit moet eruit worden geknipt. Dit deel gaan wij pasteuriseren en maken wij druivensap van.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Wijnboer Jan Schake vertelt over de versnelde oogst van de Solaris druiven


Gelukkig is een aardige ploeg beschikbaar, zoals dat in iedere jaar gebeurt om de boel binnen te halen en dat gaat zich nog 3-4 keer herhalen en dan hoop ik veel mensen hier te hebben. Wij hebben vijf verschillende druivensoorten en met iedere soort zijn we toch een dag bezig. Andere soorten zijn gelukkig niet aangetast.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Kijkje achter het blauwe gaas, gelukkig zijn de trossen vol en wordt er nog genoeg geoogst tot eind oktober

De Solaris druif heeft een zekere mate van resistentie tegen schimmels en dat betekent, dat er altijd een risicofactor blijft op besmetting. In de laatste tijd was de lucht heel vochtig met hoge temperaturen en dan heb je toch schimmels. We hebben het vruchtensap getest en er zit veel suiker in en ik denk, dat wij er straks een heel lekkere wijn van kunnen maken.

Tot ziens op de Amsteltuin! Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september en zondag 21 september 2014 van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Wijngaard De Amsteltuin, Langs de Akker 5, 1186 DA Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur