Bijgewerkt: 13 april 2024

Amstelveen wordt beoordeeld - 2014

Foto's -> Natuur -> Entente Florale

Amstelveen wordt beoordeeld
(Foto Gemeente Amstelveen - 2014)

De leden van de jury van Entente Florale tijdens het bezoek van Speelboerderij Elsenhove

Op 4 augustus 2014 is de jury dag van de Groenste stad van Europa verkiezing. 12 juryleden uit 12 Europese landen beoordelen Amstelveen op haar verschillende landschapsstijlen, de parken en soorten beplanting. Daarnaast bekijkt de jury toeristische en recreatieve mogelijkheden in Amstelveen en telt voorlichting over natuur en milieu mee. Op 26 september 2014 is de bekendmaking van de uitslag in Hongarije.

De feestelijke ontvangst startte vandaag op Speelboerderij Elsenhove. Locoburgemeester Maaike Veeningen en wethouder Peter Bot (Groenbeheer) heetten de delegatie hartelijk welkom. Bot: “We zijn er beiden trots op, dat in het feestjaar dat Amstelveen 50 jaar bestaat onze stad namens Nederland meedingt naar de titel ‘groenste stad van Europa’. De organisatie heeft met veel enthousiasme een aantrekkelijk programma in elkaar gezet en de route ook al een keer proefgedraaid. We hopen, dat de jury net zo trots is als wij”.

De jury van de Entente Florale Europe verkiezing startte vanmorgen haar route bij Speelboerderij Elsenhove. Daarna wandelde de jury in de symmetrisch aangelegde Stadstuinen in het Stadshart, bezocht het Broersepark: het oudste en geheel gerenoveerde park van Amstelveen en heempark Dr. Jac. P. Thijsse. Daarna deed de jury de avontuurlijke speelplaats aan de noordkant van de Amstelveense Poel aan. De tour ging via de sportcomplexen aan de Sportlaan en Internationale School naar De Amsteltuin. De Amsteltuin is naast een wijngaard ook een dagbestedingscentrum. Een unieke combinatie. Tot slot ging de rit naar de prachtig aan de Amstel gelegen begraafplaats Zorgvlied en haar monumentale graven en bomen. Aansluitend trok de jury zich terug voor haar beraad in buitenplaats Wester-Amstel. Het is een van de drie overgebleven buitenplaatsen van ruim 60 die ooit de Amstel sierden. Het is privébezit, maar verpacht aan Groengebied Amstelland. Het in het Engels geschreven routeboek is hier (pdf) te downloaden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Vlnr: Peter Bot (BBA) wethouder Groen, Marjolijn Ruijs, landschap contractor, Rudi Geerardyn landschap architect, Nico Anthony Brink landschap architect MLA, Tabitha van Hove, hoofd Wijkbeheer Noord van de gemeente Amstelveen, Paul van der Meer voorzitter van Burgerbelangen Amstelveen en Jaap Spros voorzitter van Entente Florale Nederland/De Vitale Groen Stad in de tuin van buitenplaats Wester-Amstel


Entente Florale?
De Entente Florale is een internationale tuinbouw wedstrijd opgericht om gemeenten en dorpen in Europa hun uitmuntendheid in de tuinbouw te laten zien. Trofeeën worden jaarlijks door de toeristische diensten en tuinbouw samenlevingen van de Europese landen gepresenteerd. Er zijn twee categorieën: "Steden" (bevolking 10.001 en hoger), en "Dorpen" (bevolking tot 10.000).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De heer Rudi Geerardyn landschap architect en stadsplanner uit Kortrijk, België voorzitter van de jury geeft uitleg over de manier, op welke manier hebben de leden van de jury hun werk gedaan. Ze vonden vooral de plantenzadenbank in heempark De Braak heel goed idee en dat Amstelveen een bepaalde constante ideologie hanteert met zijn groenbeleid. Naast hem links zit en luistert Peter Bot (BBA) wethouder Groen.


Elk deelnemend land voert een vertegenwoordiger van een stad, of en dorp. De steden en dorpen worden bezocht door de jury en worden beoordeeld. De wedstrijd werd ongeveer 35 jaar geleden opgericht, in eerste instantie tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Momenteel zijn er 12 lidstaten en aan verdere toepassingen wordt gewerkt. Amstelveen was de 2de bij Entente Florale in 2013, na Groningen. In 2013 is Amstelveen gevraagd mee te doen aan de Europese versie van deze bijzondere groenwedstrijd. Amstelveen gaat graag de groene strijd aan met 11 andere Europese landen om de Groenste Stad van Europa 2014 te zijn. De bekendmaking van de verkiezing vindt in september 2014 plaats in Hongarije in de stad Százhalombatta. In totaal doen 12 Europese steden mee aan de verkiezing. In mei 2014 dienden alle deelnemers een portfolio aan de jury.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur